HDP barajı nasıl geçer?
CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa rakamlar ve grafiklerle bu sorunun cevabını veriyor. Emin Çapanın verilerden analiz ettiği rakamlara göre 7 Hazirandaki genel seçim
CNN Türk Ekonomi Müdürü Emin Çapa rakamlar ve grafiklerle bu sorunun cevabını veriyor. Emin Çapanın verilerden analiz ettiği rakamlara göre 7 Hazirandaki genel seçimlerde HDPnin barajı aşabilmesi için Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 3 milyon 914 bin oy alan Selahattin Demirtaşın partisine 926 bin yeni oy kazandırırsa barajı geçebiliyor.
Haberin Videosu HDP barajı nasıl geçer?startFlvPlayer_PostaV2(divFlvPlayer29576,29576,201504,29576-289099.jpg,1, 0,HDP barajı nasıl geçer?);
İşte Emin Çapanın o analizinin satır başları:
GEÇERLİ OY ORTALAMASI YÜZDE 85
2011 yılındaki genel seçimlerde kullanılan oyların yüzde 85i geçerli oydu. 2014 yılında yapılan yerel seçimlerde de geçerli oy oranı yüzde 85. 2014 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise bu oran daha düşük. Kullanılan oyların yüzde 72.80i geçerli oy sayıldı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yüzde 72.80i geçerli oy olan seçimde yüzde 9.8 oy oranına ulaştı. 2011 ve 2014 yılındaki seçimlerde kullanılan geçerli oylar ortalama yüzde 85 alındığında ilginç bir rakamsal veri ortaya çıkıyor.
48 MİLYON GEÇERLİ OY VAR
Yüksek Seçim Kurulunun açıkladığı seçmen sayısı rakamlarına göre seçmen sayısı 56 milyon 632 bin kişi. Geçerli oy oranını 7 Haziran için yüzde 85 olarak baz aldığımızda geçerli oy sayısı da 48 milyon 420 bin kişi oluyor.
BARAJI AŞMAK İÇİN 4 MİLYON 840 BİN OY LAZIM
Bu durumda yüzde 10 barajını aşmak için bir siyasi partinin en az 4 milyon 840 bin adet oy alması gerekiyor. 2011 genel seçimlerinde HDP yoktu ve BDP, bağımsızlarla seçime gitti. 2011 seçimlerinde BDPnin aldığı oyu HDP oyu varsayarsak HDP 2011 yılında 2 milyon 819 bin oy almıştı. HDPnin barajı aşması için yüzde 85lik bir geçerli oy oranında 4 milyon 840 bin oy alması gerekiyordu. Yani HDPnin 2 milyon 021 bin oya daha ihtiyacı var.
TÜRKİYE GENELİNDE 926 BİN YENİ OY GEREKLİ
Cumhurbaşkanlığı seçiminde HDP en yüksek oyu almıştı. Selahattin Demirtaş, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 3 milyon 914 bin oy aldı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı oya göre Demiraşın barajı aşabilmesi için HDPnin Türkiye genelinde aldığı oya 926 bin adet daha oy koyması gerekiyor. Demirtaşa gelecek oyların Doğu ve Güneydoğuda gelmesi pek mümkün görülmüyor. HDPnin batıdaki büyük şehirlerden oy alması gerekiyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
YSK: 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak
YSK in 31 Mart 2019 Pazar günü yapılacak mahalli idareler için hazırladığı seçim takvimi Resmi...
Atıyla çapa yaparak günde 400 lira kazanıyor
İlerleyen teknolojiyle ve son sistem traktörlere rağmen...
Fatih İLÇESİ 2015 SEÇİM SONUÇLARI
Fatih 2015 Genel Seçim Sonuçları AK PARTİ 44,36 % 103.644 2 CHP...
SİYASET Haberleri
TümüCHP de Yeni Yol Haritası Belirleniyor
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İstanbul Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen kritik Merkez Yönetim...
Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...
Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...
CHP'de kılıçlar çekildi
Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin rüşvet ve yolsuzluk iddialarından arınması...
Bahçeliden -dar ağacı- çıkışı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara...
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar açıklandı
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar: Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok.
Bahçeliden Demirtaş Yorumu
. Bahçeli, "Selahattin Demirtaş'ın tahliyesi hayırlara vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.
Şaibeli kurultay davası ertelendi
24 Ekim'e ertelenen şaibeli kurultay davasında alınacak mutlak butlan kararı CHP'nin 21 Eylül'de...
Bahçeli: Önümüzdeki günler her türlü provokasyona açıktır
Bahçeli "Her düzeyde uyanık olmak, tedbir ve temkin içinde hareket edip dahili ve harici husumet...
Hasan Babacan kayyum heyetinden çekildi
CHP İstanbul İl Yönetimine kayyum olarak getirilen ekipte yer alan Hasan Babacan heyetten...
Ümit Özdağa Bir Beraat Daha
Ankara 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Libya’da şehit düşen MİT mensuplarını ifşa ettiği...




