BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa SAĞLIK Sporun ölümcül riskleri tesadüf değil!

Sporun ölümcül riskleri tesadüf değil!

Düzenli spor, fiziksel, ruhsal ve kişisel gelişim için herkese öneriliyor. Ancak son yıllarda genç yaşta meydana gelen ani sporcu ölümleri, spor yaparken de çok dikk

16.12.2015 - 15:09 YAYINLANMA
4 DK OKUNMA SÜRESİ
Google News
Sporun ölümcül riskleri tesadüf değil!

Düzenli spor, fiziksel, ruhsal ve kişisel gelişim için herkese öneriliyor. Ancak son yıllarda genç yaşta meydana gelen ani sporcu ölümleri, spor yaparken de çok dikkatli olmak gerektiğini de gözler önüne serdi.

Amerikada yapılan araştırmalara göre; ani ölüm riski sporcularda 2,5 kat fazla ve ani ölüm olaylarının yüzde 78inin kalp damar hastalığına bağlı nedenlerle meydana geliyor. Yine bu çalışmada sporda ani ölümler, erkeklerde kadınlara göre 5 kat artıyor. Kadınlarda erkeklere göre daha düşük ani ölüm riski görülmesi, kadınların daha hafif sporları tercih etmeleri, daha az yarışmalı sporlara katılmaları ve ani ölümlere yol açan kalp damar hastalıklarına erkeklere göre daha az yakalanmalarından kaynaklanmakta.

Sporcuların ani ölümlerinin yüzde 95ine kalp damar hastalıklarının neden olduğunu belirten Yunus Emre Hastanesi Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mete Öç, sporla ilgilenenlerin risk kat sayısının hiç egzersiz yapmayanlara oranla 2,5 kat daha fazla olduğunu kaydetti. 

Araştırmaya göre; sporun kalp rahatsızlığı olan ve risk altında bulunan kişilerde ani ölümü kolaylaştırdığının doğrulandığını açıklayan Dr. Mete Öç Ani ölümlerin görülme sıklığı 100 bin sporcuda bir olarak belirlenmiştir. Risk oranı açısından da spor yapanlar, yapmayanlara göre 2,5 kat daha fazla tehlike altında. Sporcularda ani ölümlerin yüzde 95i altta yatan ve genelde önceden bilinmeyen kalıtımsal kalp damar hastalıklarına bağlı oluyor. Ani ölümler ise en çok müsabakalı futbol, basketbol gibi ağır egzersiz gerektiren sporlarla uğraşan kişilerde görülüyor şeklinde konuştu.

TEŞHİSİ ZOR AMA...

Spor yaparken meydana gelen ani ölümlerin nedenlerinin önceden teşhis edilmesinin zor olduğunu kaydeden Dr. Mete Öç, kalp dolaşım bozukluğu olan sporcularda, sportif aktivite sırasında ve sonrasında tehlike belirtisi olarak kabul edilebilecek şikyetlerin görülebileceğini ve bunlara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Mete Öç, Kalp kası hastalığı (hipertrofik kardiyomiyopati), koroner damar gelişim bozuklukları (koroner arter anomalileri) ve ritim bozukluğu oluşturan sağ karıncık gelişim bozukluğu (aritmojenik sağ ventrikül displazisi) ani ölüm nedenlerinin başında geliyor. Çarpıntı, bayılma gibi bazı şikyetler bu rahatsızlıkların en belirgin bulgusu. Yapılan çalışmalarda da, kalp kası hastalığı (hipertrofik kardiyomiyopati) ve kalp damar hastalıklarına bağlı sporcu ölümlerinde, ölmeden önce göğüs ağrısı, baş dönmesi, baygınlık ve şiddetli solunum güçlüğü gibi belirtiler tespit edilmiştir diye konuştu.

STRES DE TETİKLİYOR

Egzersiz türü ve şiddetinin de ani ölümlerde etkili olduğunu söylen Dr. Mete Öç Müsabakalar sırasında kandaki stres hormonlarının (katekolaminler) düzeyinde artış meydana gelir. Bunun sonucu olarak kalp atım hızında, kan basıncında ve kalp kası aktivitesinde artış gözlenir. Kalbin fizyolojisinde meydana gelen bu değişiklikler, altta yatan kalp hastalığını, kalpte dolaşım ve ritim bozukluğunu tetiklemektedir dedi.
   
BELİRTİLER VE İLERİ TETKİKLER ÖNEMLİ

Spor yaparken gelişen ani ölümlerin önlenmesi için sporcuların kalp-damar hastalıkları açısından değerlendirilmesinin gerekli olduğunu kaydeden Dr. Mete Öç şunları söyledi: Bu değerlendirme sırasında hangi yöntemlerin kullanılması gerektiği konusunda görüş birliği yok. Avrupa Kardiyoloji Derneği ayrıntılı bir öykü, aile öyküsü ve muayenenin yanı sıra EKG çekilmesini öneriyor. Sporcuları değerlendirirken iyi bir öykü alınması çok önemlidir. Sporcularda bayılma, ani ölümün ilk habercisi olabilir. Bunun dışında göğüs ağrısı, çarpıntı, efor kapasitesinde azalma gibi belirtiler sorgulanmalıdır. Bayılma, göğüs ağrısı, çarpıntı gibi şikayetler varsa bunların eforla ilişkili olup olmadığı da araştırılmalıdır. Sporcuların hepsine ekokardiyografi, efor testi gibi ileri tetkik yöntemlerinin uygulanması tanı olasılığını artırsa da bu tetkikler yapıldığında bile tanı konulamayan bir grup hastanın olabilir.

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SAĞLIK Haberleri

Tümü

Telemedicine uygulaması başlıyor.

Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...

2 yıl önce

Koronavirüsün sevmediği üç şey

Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...

6 yıl önce

Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...

6 yıl önce

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımına Dair İpuçları

Göbek bağı bakımında en önemli noktanın göbek bağının kuru ve temiz tutulmasıdır. Jölemsi sulu ve...

6 yıl önce

55 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2’si kanser olmak üzere 55 ilacı...

6 yıl önce

İstanbul’da her 5 çocuktan biri astım hastası

Prof. Dr. Emin Özkaya, astımın son 15 yılda iki misli artış gösterdiğini ve son verilere göre...

6 yıl önce

Sistem, hastaneleri doldurmak için hasta pompalıyor

Onkolog Doktor Yavuz Dizdar, “Bugün kanser denen vakaların büyük bir bölümü taramayla saptanıp...

7 yıl önce

Her 10 Çocuktan 1inde, Büyüme Geriliği Var .

Türkiye Gıda ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Elmacıoğlu, Türkiye gıda ve sağlık...

7 yıl önce

Sezaryen de Fark Ücreti Alınmıyacak

Normal ya da zorunlu hallerde sezaryenle doğumda özel hastanelerde fark ücreti alınmayacak....

7 yıl önce

4 Yeni Şehir Hastanesi Daha Açılıyor.

Sağlık Bakanlığınca bu yıl Eskişehir, Elazığ, Ankara ve Manisa\da olmak üzere 4 şehir hastanesi...

7 yıl önce

Her mahalleye mini hastane geliyor

Aile Sağlığı Merkezlerinde küçük check-up’lar yapılacak. Diyetisyen ve fiziksel aktivite...

7 yıl önce

Hacamatı Artık Aile Hekimleri Yapacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ın...

8 yıl önce