CHPde Orandan sonra Balbaydan da flaş açıklama
CHP eski İstanbul Milletvekili Umut Oran, 1 Kasım seçimlerinde CHPnin aldığı oy oranının genel başkan ve parti yetkililerinin başarısızlığı anlamına geldiğini ve bu nedenle olağanüstü kurultay düzenle
CHP eski İstanbul Milletvekili Umut Oran, 1 Kasım seçimlerinde CHPnin aldığı oy oranının genel başkan ve parti yetkililerinin başarısızlığı anlamına geldiğini ve bu nedenle olağanüstü kurultay düzenlenmesi gerektiğini söyleyerek, genel başkanlığa aday olduğunu belirtmişti. Şimdi de Mustafa Balbay, Kılıçdaroğlu istifa etmeli mi? sorusuna Ben öyle bir noktada olsam başarıya götürecek insanların göreve gelmesi için önünü açardım cevabını verdi.
İlgili HaberUmut Oran kurultay çağrısı yaptı, başkan adaylığını açıkladı
1 Kasım seçimlerinde beklediğinden düşük oy alan CHPde Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlunun istifa edip etmeyeceği tartışılmaya başlanmıştı. CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin dün yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlunun istifasına gerek olmadığını, Şubat ayında düzenlenecek olağan kurultayda isteyenlerin genel başkanlık yarışına girebileceğini belirtmişti.
GÜVENOYU TAZELEMESİ GEREK
Oran yaptığı yazılı açıklamada, Kılıçdaroğlunun hiç vakit kaybetmeden olağanüstü kurultayı kendi iradesiyle toplaması ve acilen güvenoyu tazelemesi gerektiğini belirterek, Genel Başkan Sayın Kemal Kılıçdaroğlu gerçeklerle yüzleşip gereğini yapmadığı takdirde en büyük görev CHP örgütüne ve mevcut kurultay delegelerine düşecektir dedi.
BALBAY, GENEL BAŞKANLIĞA YEŞİL IŞIK YAKTI
CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, yüzde 25 oy alıp 134 vekille Meclise giren partisinde kurultayın umut olduğunu söyledi. Balbay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu istifa etmeli mi? sorusuna Ben öyle bir noktada olsam başarıya götürecek insanların göreve gelmesi için önünü açardım ama böyle bir şey istemek hakkım da haddim de değil dedi. Balbay, Kurultayda aday mısınız? sorusuna da İlle de genel başkan olayım derdim yok. Örgütün sağduyusuna, toplumun ortak aklına göre hareket edeceğim yanıtını verdi.
1 Kasımda oylarını yüzde 0.43, vekil sayısını 2 artıran CHPde eski Mersin Milletvekili Umut Oran, genel başkanlığa adaylığını açıklarken CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da eleştirilerinin dozunu yükselterek, adaylık sinyali verdi. DHA muhabirine konuşan Balbay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu istifa etmeli mi? sorusuna, Ben öyle bir noktada olsam başarıya götürecek insanların göreve gelmesi için önünü açardım ama böyle bir şey istemek hakkım da haddim de değil dedi.
Balbay, Kurultayda aday mısınız? sorusuna da İlle de genel başkan olayım derdim yok. Örgütün sağduyusuna, toplumun ortak aklına göre hareket edeceğim yanıtını verdi.
SEÇMEN ÜLKEYİ YÖNETECEK PARTİ OLARAK CHPYİ DEĞİL AKPYİ GÖRDÜ
CHP İzmir Milletvekili Balbay, Kılıçdaroğluna Temmuz ayında 132 milletvekiliyle yaptığı toplantıda söylediği sözlerini hatırlatarak, şunları söyledi:
7 Haziranda psikolojik üstünlük bizim elimizdeydi. AKPnin eline meclis başkanlığı verilince psikolojik üstünlük sona erdi. Dedim ki parlamentoyu çalışmaya zorlayalım. Her gün saat 15.00da gidelim. Ayrıca AKP ile koalisyon görüşmeleri çok uzarsa AKPnin planının parçası oluruz dedim. Masada kalmak deyimi çok geniş anlamlıdır dedim.
1 Kasımda gördük ki HDP ve MHPye oy veren seçmenin yüzde 25i, biz ülkeyi yönetecek bir partiye oy verelim dedi. Ülkeyi yönetecek parti olarak CHPyi değil AKPyi gördüler. Önümüzde olağan kurultay var. Bu kurultayda yön, yöntem yönetim belirleyelim. Biz yıllardır 20-25 bandı arasındaysak burada bir sorun var. HDP ve MHPnin yüzde 25 oy kaybettiği bir ortamda gücünü korumak önemlidir ama yetmez. Gücünü korumak geride kalmak demektir. AKP İzmirde bile oyunu 5 arttırmışsa bunu masaya yatırmamız gerekir.
Toplumun tüm kesimlerinden oy almamız lazım. Bizim sağdan oy almamız için sağdan adaylar getirmemiz yetmez. Sağa güven vermemiz lazım. Yoksa sonuç, Rizede 3-0, Yozgatta 3-0 olmazdı. Bu olağanüstü bir fırtınaydı. Biz, seçmenin sessizliğini hayra yormak istedik. Demek ki bu sessizlik böyle bir fırtınanın sessizliğiymiş.
ÖRGÜTÜN SAĞDUYUSUNU TOPLUMUN ORTAK AKLINI DİNLİYORUM
Balbay, önümüzdeki günlerde düşünceleri Sevgili Türkiye başlığı ile 60 sayfada açıklayacağını, kurultayla parti içindeki enerjiyi dışa çevirmek gerektiğini anlatacağını belirterek, Şu anda örgütü ve toplumu dinliyorum. Düşüncelerini alıyorum. Yapılanları küçümsemiyorum ama toplumsal algının önemine dikkat çekiyorum. CHP 35 ilden milletvekili çıkaramamışsa bu çok önemlidir.
Bu çağ değişti ve bu çağın değerlerini yakalamamız gerekir. Şimdi böyle bir çıkışın vaktidir. Aldığımız oyun böyle bir mücadeye değer bir oy olduğunu görüyorum. CHP tabanını biliyorum. Kılıçdaroğluna ayrıca saygı gösteren herkes dahil tüm tabanla çok iyi bir zeminim var dedi.
BEŞTE BİRİNİN İMZASI GEREKİYOR
CHPde Genel Başkan Yardımcıları, Parti Meclisi üyeleri, Yüksek Disiplin Kurulu üyeleri, milletvekilleri ile il ve ilçe kongrelerinde seçilenler delege oluyor. CHP tüzüğüne göre, olağanüstü kurultay ya yönetim kararı ya da delege sayısının beşte birinin imzası ile toplanıyor. Oran adaylığını ise Gelin değişimi ve dönüşümü beraber gerçekleştirelim. Ben CHPnin tek başına iktidarını kurmak için her türlü görev ve sorumluluğu almaya hazırım sözleriyle açıkladı.
MUHARREM İNCE İLE YARIŞMIŞTI
CHP 35. olağan kurultayını 10 Ağustos 2014teki cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle Parti Meclisi kararıyla bir yıl ertelenmiş, Aralık ayında yapılması planlanan parti kurultayını genel seçim gerekçesiyle sonra yapacağını bildirmişti. Cumhurbaşkanlığı seçimlerindeki yenilginin ardından gerçekleştirilen 18. olağanüstü kurultayda ise Kılıçdaroğlu, Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile yarışmış ve yine genel başkan olmuştu.
YÖNETİME İSTİFAYA ÇAĞRISI
Öte yandan eski YARSAV Başkanı ve CHPden milletvekilli aday adayı olan Ömer Faruk Eminağaoğlu yazılı bir açıklama yaparak CHP yönetimini istifaya çağırdı. Eminağaoğlu açıklamasında 7 Haziranda halk, Ulusça bütünlük içinde bir araya gelinmesini istediğini ve AKP iktidarını istemediğini açıkça ortaya koymuşken, muhalefet partileri bir bütün olarak halkın bu isteğine hizmet etmemiştir. Süreçte CHP yönetimi, iktidar hedefinden de uzak olduğunu eylemsizliği ile ortaya koymuş, etkin muhalefet yapamamakla iktidarda kalmasına neden olduğu AKPnin, bu sefer de iktidarı kaybetmesine rağmen iktidarı terketmemesine, daha sonra da kaybettiği iktidara tekrar kavuşmasına yol açmıştır. Demokratik, hukuksal ve siyasal sorumluluk bir tarafa, mevcut CHP yönetiminin savunduğu siyasi etik yasası bile kuşkusuz bu tabloda kendi istifalarını gerektirmektedir. Yönetim de bu durumları gözetip derhal istifa etmek zorundadır. ifadesini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Kurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...
Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...
SİYASET Haberleri
TümüKurtulmuş'tan -ara seçim- açıklaması
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, ara seçim talebine ilişkin yaptığı açıklamada "Kimin hangi kurallar...
Meral Akşenerden İddalara Yalanlama
CHP’den istifa eden Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ile irtibat halinde olduğu...
Özarslan’dan Özgür Özel’e suç duyurusu
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, CHP Genel Başkanı Özür Özel hakkında, Ankara Cumhuriyet...
CHP'de kılıçlar çekildi
Eski CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partisinin rüşvet ve yolsuzluk iddialarından arınması...
Bahçeliden -dar ağacı- çıkışı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin haftalık grup toplantısında gündemdeki konulara...
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar açıklandı
CHP Kurultay davasında gerekçeli karar: Davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer yok.
Bahçeliden Demirtaş Yorumu
. Bahçeli, "Selahattin Demirtaş'ın tahliyesi hayırlara vesile olacaktır." ifadelerini kullandı.
Şaibeli kurultay davası ertelendi
24 Ekim'e ertelenen şaibeli kurultay davasında alınacak mutlak butlan kararı CHP'nin 21 Eylül'de...
Bahçeli: Önümüzdeki günler her türlü provokasyona açıktır
Bahçeli "Her düzeyde uyanık olmak, tedbir ve temkin içinde hareket edip dahili ve harici husumet...
Hasan Babacan kayyum heyetinden çekildi
CHP İstanbul İl Yönetimine kayyum olarak getirilen ekipte yer alan Hasan Babacan heyetten...
Ümit Özdağa Bir Beraat Daha
Ankara 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Libya’da şehit düşen MİT mensuplarını ifşa ettiği...
Bahçeli'den Özel'in sokak çağrısına tepki:
Geçtiğimiz günlerde "Ben milleti sokağa davet edeceğim günü bilirim. O gün sen ne hale düşeceğini...




