BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa SAĞLIK Uzmanlardan ailelere karne uyarısı: Azarlamayın, tehdit e...

Uzmanlardan ailelere karne uyarısı: Azarlamayın, tehdit etmeyin

Medical Park Karadeniz Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Cengiz Soylu, son dönemlerde anne ve babaların gelecek endişesi nedeniyle çocuklarının eğitimine daha çok önem

11.06.2015 - 13:53 · 3 dk okuma
0Yorumlar
Uzmanlardan ailelere karne uyarısı: Azarlamayın, tehdit etmeyin

Medical Park Karadeniz Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Cengiz Soylu, son dönemlerde anne ve babaların gelecek endişesi nedeniyle çocuklarının eğitimine daha çok önem vermeye başladığını söyledi.

Anne ve babaların sadece okullarda yetinmeyip çocuklarını dershaneler, etütler, özel dersler ve hocalarla desteklemeye, bu amaçla zaten kıt olan ekonomik güçlerini çocuklarının eğitimine harcamaya çalıştığını kaydeden Soylu Bu durum anne ve babaların arzu ve isteklerini kamçılamakta, yüksek not ve iyi karne için çocuklarına daha fazla yüklenmelerine yol açmaktadır. Bir yandan toplumun değer yargılarını alt üst eden popüler kültür , diğer yandan her şeyin maddi olarak değerlendirildiği sosyal çevrede yaşayan çocuk ve ergen okul-dershane-sınav kısır döngüsüyle her geçen gün daha çok kaygı ve gerilim yaşanmaktadır.

Anne ve babaların hatta okul ve dershanelerin yoğun başarı beklentisi bu kaygı gerilimin üzerine eklendiğinde çocuk ve ergende geriye dönüşümsüz ruhsal sorunlar ortaya çıkmaktadır. Başlangıçta ders takibi ve notları iyi olan çocuk ve ergenler bir süre sonra duyarsızlaşmaya sıkılmaya kaygı ve endişeye kapılmamaya başlamaktadır. Sınavlar ve karnede oluşabilecek herhangi bir başarısızlık çevrenin de etkisiyle çocuk ve ergende utanç, küçük düşürülme, sosyal dışlanma, ret edilme, öfke ve zorbalığa maruz kalmaya neden olabilir. Maruz kalacağını düşünemediği bu durumlarda çocuk ve ergende endişe, depresyon, intihar düşünceleri gibi ruhsal uyku ve iştah bozuklukları karın ve baş ağrısı gibi bedensel belirtiler ortaya çıkar. Bu belirti ve bulgular anne ve babaların dikkat etmesi gereken önemli uyarıcılardır ve bunların varlığında mutlaka bir uzmanla durum görüşülmelidir dedi.

AZARLAMAYIN, TEHDİT ETMEYİN

Soylu, ailelere şu önerilerde bulundu:

Aileler karne almadan önce çocuklarında herhangi bir ruhsal değişiklik olup olmadığını incelemelerini ve bu aşamadan itibaren çocuk veya ergene yapıcı,onun kaygılarını giderici şekilde davranmalıdırlar. Düşük notlar her zaman telafi edilebilir ancak çocukta oluşabilecek ruhsal sorunlar telafi edilemeyebilir. Karnedeki notlar ne olursa olsun bunun kritiğini yapmamalı, düşük notlar için azar tehdit yada aşağılama yolu seçilmemelidir. Başarısızlık varsa bu çocuk ve ergenle oturup konuşularak değerlendirilmeli nedenleri araştırılır ve bir sonraki dönemde daha iyi bir başarı için motive edilmelidir. Şüphesiz bir öğrencinin başarısızlığı tek başına ona ait değil birçok nedene bağlıdır. Tatili hem öğrenciler hem de aileler dinlenerek yoğun ders temposundan uzak sportif kültürel uğraşlarla doğa ile iç içe geçirmelidir. Bu durumda çocuklar ikinci yarının bilgisayar, internet, oyunlarından uzak tutulmalı daha çok deşarj olabilmeli. Fiziksel aktivitelere yönlendirilmelidirler.

İHA

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SAĞLIK Haberleri

Tümü

Telemedicine uygulaması başlıyor.

Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...

2 yıl önce

Koronavirüsün sevmediği üç şey

Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...

6 yıl önce

Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...

6 yıl önce

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımına Dair İpuçları

Göbek bağı bakımında en önemli noktanın göbek bağının kuru ve temiz tutulmasıdır. Jölemsi sulu ve...

6 yıl önce

55 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2’si kanser olmak üzere 55 ilacı...

6 yıl önce

İstanbul’da her 5 çocuktan biri astım hastası

Prof. Dr. Emin Özkaya, astımın son 15 yılda iki misli artış gösterdiğini ve son verilere göre...

6 yıl önce

Sistem, hastaneleri doldurmak için hasta pompalıyor

Onkolog Doktor Yavuz Dizdar, “Bugün kanser denen vakaların büyük bir bölümü taramayla saptanıp...

7 yıl önce

Her 10 Çocuktan 1inde, Büyüme Geriliği Var .

Türkiye Gıda ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Elmacıoğlu, Türkiye gıda ve sağlık...

7 yıl önce

Sezaryen de Fark Ücreti Alınmıyacak

Normal ya da zorunlu hallerde sezaryenle doğumda özel hastanelerde fark ücreti alınmayacak....

7 yıl önce

4 Yeni Şehir Hastanesi Daha Açılıyor.

Sağlık Bakanlığınca bu yıl Eskişehir, Elazığ, Ankara ve Manisa\da olmak üzere 4 şehir hastanesi...

7 yıl önce

Her mahalleye mini hastane geliyor

Aile Sağlığı Merkezlerinde küçük check-up’lar yapılacak. Diyetisyen ve fiziksel aktivite...

7 yıl önce

Hacamatı Artık Aile Hekimleri Yapacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ın...

8 yıl önce