BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa SAĞLIK Yaşatmak için 15 dakikalığına hayattan kopardılar

Yaşatmak için 15 dakikalığına hayattan kopardılar

Enes Topcu (46) berberde tıraş olurken sırtında ağrı hissetti. Daha önce kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyat geçiren berber Abdullah Altuner, kalp krizi geçiriyor o

19.01.2016 - 11:28 YAYINLANMA
3 DK OKUNMA SÜRESİ
Google News
Yaşatmak için 15 dakikalığına hayattan kopardılar

Enes Topcu (46) berberde tıraş olurken sırtında ağrı hissetti. Daha önce kalp rahatsızlığı nedeniyle ameliyat geçiren berber Abdullah Altuner, kalp krizi geçiriyor olma ihtimali bulunduğunu söyleyerek Topcuya bir doktora başvurmasını önerdi. Topcu ise kas ağrısı yaşadığını düşünerek kalp rahatsızlığı olanlar için önerilmeyen ve bu konuda kapısında da uyarı yazısı bulunan hamama iki kez gitti. Bir süre sonra rahatsızlığı ilerleyen ve kaldırıldığı hastanede iki kez duran kalbi çalıştırılan Topcu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesine kaldırıldı.

Ana atardamarındaki ciddi yırtık nedeniyle hemen müdahale edilmesi gereken Enes Topcunun ameliyatı, Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Niyazi Görmüş ve ekibi tarafından başarıyla gerçekleştirildi. Kalp, beyin, kan dolaşımı gibi tüm fonksiyonları 15 dakikalığına makineye bağlı olmadan durdurulan ve tıbben ölü sayılan Topcu, 5,5 saat süren başarılı operasyonda damarının onarılmasıyla sağlığına kavuştu.

TIBBEN 15 DAKİKA HAYATI DURDU

Prof. Dr. Niyazi Görmüş, hastanın kalbinden çıkan ana atardamarında 6 santimetre çapında genişleme gördüklerini söyledi.

Kalbinin etrafında da kan pıhtıları olan Topcuyu kaybetmemek için hemen operasyon kararı aldıklarını aktaran Görmüş Normalde iman tahtasının olduğu bölümden operasyonu gerçekleştirmemiz lazımdı. Ancak açıldığında burada birden kanama olacağından hastayı masada kaybedebilirdik. Kasığından girmeye karar verdik. Hastanın vücut ısısını 24 dereceye kadar düşürüp bütün vücudundaki dolaşımı durdurduk diye konuştu.

Hızlıca yırtık bölgeye ulaşıldığında ana atardamarın ciddi şekilde yırtıldığını gördüklerini anlatan Görmüş, şöyle devam etti:

Yırtık, kalbi besleyen koroner dediğimiz damarların 3-4 milimetre yukarısına kadar gelmişti. Kalp kapağı da üç olması gerekirken iki yapraklıydı. Yukarıdaki yırtık yeri kesip buraya yeni damar ekledik. Daha sonra vücut ısısını artırarak hastayı yeniden kendisine getirdik. Yırtık olan iki kısmı birbirine diktik. Bu hastalar yurt dışında erken dönemde teşhiş edilerek kontrol altına alınırken, biz operasyonu acil koşullarda gerçekleştirdik ve başarılı da olduk. Hasta bize biraz daha geç gelse o akşam ölebilirdi. Topcunun kan dolaşımını yırtığın dışarıya olan kısmı ile içeriye doğru olan kısmı aynı yerde olmadığı için durdurduk. Dolaşımı durdurup yukarıdaki damarını çıkartıp yenisi ekledikten sonra düzenledik. Dolaşımı durdurmadan önce beyin koruyucu tedbirler aldık. Tıbben 15 dakika hayatı durdu.

YAŞAMASI MUCİZE

Bu tür hastaların çoğunun yaşamını yitirdiğini vurgulayan Görmüş, Topçunun hamama gitmesine rağmen hayatta kalmasının da şaşırtıcı olduğunu söyledi.

Hastanın tansiyonu yükselerek hamamda da ölebileceğini belirten Görmüş Aradan 5 gün gibi uzun bir zaman geçmiş. Hamamda yığılıp kalmamış. Yaşaması mucize dedi.

Sağlığına kavuşan Enes Topcu ise hastaneye kaldırıldıktan sonrasını hatırlamadığını, yaşadığı için mutlu olduğunu ifade etti.

AA

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SAĞLIK Haberleri

Tümü

Telemedicine uygulaması başlıyor.

Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...

2 yıl önce

Koronavirüsün sevmediği üç şey

Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...

6 yıl önce

Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...

6 yıl önce

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımına Dair İpuçları

Göbek bağı bakımında en önemli noktanın göbek bağının kuru ve temiz tutulmasıdır. Jölemsi sulu ve...

6 yıl önce

55 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2’si kanser olmak üzere 55 ilacı...

6 yıl önce

İstanbul’da her 5 çocuktan biri astım hastası

Prof. Dr. Emin Özkaya, astımın son 15 yılda iki misli artış gösterdiğini ve son verilere göre...

6 yıl önce

Sistem, hastaneleri doldurmak için hasta pompalıyor

Onkolog Doktor Yavuz Dizdar, “Bugün kanser denen vakaların büyük bir bölümü taramayla saptanıp...

7 yıl önce

Her 10 Çocuktan 1inde, Büyüme Geriliği Var .

Türkiye Gıda ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Elmacıoğlu, Türkiye gıda ve sağlık...

7 yıl önce

Sezaryen de Fark Ücreti Alınmıyacak

Normal ya da zorunlu hallerde sezaryenle doğumda özel hastanelerde fark ücreti alınmayacak....

7 yıl önce

4 Yeni Şehir Hastanesi Daha Açılıyor.

Sağlık Bakanlığınca bu yıl Eskişehir, Elazığ, Ankara ve Manisa\da olmak üzere 4 şehir hastanesi...

7 yıl önce

Her mahalleye mini hastane geliyor

Aile Sağlığı Merkezlerinde küçük check-up’lar yapılacak. Diyetisyen ve fiziksel aktivite...

7 yıl önce

Hacamatı Artık Aile Hekimleri Yapacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ın...

8 yıl önce