Tiroit kanseri erkeklerde daha öldürücü
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları, Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sibel Güldiken, tiroit bezinin vücudun her bölgesini etkileyen tiroit hormonlarını üreten bir organ olduğunu aktarıp bu organın insan vücudu için hayati öneme sahip olduğunu söyledi.
Özellikle diyet yaptığı halde kilo veremeyen kişilerin tiroit hormonlarını kontrol ettirmesi gerektiğini anlatan Güldiken, Kişiler diyet ve egzersiz yaptıkları halde kilo veremiyorlarsa ya da tam tersi diyet yapmadıkları halde kilo kaybediyorlarsa, kontrol edilemeyen kabızlık, ishal atakları varsa, ellerde titreme, çarpıntı gibi sorunlar yaşıyorlarsa tiroit hormon düzeylerinin kontrol edilmesinde fayda var diye konuştu.
Gebelerin de mutlaka tiroit hormonlarına baktırması gerektiğini ifade eden Güldiken, hormonların fazlasının da eksikliğinin de fetüsün gelişiminde etkili olabileceğini, tiroidin aynı zamanda gebeliğin sağlıklı devam etmesi açısından da büyük önem taşıdığını belirtti. Sibel Güldiken, tiroit kanserinin tiroit bezinde yer alan hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla odaklar oluşturduğunu ifade ederek bu odakların tiroit bezinde nodül olarak kendisini gösterdiğini aktardı.
CİNSİYET DE ÖNEMLİ
Tiroit hastalıklarının kadınlarda daha fazla görüldüğünü anlatan Prof. Dr. Güldiken, konuşmasına şöyle devam etti: Bütün tiroit bezi hastalıkları gibi tiroit kanseri de kadınlarda daha sıktır. Kadınlarda sık olmasına rağmen erkeklerde de görüldüğünü unutmamak gerekir. Hatta erkek hastada tek bir nodül saptanıyorsa kadın hastaya göre daha yüksek kanser riski taşıyor demektir. Yani tiroit kanseri kadınlarda fazla görülmesine rağmen erkeklerde daha öldürücü olabiliyor. Bu nedenle nodüllerin değerlendirilmesinde klinik ve laboratuvar incelemelerin yanı sıra cinsiyete de dikkat etmek gerekir.
HER HASTA AMELİYAT EDİLMEZ
Boyun bölgesinde şişlik gelişen, ses kısıklığı olan, boyun bölgesine ışın tedavisi alan veya ailesinde tiroit kanseri öyküsü olan kişilerin mutlaka tiroit bezi muayenelerinin yapılması gerektiğini aktaran Güldiken, tiroit kanserinin diğer kanser türlerine göre korkutucu olmadığını, erken teşhis ve müdahalenin son derece önemli olduğunu vurguladı.
Tiroit bezinin elle muayenesinde tespit edilen nodüllerin ultrasonografi ile görüntülenmesinin önemli olduğunu belirten Güldiken, Ultrasonografi işlemi bize hangi nodüle biyopsi yapmamız gerektiği hakkında bilgi verir. Biyopside iğne ile nodülden hücreler alınır. Biyopsi neticesi kötü gelirse ameliyat kararı verilir. Sonuç iyi gelirse hasta takip edilebilir. İğne ile hücre aldığımız her hastayı ameliyat etmiyoruz. Bu işlem gereksiz ameliyat yapılmasını önlemektedir ifadelerini kullandı.
AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Telemedicine uygulaması başlıyor.
Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...
Koronavirüsün sevmediği üç şey
Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...
Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı
Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...
SAĞLIK Haberleri
TümüTelemedicine uygulaması başlıyor.
Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...
Koronavirüsün sevmediği üç şey
Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...
Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı
Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...
Yenidoğan Göbek Bağı Bakımına Dair İpuçları
Göbek bağı bakımında en önemli noktanın göbek bağının kuru ve temiz tutulmasıdır. Jölemsi sulu ve...
55 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2’si kanser olmak üzere 55 ilacı...
İstanbul’da her 5 çocuktan biri astım hastası
Prof. Dr. Emin Özkaya, astımın son 15 yılda iki misli artış gösterdiğini ve son verilere göre...
Sistem, hastaneleri doldurmak için hasta pompalıyor
Onkolog Doktor Yavuz Dizdar, “Bugün kanser denen vakaların büyük bir bölümü taramayla saptanıp...
Her 10 Çocuktan 1inde, Büyüme Geriliği Var .
Türkiye Gıda ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Elmacıoğlu, Türkiye gıda ve sağlık...
Sezaryen de Fark Ücreti Alınmıyacak
Normal ya da zorunlu hallerde sezaryenle doğumda özel hastanelerde fark ücreti alınmayacak....
4 Yeni Şehir Hastanesi Daha Açılıyor.
Sağlık Bakanlığınca bu yıl Eskişehir, Elazığ, Ankara ve Manisa\da olmak üzere 4 şehir hastanesi...
Her mahalleye mini hastane geliyor
Aile Sağlığı Merkezlerinde küçük check-up’lar yapılacak. Diyetisyen ve fiziksel aktivite...
Hacamatı Artık Aile Hekimleri Yapacak
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ın...




