Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
01.05.2024
Ä°stanbul /

18 Nisan 2024 - 09:57
Şimşek: 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini görmek istiyoruz
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin "güçlü ve güvenilir" bir çerçeveye sahip olduğunu söyledi.
 Şimşek: 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiğini görmek istiyoruz

 

"NÄ°HAÄ° HEDEF HERKES Ä°ÇÄ°N REFAH SAÄžLAMAK"

ÅžimÅŸek, "Program, fiyat istikrarını ve kamu maliyesi disiplinini yeniden saÄŸlamayı aynı zamanda cari açığın azaltılması gibi diÄŸer bazı makroekonomik zorlukları da ele almayı amaçlıyor. Nihai hedef sürdürülebilir yüksek büyüme oranı ve herkes için refah saÄŸlamak" dedi. Kısa vade en önemli zorluÄŸun yüksek enflasyon olduÄŸunu belirten ÅžimÅŸek, "Maliye politikasıyla merkez bankasının enflasyonla mücadele çabalarını desteklemeye devam edeceÄŸiz." diye konuÅŸtu.

ABD'de konuÅŸan ÅžimÅŸek: 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiÄŸini görmek istiyoruz

"DEPREMLER BÜTÇEDE BÜYÜK BÄ°R AÇIÄžA NEDEN OLDU"

ÅžimÅŸek, programın temel amaçlarının fiyat istikrarının saÄŸlanması, rekabetçilik ile verimliliÄŸin artırılması ve yapısal reformlar olduÄŸunu anlattı. Türkiye'de geçen yıl meydana gelen depremlerin bütçede büyük bir açığa neden olduÄŸunu anımsatan ÅžimÅŸek, açığın azaltılmasına yönelik önemli tedbirler aldıklarını kaydetti. Türkiye'nin ana ticaret ortaklarının büyüme beklentilerindeki iyileÅŸmenin dış talebi destekleyeceÄŸini belirten ÅžimÅŸek, "Cari açık program hedeflerimizin ötesinde daralıyor." diye konuÅŸtu.

"ENFLASYONUN DÜÅžÜRÜLMESÄ° ÖNCELÄ°KLÄ° HEDEFÄ°MÄ°Z"

ÅžimÅŸek, aylık enflasyonun yavaÅŸladığını ve yıllık enflasyonun ise bu yılın ikinci yarısından itibaren düÅŸmeye baÅŸlayacağını kaydetti. Bakan ÅžimÅŸek, "Enflasyonun düÅŸürülmesi öncelikli hedefimiz. Bunun iÅŸaretlerini zaten aydan aya görüyoruz, ancak yıllık bazdaki eÄŸilimi yılın ikinci yarısında göreceÄŸiz. 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiÄŸini görmek istiyoruz ve o zamana kadar oldukça kapsamlı yapısal reformları uygulamaya koyacağız." diye konuÅŸtu.

ABD'de konuÅŸan ÅžimÅŸek: 2026 yılına kadar enflasyonun tek haneli rakamlara indiÄŸini görmek istiyoruz

"Ä°LERÄ°YE DÖNÜK YAPISAL REFORMLARI HIZLANDIRACAÄžIZ"

ÅžimÅŸek, yatırımcılarla çok sayıda toplantı yaptıklarını belirterek, "Yatırımcıların Türkiye'ye bakış açısı geçen seneye göre deÄŸiÅŸti. Geçen yıl yatırımcıların ortodoks politikalardan geri adım atılması, programın uygulanmaması ihtimali konusunda ÅŸüpheleri vardı. Bu yıl bu konuda neredeyse hiç soru gelmedi. Yani programın sürekliliÄŸine dair soru gelmiyor, artık sorular daha çok programın detaylarına iliÅŸkin oluyor." dedi. Kamu maliyesi alanında Merkez Bankası'nı destekleme konusunda kararlı olduklarını vurgulayan ÅžimÅŸek, "Programı güçlendireceÄŸiz, ileriye dönük yapısal reformları hızlandıracağız." dedi. ÅžimÅŸek, "Türk varlıklarına çok güçlü bir ilgi var. Halkı enflasyonun düÅŸeceÄŸine ikna etmemiz gerekiyor. " diye konuÅŸtu. Bakan ÅžimÅŸek, piyasanın enflasyon beklentilerinin ise gelecek 12 ayda yaklaşık yüzde 36 civarında olduÄŸunu belirtti.

"TÜRKÄ°YE'DE GÜÇLÜ GÄ°RİŞİMCÄ°LÄ°K KÜLTÜRÜ VAR"

Türkiye'de Haziran 2028'e kadar seçim olmadığına iÅŸaret eden ÅžimÅŸek, bunun da program sonuçlarını almak için siyasi istikrar açısından bolca zaman vereceÄŸini söyledi. ÅžimÅŸek, Türkiye ekonomisinin dayanıklı olduÄŸunu belirterek, ülkede canlı bir özel sektör ve güçlü giriÅŸimcilik kültürü bulunduÄŸunu vurguladı. Türkiye'nin emsal ülkelerle karşılaÅŸtırıldığında uzun vadede avantajları olduÄŸuna dikkati çeken ÅžimÅŸek, küresel borçluluÄŸun büyümenin önünde hız kesen bir faktör olduÄŸunu ve Türkiye'nin borcunun gayrisafi yurt içi hasılasına oranının geliÅŸmekte olan ülke ortalamasına kıyasla düÅŸük seyrettiÄŸini kaydetti. ÅžimÅŸek, ticaretteki parçalanmalara deÄŸinerek, jeostratejik rekabet ve jeopolitik gerginliklerin parçalanmalara neden olduÄŸunu anlattı. Türkiye'nin bundan faydalanabilecek en iyi adaylardan biri olduÄŸunu vurgulayan ÅžimÅŸek, Avrupa, Orta DoÄŸu, Kuzey Afrika ve Orta Asya ile yakın iliÅŸkilerden bahsetti.

Hazine ,Maliye , ÅžimÅŸek , Enflasyon 



Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.