Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
18.05.2024
Ä°stanbul /

29 Nisan 2024 - 14:53
İsrail'i korku sardı
Netanyahu'nun da aralarında bulunduğu üst düzey siyasiler tutuklama kararı ihtimaline karşı yoğun diplomasi yürütmeye başladı.
İsrail'i korku sardı

 

 Ä°srail yönetiminin, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM), BaÅŸbakan Binyamin Netanyahu'nun da aralarında bulunduÄŸu üst düzey siyasiler hakkında tutuklama kararı çıkartacağı yönünde endiÅŸelerinin giderek arttığı ve bu yöndeki olası bir kararın önüne geçmek için yoÄŸun çaba sarf ettiÄŸi bildirildi.

The Times of Israel gazetesine konuÅŸan adı açıklanmayan üst düzey Ä°srailli bir yetkili, Ä°srail Milli Güvenlik Konseyi'nin olası bir tutuklama kararını engellemek için kampanya yürüttüÄŸünü söyledi.

Ä°srailli yetkili, UCM'nin olası tutuklama kararına temel teÅŸkil edecek ana unsurun Ä°srail'in "Gazze'deki Filistinlileri kasten aç bırakması" olacağının altını çizerek, ABD'nin de olası bir tutuklama kararının önüne geçmek için diplomatik çaba gösterdiÄŸi yönündeki iddiaları doÄŸruladı.

ACÄ°L DURUM TOPLANTISI

Ä°srail ordusunun Gazze'de iÅŸlediÄŸi suçlara iliÅŸkin çıkabilecek UCM kararına iliÅŸkin Tel Aviv yönetiminde endiÅŸelerin giderek arttığı Ä°srail basınına yansırken, konuya iliÅŸkin geçen hafta Ä°srail BaÅŸbakanlık Ofisi'nde "acil durum toplantısı" yapıldığı hatırlatıldı.

The Times of Israel'e konuÅŸan bir diÄŸer Ä°srailli diplomat ise DışiÅŸleri Bakanlığı'nın da söz konusu çabalara dahil olduÄŸunu belirterek, "Mümkün olan her yerde faaliyet gösteriyoruz." dedi.

Ä°srailli askeri analist Amos Harel, Haaretz'te çıkan yazısında, Tel Aviv yönetiminin UCM BaÅŸsavcısı Karim Khan'ın bu hafta içinde Netanyahu, Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Genelkurmay BaÅŸkanı Herzi Halevi hakkında tutuklama kararı çıkarabileceÄŸi varsayımıyla çalıştığını bildirdi.

Yahudilerce kutsal kabul edilen ve resmi tatil olan, Yahudilerin çalışmadığı cumartesi (Åžabat) günü, Ä°srail ordusu uluslararası sözcüsü Nadav Shoshani'nin, Ä°srail'in Gazze kıyısında yüzer iskele inÅŸaatına iliÅŸkin brifing vermesi, UCM'nin olası kararını engelleme çabaları arasında dikkati çekiyor.

NETANYAHU YOÄžUN TELEFON TRAFİĞİ YÜRÜTÜYOR

Ä°srailli gazeteci ve siyasi analist Ben Caspit ise "Walla" sitesi için kaleme aldığı yazıda, BaÅŸbakan Netanyahu'nun tutuklama kararını engellemek adına yoÄŸun telefon trafiÄŸi yürüttüÄŸünü, baÅŸta ABD BaÅŸkanı Joe Biden olmak üzere liderlere "durmaksızın telefonla baskı yaptığını" aktardı.

Caspit, Ä°srail BaÅŸbakanı Netanyahu'nun UCM tarafından kendisi hakkında bir tutuklama emri çıkarılması olasılığı konusunda "alışılmadık ÅŸekilde gergin" olduÄŸunu da kaydetti.

Netanyahu'nun olası karara iliÅŸkin "gerginliÄŸi" Ä°srailli Maariv gazetesine de yansımıştı. Gazete, Lahey'deki UCM tarafından tutuklama emri çıkarılma ihtimali nedeniyle Netanyahu'nun "doÄŸal olmayan bir ÅŸekilde korktuÄŸunu ve gergin" olduÄŸu aktarmıştı.

BÄ°DEN NEDEN SESSÄ°Z?

Öte yandan Jerusalem Post'a konuÅŸan Ä°srailli bir diplomat, ABD yönetiminin sessizliÄŸine dikkati çekerek, "(ABD BaÅŸkanı Joe) Biden nerede? Ä°srail, potansiyel olarak günah keçisi ilan edilecekken neden sessiz kalıyor?" sorusunu yöneltti.

Ä°srailli diplomat, ABD'nin açık veya taktiksel desteÄŸi olmadan UCM'nin BaÅŸbakan Netanyahu ve Ä°srail ordusunun üst düzey yöneticilerine karşı harekete geçemeyeceÄŸini savundu.

#UCM ,#Ä°srai ,# Netanyahu , Gözaltı , Abd



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.