O dünyanın en güçlü savaşçısı!
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, arıların propolisi kovandaki istenmey
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Kimya-Metalurji Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, arıların propolisi kovandaki istenmeyen boşlukların kapatılması için kullandığını söyledi.
Propolisin arıların ürettiği doğal bir madde olduğunu anlatan Boyacıoğlu, şöyle devam etti: Genel olarak rengi, bitkisel kaynağa bağlı olarak değişmekle birlikte en yaygın olanı, koyu kahverengidir. Propolisin bileşiminde; ağırlıklı reçine ve bitkisel balzam, vaks, esansiyel yağlar, az miktarlarda polen ve aminoasitler, mineraller, B vitamini ve diğer organik bileşikler vardır. Propolisin hastalık yapıcı bakterilere karşı koruyucu özelliği bulunur ve çeşitli bakterilerin gelişimini durduran etkili bir doğal antimikrobiyaldir. Ayrıca propolis, bazı virüs türlerine ve küf gelişimine karşı da etkilidir.
Boyacıoğlu, propolisin herpes simplex gibi virüslerin yol açtığı dudak uçuklarına ve grip virüsüne karşı etkisinin bilimsel olarak kanıtlandığını, uzun yıllardır fungal yani mantar enfeksiyonların önlenmesinde de kullanıldığını belirtti.
NEYE FAYDASI YOK Kİ...
Propolisin içerdiği bileşikler, onu dünyanın en güçlü antioksidan kaynağı yapmaktadır diyen Boyacıoğlu, propolisteki antioksidan özelliğin hücrelerin yaşlanmasına neden olan serbest radikallerin oksijenle yıkımına karşı korunma sağladığını dile getirdi.
Hücrelerin yaşlanması sırasında zarda oluşan hasarlarla DNA zincirlerinde rastgele kırılmalar ve bağlanmalar meydana gelebileceğine dikkati çeken Boyacıoğlu, şöyle devam etti:
Enzim ve yapısal proteinlerin zarar görmesi, hücrenin ölmesi, kanser, sinir sistemi fonksiyonlarının yitimi ve kalp damar hastalıkları ile diyabet ve bağışıklık sistemi bozukluklarının oluşmasının temel nedenidir. Antioksidanlar, bu olumsuz etkileri düzenleyerek biyomoleküllere verilen bu hasarın azalmasını sağlar. Serbest oksijen radikallerinin oluşumu, hava kirliliği, sigara kullanımı, kötü beslenme alışkanlıkları, alkol tüketimi, yetersiz ve kalitesiz beslenme, strese bağlı olarak artar. Antioksidanlar, kanser, sinir sistemi fonksiyonlarının yitimi ve kalp damar rahatsızlıkları gibi hastalıkların oluşmasına yol açan bu serbest radikallerin vücuda verdikleri zararı önlemede en önemli görevi üstlenir. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikallerle bağ kurarak onları bağlar. Böylece serbest radikallerin vücuda vereceği potansiyel zararlar önlenmiş olur.
Propolisin eski zamanlardan beri dünyanın pek çok bölgesinde kullanıldığını anlatan Boyacıoğlu, ürünün kulak enfeksiyonu, bronş, astım ve solunum yolları iltihapları, mide ve onikiparmak bağırsağı ülserleri, romatizmal hastalıklar ile cilt kanseri tedavisinde iyileştirici etkisinin bilindiğini, diş eti hastalıkları tedavisinde ise merhem gibi kullanıldığını aktardı.
AA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Telemedicine uygulaması başlıyor.
Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...
Koronavirüsün sevmediği üç şey
Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...
Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı
Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...
SAĞLIK Haberleri
TümüTelemedicine uygulaması başlıyor.
Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...
Koronavirüsün sevmediği üç şey
Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...
Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı
Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...
Yenidoğan Göbek Bağı Bakımına Dair İpuçları
Göbek bağı bakımında en önemli noktanın göbek bağının kuru ve temiz tutulmasıdır. Jölemsi sulu ve...
55 ilaç daha geri ödeme listesine alındı
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2’si kanser olmak üzere 55 ilacı...
İstanbul’da her 5 çocuktan biri astım hastası
Prof. Dr. Emin Özkaya, astımın son 15 yılda iki misli artış gösterdiğini ve son verilere göre...
Sistem, hastaneleri doldurmak için hasta pompalıyor
Onkolog Doktor Yavuz Dizdar, “Bugün kanser denen vakaların büyük bir bölümü taramayla saptanıp...
Her 10 Çocuktan 1inde, Büyüme Geriliği Var .
Türkiye Gıda ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Elmacıoğlu, Türkiye gıda ve sağlık...
Sezaryen de Fark Ücreti Alınmıyacak
Normal ya da zorunlu hallerde sezaryenle doğumda özel hastanelerde fark ücreti alınmayacak....
4 Yeni Şehir Hastanesi Daha Açılıyor.
Sağlık Bakanlığınca bu yıl Eskişehir, Elazığ, Ankara ve Manisa\da olmak üzere 4 şehir hastanesi...
Her mahalleye mini hastane geliyor
Aile Sağlığı Merkezlerinde küçük check-up’lar yapılacak. Diyetisyen ve fiziksel aktivite...
Hacamatı Artık Aile Hekimleri Yapacak
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ın...




