Polen alerjisi olanlar dikkat!
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal Polen en yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülür. Bahar aylarında bitkilerin çiçek açması, yaz sonunda çimenler polen mikt
Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal Polen en yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülür. Bahar aylarında bitkilerin çiçek açması, yaz sonunda çimenler polen miktarının arttığı zamanlardır dedi.
Alerji hakkında bilgi veren Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal Alerji en basit anlatımıyla, kişilerin gerçekte zararlı olmayan bazı maddelere karşı aşırı reaksiyon göstermesine denir. Görevi insanları bazı zararlı organizmalara karşı korumak olan bağışıklık sistemi bazı alerji yapıcı maddelere karşı IgE adı verilen bir immünglobulin üretiyor. Genetik yatkınlığı olan bazı insanlarda aslında zararlı olmayan alerjenlere karşı aşırı bir reaksiyon gelişir. Tıp dilinde alerji denilen bu aşırı reaksiyonlarla karşılaşmamak için hassasiyeti olan kişileri bu maddelerden korumak gerekir diye konuştu.
POLEN ALERJİSİ NEDİR?
Köksal açıklamasında Polen bitkilerin havaya rüzgar veya böcekler yardımıyla yaydıkları farklı ağırlık ve büyüklükteki minik parçacıklardır. Polenler nefes alıp verme esnasında solunum yollarımıza yerleşir ve birçok insan için sorun oluşturmayan bu problem, alerjik faktör gösteren bir kişide bağışıklık sistemini harekete geçirir ve burun ve gözde iltihaplanmaya neden olur. Vücut polene karşı tepki olarak hapşırma, burun ve göz akıntısı, gözlerde kaşıntı, histamin ve iltihaplanma gibi belirtilerle savunmaya geçer. Tıpta mevsimlik alerji ve halk arasında saman nezlesi olarak da bilinir bilgilerini verdi.
Polen alerjisinin çoğunlukla 5-40 yaş grubu arasındaki kişilerde görüldüğünü ve bu hastalığa yakalanan kişi sayısının günümüzde daha da arttığını belirten Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Köksal, Polenler yılın belli aylarında ve sürelerinde havada azami miktarda bulunmaktadır. Polen en yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülür. Bahar aylarında bitkilerin çiçek açması, yaz sonunda çimenler polen miktarının arttığı zamanlardır şeklinde konuştu.
Köksal, polen alerjisi belirtileri, teşhisi ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:
Hapşırma nöbetleri, burun tıkanıklığı veya burunda sürekli akıntı, gözlerde kaşıntı, sulanma ve şişme, yorgunluk ve halsizlik hissi. Doktorunuz tarafından cildinize yapılan iğne testi, sizin polene, ev tozlarına, küf mantarına, hayvanlardan olan maddelere ve benzerlerine tepki gösterip göstermediğinizi gösterir. Test maddesi içeren küçük bir damla, mesela polen çözeltisi, cildinize damlatılır. Bu damlanın içinden cildinizde küçük bir delik açılır. Kızarık, kaşıntılı beyaz kabartılı bir bölge alerjiniz olduğuna işarettir. Böyle bir tepki, diğer tipik alerji belirtileri ile beraber sizin çözeltideki polen türüne karşı alerji olduğunuzu gösterir. Bu testten 3-10 gün önce herhangi bir alerji karşıtı ilacın kullanılmaması önemlidir. Bütün alerji tedavilerinin başında kişinin tahammül edemediği şeylerden kaçınması gelmektedir. Polen alerjisine karşı birçok ilaç mevcuttur. Burun ilaçları, göz damlaları, alerji hapları, iğneler ve solunum yoluyla alınan ilaçlar, alerji tedavisinde kullanılabilir.
KORUNMA YOLLARI NELER?
Köksal polen alerjisinden korunma yollarını şöyle sıraladı:
- Polen çamaşırlara kolayca yapışır, dışarıda kurutmaktan kaçının.
- Saçlarınıza yapışan polenden temizlemek için yatmadan önce saçlarınızı yıkayın.
- Günlük kıyafetlerinizi yatak odanızda çıkartmayın.
- Evinizi ve kapalı yaşam alanlarınızı polenlerin çok olduğu sabah saatlerinde havalandırmayın.
- Gözlük kullanıyorsanız gözlüğünüzü düzenli olarak yıkayın.
- Gözlüğünüze yapışan polenler rahatsızlanmanıza neden olur.
İHA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Telemedicine uygulaması başlıyor.
Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...
Koronavirüsün sevmediği üç şey
Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...
Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı
Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...
SAĞLIK Haberleri
TümüTelemedicine uygulaması başlıyor.
Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...
Koronavirüsün sevmediği üç şey
Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...
Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı
Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...
Yenidoğan Göbek Bağı Bakımına Dair İpuçları
Göbek bağı bakımında en önemli noktanın göbek bağının kuru ve temiz tutulmasıdır. Jölemsi sulu ve...
55 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2’si kanser olmak üzere 55 ilacı...
İstanbul’da her 5 çocuktan biri astım hastası
Prof. Dr. Emin Özkaya, astımın son 15 yılda iki misli artış gösterdiğini ve son verilere göre...
Sistem, hastaneleri doldurmak için hasta pompalıyor
Onkolog Doktor Yavuz Dizdar, “Bugün kanser denen vakaların büyük bir bölümü taramayla saptanıp...
Her 10 Çocuktan 1inde, Büyüme Geriliği Var .
Türkiye Gıda ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Elmacıoğlu, Türkiye gıda ve sağlık...
Sezaryen de Fark Ücreti Alınmıyacak
Normal ya da zorunlu hallerde sezaryenle doğumda özel hastanelerde fark ücreti alınmayacak....
4 Yeni Şehir Hastanesi Daha Açılıyor.
Sağlık Bakanlığınca bu yıl Eskişehir, Elazığ, Ankara ve Manisa\da olmak üzere 4 şehir hastanesi...
Her mahalleye mini hastane geliyor
Aile Sağlığı Merkezlerinde küçük check-up’lar yapılacak. Diyetisyen ve fiziksel aktivite...
Hacamatı Artık Aile Hekimleri Yapacak
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ın...




