
Vergi Denetim Kurulu (VDK) tarafından yürütülen çalışmalara göre, sahte belge kullanımı artık çok daha ağır bir ÅŸekilde cezalandırılacak. Sahte belgeleri “bilerek” kullananlar hakkında vergi kaçakçılığı suçu kapsamında iÅŸlem baÅŸlatılacak. Bu durum sadece para cezasıyla sınırlı kalmayacak, aynı zamanda hapis cezası da gündeme gelecek.
"Bilmiyordum" Savunması Artık Geçerli DeÄŸilYeni uygulama ile birlikte mükelleflerin en sık kullandığı savunmalardan biri olan, “sahte belgeyi bilmeden kullandım” ifadesi artık geçerliliÄŸini yitirecek. Vergi otoriteleri, belgeyi kimin düzenlediÄŸinden ziyade, kullanan tarafın belgeyi bilerek kullanıp kullanmadığını esas alacak.
Bu kapsamda, daha önce sahte belgeyi bilmeden kullandığını iddia ederek ceza almaktan kurtulan birçok mükellef artık bu gerekçeyle ceza indiriminden yararlanamayacak.
Üç Kat Vergi Cezası ve Suç DuyurusuYeni sistemde, sahte belge kullandığı tespit edilen mükellefler hakkında:
Vergi kaçakçılığı suç duyurusu yapılacak Üç kat vergi ziyai cezası uygulanacak 3 yıldan 8 yıla kadar hapis cezası talep edilebilecekBu da hem para cezası hem de cezai yaptırım süreci anlamına geliyor.
Sadece Kullananlar DeÄŸil, Düzenleyenler de TakipteYeni düzenleme yalnızca sahte fatura kullananları deÄŸil, bu belgeleri düzenleyen kiÅŸi ve ÅŸirketleri de kapsıyor. Organize sahte fatura ÅŸebekeleri Vergi Denetim Kurulu tarafından yakın takibe alınacak. Ayrıca bu suçların kara para aklama boyutuyla da ele alınacağı vurgulanıyor.
GeçmiÅŸ Dönem Belgeleri de İncelenecekYeni düzenleme geçmiÅŸi de kapsayacak ÅŸekilde geniÅŸletiliyor. VDK, geçmiÅŸte sahte belge kullanımından ÅŸüphe edilen mükelleflere yazılı bildirim yaparak, onlara kayıtlarını düzeltme fırsatı verecek. Bu sayede mükellefler, ceza almadan önce eksik ya da hatalı kayıtlarını düzeltme imkanına sahip olacak.
1 Ekim 2025 itibarıyla baÅŸlayacak bu yeni uygulama ile birlikte, sahte fatura ve belge kullanımı konusunda hiçbir mazeret kabul edilmeyecek. Vergi sisteminde ÅŸeffaflık ve denetim gücü artırılarak, vergi kaçağının önüne geçilmesi hedefleniyor.
Naylon Fatura , Vergi , Hapis