BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
İSTANBUL 11°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa SAĞLIK Çocuklarda horlamaya dikkat!
SAĞLIK

Çocuklarda horlamaya dikkat!

28.07.2016 15:20 1
Çocuklarda horlamaya dikkat!

Kulak Burun Boğaz Cerrahi Tıp Merkezi doktorlarından Op. Dr. Fırat Demirtaşoğlu, çocuklarda görülen horlama rahatsızlığının bir çok sebebi olabileceğini söyledi. Horlamanın başlıca nedenleri arasında enfeksiyon ve alerjik enflamasyonların sayabileceklerini belirten Dr. Demirtaşoğlu, Ancak bunlar geçici horlama sebepleridir. Genellikle gribal enfeksiyon ya da sinüzit gibi enfeksiyonlarda, rahatsızlık geçinceye kadar devam eden burun tıkanıklığına bağlı horlama gelişebilir. Alerjik çocuklarda burun içerisindeki mukozaya bağlı horlama gelişebilir. Ancak bu da alerji tedavisiyle çözülebilir. Diğer bir horlama sebebi anatomik darlıklara bağlı horlamadır. Kemik eğrilikleri ve burun etlerine bağlı da horlama gelişebilir. En sık görülen sebep, geniz etine bağlı horlamadır dedi.

ÇOCUKTA BURUN KEMİĞİ EĞRİLİĞİ VARSA...

Çocuklarda burun kemik eğriliklerinin, belli bir yaşa gelip gelişimini tamamlayana kadar tedavisinin olmadığının altını çizen Dr. Demirtaşoğlu Bu rahatsızlığın ameliyatla düzeltilmesi mümkün olmasına rağmen çocuklarda kemik gelişimi tamamlanıncaya kadar buruna yönelik cerrahi işlemler yapılmamaktadır. Bu dönemi kimileri 14 yaş kimileri 16-18 yaş olarak değerlendiriyor. Ancak belli bir kemik gelişiminin burunda tamamlanması lazım. Tamamlandıktan sonra burundaki kemik eğrilikleri tedavi edilebilir. Dolayısıyla çocukta kemik gelişimini tamamlayıncaya kadar burun tıkanıklığı kaçınılmaz olacaktır diye konuştu.

Horlamanın geniz etinden de kaynaklanabileceğini vurgulayan Dr. Demirtaşoğlu, Geniz etinin cerrahilik mi yoksa takip edilmesi mi gerektiğine karar verilmesi lazım. Onun için bizde bazı parametreler var. Horlama çok ciddiyse çocuğun nefesi kesiliyorsa böyle bir durumda cerrahi tedavi önerilir. Geniz etinin büyümesine bağlı kulaklarda sıvı birikmesi, işitme kaybı varsa böyle durumlarda cerrahi tedavi düşünülebilir diye konuştu.

UYKUSUZ ÇOCUK GÜN BOYU KEYİFSİZ OLUR

Horlamanın uyku kalitesini bozduğunu belirten Dr. Demirtaşoğlu, şunları söyledi: Horlayan bir çocuğun bizim RAM dönemi dediğimiz uykunun en kaliteli dönemi en dinlendirici fazı, bu RAM dönemini yaşaması çok zordur. Bunu yaşamadığı için çocuklarda uyku kalitesi bozulur. Ciddi düzeyde apne oluşturan horlamalarda çocuğun uykusu sürekli bölünür, çocuk sürekli uykudan uyanır. Dolayısıyla bu tip bir rahatsızlıklar meydana gelebilir. Çocuğun uykusuz olması tüm gün boyunca keyifsiz olmasına sebep olur. Horlama iştahı çok fazla etkilemez. Ancak keyifsizlik nedeniyle çocuğun iştahını etkileyebilir. Ciddi düzeyde horlaması olan çocuklarda, horlama nedeniyle apne dediğimiz olay gerçekleşiyorsa, uyku sırasında çocuğun nefesi kesiliyorsa ya da defalarca uykudan uyanıyorsa mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayenesi yaptırılmalıdır.

İHA

Paylaş:

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

SAĞLIK Haberleri

Tümü

Telemedicine uygulaması başlıyor.

Bakan Koca’nın verdiği bilgiye göre randevu alıp hastaneye gidenlerin yaklaşık yüzde 22’lik bir...

2 yıl önce

Koronavirüsün sevmediği üç şey

Tıp uzmanları, daha sıcak bahar ve yaz havasının koronavirüsün yayılmasını yavaşlatarak bir...

6 yıl önce

Koca: 1 vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüse ilişkin yaptığı açıklamada, 'Dün akşam saatlerinde koronavirüs...

6 yıl önce

Yenidoğan Göbek Bağı Bakımına Dair İpuçları

Göbek bağı bakımında en önemli noktanın göbek bağının kuru ve temiz tutulmasıdır. Jölemsi sulu ve...

6 yıl önce

55 ilaç daha geri ödeme listesine alındı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 2’si kanser olmak üzere 55 ilacı...

6 yıl önce

İstanbul’da her 5 çocuktan biri astım hastası

Prof. Dr. Emin Özkaya, astımın son 15 yılda iki misli artış gösterdiğini ve son verilere göre...

6 yıl önce

Sistem, hastaneleri doldurmak için hasta pompalıyor

Onkolog Doktor Yavuz Dizdar, “Bugün kanser denen vakaların büyük bir bölümü taramayla saptanıp...

7 yıl önce

Her 10 Çocuktan 1inde, Büyüme Geriliği Var .

Türkiye Gıda ve Beslenme Derneği Başkanı Prof. Dr. Elmacıoğlu, Türkiye gıda ve sağlık...

7 yıl önce

Sezaryen de Fark Ücreti Alınmıyacak

Normal ya da zorunlu hallerde sezaryenle doğumda özel hastanelerde fark ücreti alınmayacak....

7 yıl önce

4 Yeni Şehir Hastanesi Daha Açılıyor.

Sağlık Bakanlığınca bu yıl Eskişehir, Elazığ, Ankara ve Manisa\da olmak üzere 4 şehir hastanesi...

7 yıl önce

Her mahalleye mini hastane geliyor

Aile Sağlığı Merkezlerinde küçük check-up’lar yapılacak. Diyetisyen ve fiziksel aktivite...

7 yıl önce

Hacamatı Artık Aile Hekimleri Yapacak

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları ın...

8 yıl önce