Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
19.05.2024
Ä°stanbul /

29 Nisan 2024 - 14:17
TAKSİM'DE 1 MAYIS GÖSTERİLERİNE İZİN VERİLMEYECEK
Sosyal medyadan çağrı yapan terör örgütlerinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını bir eylem ve propaganda sahası haline getirmelerine asla ve asla müsaade etmeyeceğiz' diyen Bakan Yerlikaya, Bakan Yerlikaya, Taksim ile ilgili alınan kararı kamuoyuyla paylaştı.
TAKSİM'DE 1 MAYIS GÖSTERİLERİNE İZİN VERİLMEYECEK

 

Ä°çiÅŸleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü ile ilgili bakanlık binasında basın açıklaması yaptı. Bakan Yerlikaya ÅŸunları söyledi; DeÄŸerli ArkadaÅŸlar; Siz kıymetli basın emekçilerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Malumunuz üzre; 2 gün sonra, tüm dünyada olduÄŸu gibi ülkemizde de "1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü" kutlanacak. Hatırlanacağı gibi 12 Eylül darbesi sonrasında 1 Mayıs yasaklanmıştı. CumhurbaÅŸkanımız Sayın Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın BaÅŸbakanlığı dönemindeyse, 2008 yılında "Emek ve Dayanışma Günü" olarak kutlanmaya baÅŸlandı. 2009 yılında da Resmi Tatil olarak ilan edildi.

Sayın CumhurbaÅŸkanımızın ifade ettikleri gibi, "Emek bizim inancımızda ve kültürümüzde, müstesna bir kıymete ve öneme sahiptir. Bu hassasiyetle iÅŸçi hakkının korunmasına her zaman öncelik verdik; bu hakkın istismar edilmesine, örselenmesine hiçbir zaman müsaade etmedik."

Bu anlayışla, ekmeÄŸini alnının teri ve gözünün nuruyla kazanan, ülkemizin gücüne güç katan, kamu ve özel sektörümüzdeki iÅŸçi kardeÅŸlerimin, tüm emekçilerin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü can-ı gönülden tebrik ediyorum.

DeÄŸerli Basın Mensupları, toplantı ve gösteri yürüyüÅŸü, demokratik bir haktır. Ve bu hak, Anayasamız tarafından güvence altına alınmıştır. Ancak burada çok önemli bir hassasiyet var. O da; Demokratik hak olan toplantı ve gösteri yürüyüÅŸlerinin, toplumumuzun huzurunu, güvenliÄŸini ve kamu düzenini aksatmamasıdır. BaÅŸkalarının hak ve özgürlüklerini engellememesidir.

Anayasamızın 34. maddesiyle, Avrupa Ä°nsan Hakları SözleÅŸmesinin 11. maddesi de iÅŸte bu hassasiyetlere yer vermiÅŸtir. Bu yıla gelirsek DeÄŸerli Basın Mensupları... 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü nedeniyle, ÅŸimdiye dek 55 ilimizde, 103 ayrı etkinlik müracaatı yapılmıştır. Ve bunların tamamına izin verilmiÅŸtir.

TAKSÄ°M'DE 1 MAYIS GÖSTERÄ°LERÄ°NE Ä°ZÄ°N VERÄ°LECEK MÄ°?

Tam da burada Ä°stanbul’la ilgili olarak ayrı bir parantez açmak istiyorum.

Zira Ä°stanbul, medeniyetimizin baÅŸ tacı. Dünyanın 15. büyük metropolü ve nüfusu, 131 ülkeden daha fazla. 2023 yılında yaklaşık 17.5 milyon turist ağırlayan Ä°stanbul, aynı zamanda eÄŸitimin, kültürün, sanatın, ticaretin ve üretimin de merkezidir.

Bizim önceliÄŸimiz de böylesine önemli bir mega ÅŸehrin huzuru, güvenliÄŸi ve kamu düzenidir elbette. Yine bildiÄŸiniz üzre Ä°stanbul genelinde, toplantı ve Gösteri YürüyüÅŸü yer ve güzergahı, ValiliÄŸimizce her yıl Ocak ayında tespit ve ilan edilmektedir. Ve bu yıl Ä°stanbul’da 40 ayrı yer ve güzergâh ilân edilmiÅŸtir.

Tıpkı geçtiÄŸimiz yıllarda olduÄŸu gibi. Ä°ÅŸçi konfederasyonları ve onlara baÄŸlı sendikaların ilan edilen yerlere yaptıkları müracaatlara izin verilmektedir.

SOSYAL MEDYADA 54 AYRI TERÖR HESABINDAN 'TAKSÄ°M'E GELÄ°N' ÇAÄžRISI YAPILIYOR

Ancak bu yıl; 1 konfederasyon ve bazı sendikalar 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için, hem yazılı baÅŸvuruda bulundular, hem de ‘’Taksim’de BuluÅŸalım’’ çaÄŸrısı yapmaya devam ediyorlar. Oysa; Kendilerine bu taleplerine izin verilmeyeceÄŸi, Ä°stanbul ValiliÄŸimiz tarafından yazılı olarak bildirildi.

Ayrıca görüyoruz ki, terör örgütleri de son bir haftadır 54 ayrı sosyal medya hesabından "Taksim Meydanına gelin"’ çaÄŸrısı yapıyorlar. Burada çok açık ve net bir ÅŸekilde ifade etmek istiyorum: Taksim Meydanı, "Toplantı ve Gösteri YürüyüÅŸleri Kanunu" kapsamında belirlenen ve ilan edilen, yer ve güzergahlar arasında deÄŸildir.

Çünkü, Taksim Meydanı ve çevresi, konumu itibarıyla Toplantı ve gösteri yürüyüÅŸü için uygun deÄŸildir.

Araç ve yaya akışının çok yoÄŸun olduÄŸu bu bölge, güvenlik tedbirlerinin alınmasını zorlaÅŸtırdığı gibi, kiÅŸi hak ve özgürlüklerinin korunmasında da ciddi riskler barındırmaktadır.

Bir hak ve özgürlüÄŸü koruma adına, mülkiyet hakkı, serbest ticaret yapma hakkı, seyahat hak ve özgürlüÄŸü ile diÄŸer kiÅŸisel hak ve hürriyetleri riske edilemez.

'ASLA VE ASLA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ!'

Hele ki; Sosyal medyadan çaÄŸrı yapan terör örgütlerinin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını bir eylem ve propaganda sahası haline getirmelerine asla ve asla müsaade etmeyeceÄŸiz!

DeÄŸerli ArkadaÅŸlar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün, huzur ve güven ortamında kutlanması amacıyla, 1 Mayıs’ta Ä°stanbul’da, toplam 29 cadde ve bu caddelere açılan sokaklar trafiÄŸe kapatılacaktır. Yine il genelinde de 264 noktada toplam 42 bin 434 polisimiz görev yapacaktır.

Ayrıca; 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde Ä°stanbul ValiliÄŸine baÅŸvuran konfederasyon ve baÄŸlı sendikaların belirli sayıdaki temsilcileri, Taksim Anıtına çelenk koyabilecek, Basın Açıklaması yapabilecek, Kazancı YokuÅŸuna karanfil bırakarak, saygı duruÅŸunda bulunulabileceklerdir.

Göreve baÅŸladığımız ilk gün de ifade ettiÄŸimiz gibi: Bizim temel referansımız hukuk ve insan haklarıdır. KiÅŸi hak ve özgürlüklerinin kullanılmasından ödün vermedik, vermeyeceÄŸiz.

DeÄŸerli ArkadaÅŸlar, Emek çok kutsal bir kavram. Ve yürekten ifade ediyorum ki; "Emek olmasaydı, Türkiye olmazdı."

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettikleri gibi: "Milli hedef belli olmuÅŸtur. Ona ulaÅŸacak yolları bulmak zor deÄŸildir. Denebilir ki, hiçbir ÅŸeye muhtaç deÄŸiliz. Yalnız bir tek ÅŸeye çok ihtiyacımız vardır: Çalışkan olmak!"

Evet... YüreÄŸi kocaman iÅŸçilerimiz, saÄŸ duyu sahibi, çalışkan emekçilerimiz. "Büyük ve Güçlü Türkiye"nin harcında, Onların kutsal alın terleri vardır.

Bir kez daha tüm emekçi kardeÅŸlerimin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, Sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Ä°çiÅŸleri , Yerlikaya ,1mayıs , Taksim , Gösteri ,Ä°zin 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.