Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber
Fatih Aktüel
02.05.2024
Ä°stanbul /

09 Nisan 2024 - 10:30
Ticaret Bakanlığı, 54 ürün grubunda İsrail'e ihracatı kısıtladı
Ticaret Bakanlığı'ndan " İsrail'e ihracat kısıtlaması" başlığıyla yayımlanan açıklamada, İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, 6 ayı aşkın süredir Gazze Şeridi'nde yürüttüğü, ayrım gözetmeden masum Filistin halkına ve sivil yerleşim merkezlerine yönelik tokyekün katliamda hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 33 binin, yaralı sayısının da yüz binlerin üzerinde olduğu, Bunların büyük çoğunluğunun kadın ve çocuklardan oluştuğu belirtildi.
Ticaret Bakanlığı, 54 ürün grubunda İsrail'e ihracatı kısıtladı

 

Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklama ÅŸöyle:

Ä°srail'in, 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana, 6 ayı aÅŸkın süredir Gazze Åžeridi'nde yürüttüÄŸü ve ayrım gözetmeden masum Filistin halkına ve sivil yerleÅŸim yerlerine yönelik topyekün katliamda hayatını kaybeden Filistinli kardeÅŸlerimizin sayısı 33 binin, yaralı sayısı yüzbinlerin üzerindedir. Bunların büyük çoÄŸunluÄŸu kadın ve çocuklardan oluÅŸmaktadır. Gazze Åžeridi yerle bir olmuÅŸ, büyük bir yıkıma uÄŸramıştır.

"AÇLIKTAN ÖLÜMLER ARTMAKTADIR"

Gazze Åžeridi'nde hayata tutunmaya çalışan Filistin halkı, çağımızda benzeri görülmemiÅŸ biçimde açlıkla ve her türlü yoklukla mücadele etmekte, en temel gıda maddelerine, tıbbi yardım ve malzemeye ulaÅŸmaları Ä°srail tarafından engellenmektedir. Açlıktan ölümler artmakta, salgın hastalıklar yayılmaktadır.

"DÄ°PLOMATÄ°K ÇALIÅžMALAR EN ÜST DÜZEYDE YAPILMIÅžTIR"

Türkiye 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi, önce kalıcı ateÅŸkes ve diplomatik çözüm arayışlarının hakim olması ve Gazze'nin yeniden imarı için, gerek taraflar nezdinde, gerekse uluslararası arenada ve Ä°slam dünyası bünyesinde siyasi ve diplomatik çalışmaları en üst düzeyde yapmıştır.

"Ä°SRAÄ°L ÇAÄžRILARI YOK SAYMAKTADIR"

Türkiye, Ä°srail'in saldırıları baÅŸladıktan sonra Gazze'ye ve Gazze halkının yardımına koÅŸarak, baÅŸta gıda, saÄŸlık, tıbbi yardım ve binlerce hasta tahliyesi olmak üzere, gemilerle ve uçaklarla on binlerce ton yardımları ulaÅŸtırmış ve bu alanda dünyada en önde gelen iki ülkeden biri konumunda olmuÅŸtur. Bununla beraber, Ä°srail, uluslararası hukuku alenen çiÄŸnemeye devam etmekte, uluslararası camianın sayısız siyasi ve hukuki ateÅŸkes ve kesintisiz insani yardım saÄŸlama çaÄŸrılarını yok saymaktadır.

"Ä°NSANÄ° YARDIM AKIÅžINA Ä°ZÄ°N VERÄ°LÄ°NCEYE KADAR..."

Bu doÄŸrultuda, Türkiye, 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren, ilk aÅŸamada Ek'te belirtilen ürün grupları altında yer alan ürünlerin Ä°srail'e ihracatını kısıtlama kararı almış bulunmaktadır. Bu kararın gerekleri Ticaret Bakanlığı tarafından derhal yürütülecektir. Bu karar, Ä°srail, uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülükleri çerçevesinde, Gazze'de derhal ateÅŸkes ilan edene ve Gazze Åžeridi'ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar yürürlükte kalacaktır. Esasen, çok önceden bu yana, Ä°srail'e askeri amaçla kullanılabilecek herhangi bir ürün veya hizmetin satışına ülkemizce izin verilmemiÅŸtir ve verilmemektedir. Gazze Åžeridi'nde gelinen vahim aÅŸama çerçevesinde, uluslararası camianın tüm üyelerine çaÄŸrımız, Ä°srail'in uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerine uymasını teminen, üzerine düÅŸenleri yerine getirmeleridir. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkı olarak, bugüne kadar olduÄŸu gibi Filistin'in ve halkının yanında yer almaya ve desteklemeye devam edeceÄŸiz."

Ä°srail'e ticareti kısıtlanan ürün grupları ÅŸu ÅŸekilde: Alüminyum Profiller Alüminyum Teller Boyalar Bakır Profiller, Çubuklar ve Teller Beton Mikserleri Çelik Borular Ve BaÄŸlantı Parçaları Çelik FilmaÅŸin Çelik Kaplar ve Depolar Çelik Köprü Aksamı Çelik Kuleler Çelik Profiller Çimento Çimentodan, Betondan veya Suni TaÅŸtan Ä°nÅŸaat için Bloklar ve Levhalar Demir Çelikten Tüm Ä°nÅŸaat Malzemeleri Demir-Çelik Tüm Teller Ekskavatörler Elektrik Kabloları Elektrik Panoları Fayanslar Fiberoptik Kablolar ve Elektrik Ä°letkenleri Forkliftler Granit Halat ve Kablolar Hırdavat Ürünleri Hidrolik YaÄŸlar Ä°nÅŸaat Demiri Ä°nÅŸaat Makinaları Ä°nÅŸaat Yalıtım Malzemeleri 29. Ä°nÅŸaatta Kullanılan Camlar 30. Kimyasal BileÅŸikler Kimyasal Gübreler Klinker Kovalar, Kepçeler, Kürekler, Kıskaçlar ve Kancalar Kükürt Madeni YaÄŸlar Makaralı Zincirler Mermer Metal Ä°ÅŸleme Makinaları Metallerin Ä°ÅŸlenmesinde Kullanılan Kimyasallar Mineral Gübreler Motor YaÄŸları Paletler Plastik Borular Sandviç Paneller Seramikler Solvent Boyalar Tel Çekme Makinaları Testere Makinaları TuÄŸlalar Uçak Benzini ve Jet Yakıtı Vernikler Vinçler Yapıştırıcılar ve Tutkallar Yassı Çelik Ürünleri    Ticaret Bakanlığı ,Ä°hracat ,Kısıtlama ,Ä°srail

Ä°sim Soyisim :
E-Mail :

Bu habere ilk yorumu siz yapın.