
Kamuoyunda "10. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kanunla, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı uyarınca İcra ve İflas Kanunu'nda deÄŸiÅŸikliÄŸe gidiliyor.
Buna göre, istinaf ve temyiz yoluna baÅŸvuru ve incelemede, davanın açıldığı veya ÅŸikayet baÅŸvurusunun yapıldığı parasal sınırlar esas alınacak. İstinaf ve temyize baÅŸvuruda esas alınan parasal sınırda yeniden deÄŸerleme nedeniyle meydana gelen artışın, bölge adliye mahkemesinin kaldırma veya Yargıtayın bozma kararları üzerine yeniden verilen kararlar hakkında uygulanmaması ve ilk karar tarihinde geçerli olan parasal sınırların esas alınmasına yönelik hüküm yürürlükten kaldırılacak.
NOTERLİK KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİKAnayasa Mahkemesinin iptal kararı doÄŸrultusunda Noterlik Kanunu'nda yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸe göre, noterlere, sıfat ve görevlerinin gereklerine uymayan hal ve hareketlerinin tespit edilmesi üzerine durumun niteliÄŸine ve eylemin ağırlık derecesine göre disiplin cezalarından biri verilecek. Noterlere yönelik uyarma, kınama, para cezası, geçici olarak iÅŸten çıkarma ve meslekten çıkarma cezalarını gerektiren fiiller ayrı ayrı gösterilerek, hangi hallerde uygulanacakları hüküm altına alınıyor. Meslekten çıkarma hariç olmak üzere disiplin cezalarında, nitelik ve ağırlık itibarıyla hükümde belirtilen eylemlere benzer eylemlerde bulunma hali de ilgili disiplin cezasını gerektirecek eylem olarak tanımlanıyor. Kanun'daki "Eski cezaların etkisi" hükmünün baÅŸlığı, "Bir üst veya alt derece disiplin cezasının uygulanması ve zamanaşımı" olarak deÄŸiÅŸtiriliyor. Buna göre, hakkında herhangi bir disiplin cezası verilen noterin bu cezanın kesinleÅŸme tarihinden itibaren 5 yıl içinde disiplin cezası verilmesini gerektiren yeni bir fiil iÅŸlemesi halinde, bu fiil için Kanun'da öngörülen disiplin cezasının bir derece ağır olanı uygulanacak.
İlk defa disiplin cezası verilmesini gerektiren bir fiil iÅŸleyen ve geçmiÅŸ hizmetleri sırasında çalışmaları olumlu olan notere, meslekten çıkarma cezasını gerektiren durumlar hariç olmak üzere, verilecek disiplin cezasından bir derece hafif olanı uygulanabilecek. Meslekten çıkarma cezasını gerektiren eylemler hariç olmak üzere, disiplin soruÅŸturmasını gerektiren eylemlerin öÄŸrenilmesinden itibaren 3 yıl geçmiÅŸ olması halinde disiplin soruÅŸturması açılamayacak, disiplin cezasını gerektiren eylemin iÅŸlendiÄŸi tarihten itibaren 5 yıl geçmiÅŸ olması halinde ise disiplin cezası verilemeyecek. Disiplin cezasını gerektiren eylemle ilgili olarak aynı zamanda ceza soruÅŸturması veya kovuÅŸturması açılmışsa ceza kanunlarında belirlenen zamanaşımı süreleri uygulanacak. Disiplin Kurulu tarafından kovuÅŸturma sonucunun beklenmesine karar verilmesi halinde mahkeme kararının kesinleÅŸmesinden itibaren bir yıl geçmekle ceza verme yetkisi zamanaşımına uÄŸrayacak.
Söz konusu düzenlemelere uyum saÄŸlamak amacıyla Kanun'un "Yasaklara aykırı harekette bulunmak" hükmü yürürlükten kaldırılıyor ve noterlikler ortak cari hesabına iliÅŸkin ortak iÅŸlemlere ait gelir tutarının ortak hesaba yatırılacak kısmını süresi içinde yatırmayan noterlere yönelik cezada deÄŸiÅŸikliÄŸe gidiliyor. Anayasa Mahkemesinin kararı doÄŸrultusunda İdari Yargılama Usulü Kanunu'nda deÄŸiÅŸiklik yapılıyor. Buna göre, Danıştay, idare ve vergi mahkemelerinde açılan ve Kanun'da belirtilen ÅŸartları taşıyıp duruÅŸma yapılmasının zorunlu olduÄŸu davalar ile istinaf veya temyiz yoluna baÅŸvurulabilecek kararların belirlenmesinde, davanın açıldığı tarihteki parasal sınır esas alınacak.
SUÇA TEÅžEBBÜS VE KASTEN YARALAMAYA YÖNELİK HAPİS CEZALARI ARTIRILIYORTürk Ceza Kanunu'nda yapılan deÄŸiÅŸiklikle, suça teÅŸebbüs halinde faile ağırlaÅŸtırılmış müebbet ve müebbet hapis cezaları yerine verilecek süreli hapis cezasının alt ve üst sınırı artırılıyor. Buna göre, suça teÅŸebbüs halinde faile, meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığına göre ağırlaÅŸtırılmış müebbet yerine 13 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası verilirken, bu süre 14 yıldan 21 yıla kadar; müebbet yerine 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası öngören hükümdeki süre ise 10 yıldan 18 yıla kadar ÅŸeklinde düzenleniyor. Kasten yaralama suçuna iliÅŸkin hapis cezası sürelerinde de artışa gidiliyor. Kasten baÅŸkasının vücuduna acı veren veya saÄŸlığının ya da algılama yeteneÄŸinin bozulmasına neden olan kiÅŸiye yönelik hapis cezasının alt sınırı 1 yıldan, 1 yıl 6 aya çıkarılıyor. Kasten yaralama fiilinin kiÅŸi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması halinde, maÄŸdurun ÅŸikayeti üzerine hükmolunacak 4 aydan 1 yıla kadar olan hapis cezası ise 6 aydan 1 yıl 6 aya kadar ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtiriliyor. Suçun kadına karşı iÅŸlenmesi halinde verilecek cezanın alt sınırı 6 aydan 9 aya yükseltiliyor.
Neticesi sebebiyle ağırlaÅŸmış yaralamaya neden olan kasten yaralamaya yönelik hapis cezaları da artırılıyor. Buna göre, kasten yaralama fiili, maÄŸdurun duyularından veya organlarından birinin iÅŸlevinin sürekli zayıflamasına, konuÅŸmasında sürekli zorluÄŸa, yüzünde sabit ize, yaÅŸamını tehlikeye sokan bir duruma ve gebe bir kadına karşı iÅŸlenip de çocuÄŸunun vaktinden önce doÄŸmasına neden olmuÅŸsa verilecek hapis cezasının alt sınırı 3 yıldan 4 yıla; kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması sonucu kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre uygulanacak hapis cezasının alt sınırı ise 5 yıldan 6 yıla çıkarılıyor. Kasten yaralama fiili, maÄŸdurun iyileÅŸme olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine, duyularından veya organlarından birinin iÅŸlevinin yitirilmesine, konuÅŸma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına, yüzünün sürekli deÄŸiÅŸikliÄŸine ve gebe bir kadına karşı iÅŸlenip de çocuÄŸunun düÅŸmesine neden olması halinde verilecek hapis cezasının alt sınırı 5 yıldan 6 yıla; fiilin vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması sonucu kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre verilecek hapis cezasının alt sınırı ise 8 yıldan 9 yıla yükseltiliyor. Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmiÅŸse verilecek hapis cezasının alt ve üst sınırı 8 yıldan 12 yıla kadar yerine, 10 yıldan 14 yıla kadar ÅŸeklinde deÄŸiÅŸtiriliyor. Vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olan kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmesi halinde verilecek hapis cezasının alt sınırı 12 yıldan 14 yıla çıkarılıyor.
TEHDİT SUÇUYLA ETKİN MÜCADELE AMAÇLANIYORKanunla tehdit suçuyla daha etkin mücadele edilmesi ve caydırıcılığın saÄŸlanması amaçlanıyor. Buna göre, malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uÄŸratacağından veya sair bir kötülük edeceÄŸinden bahisle tehditte, maÄŸdurun ÅŸikayeti üzerine verilecek hapis cezasının alt sınırı 2 ay olacak. Tehdidin silahla, kiÅŸinin kendisini tanınmayacak bir hale koyması suretiyle, imzasız mektupla veya özel iÅŸaretlerle; birden fazla kiÅŸi tarafından birlikte, var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluÅŸturdukları korkutucu güçten yararlanılarak iÅŸlenmesi halinde hükmolunacak hapis cezasının üst sınırı 5 yıldan 7 yıla çıkarılıyor.
TRAFİK GÜVENLİĞİNİ TEHLİKEYE SOKANLARA YÖNELİK HAPİS CEZALARI ARTIRILIYORTrafik güvenliÄŸini tehlikeye sokanlara yönelik cezalar da artırılıyor. Buna göre, kara, deniz, hava veya demir yolu ulaşım araçlarını kiÅŸilerin hayat, saÄŸlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek ÅŸekilde sevk ve idare edenlere verilecek hapis cezasının alt sınırı 3 aydan 4 aya; alkol veya uyuÅŸturucu madde etkisiyle ya da baÅŸka bir nedenle emniyetli ÅŸekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına raÄŸmen araç kullananlara uygulanacak hapis cezasının alt sınırı 3 aydan 6 aya yükseltiliyor.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, açık ceza infaz kurumunda veya çocuk eÄŸitimevinde bulunan ve koÅŸullu salıverilmesine 1 yıl veya daha az süre kalan iyi halli bir hükümlünün, denetimli serbestlik tedbirinden yararlanabilmesi için 5 günden az olmamak üzere koÅŸullu salıverilme tarihine kadar ceza infaz kurumunda geçirmesi gereken sürenin en az onda birini cezaevinde geçirmiÅŸ olması gerekecek. İkinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlülere koÅŸullu salıverilme imkanı getirilecek. Bu kapsamda, süreli hapis cezaları bakımından koÅŸullu salıverilme oranı dörtte üç olarak uygulanacak.
İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda tekerrür halinde iÅŸlenen suçtan dolayı mahkum olunan ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasının 39 yılının, müebbet hapis cezasının 33 yılının, birden fazla süreli hapis cezasına mahkumiyet halinde en fazla 32 yılının, süreli hapis cezasının üçte ikisinin infaz kurumunda iyi halli olarak çekilmesi durumunda koÅŸullu salıverilmeden yararlanacak.
ÖZEL İNFAZ DÜZENLEMELERİKanunla, özel infaz hükümlerinin kapsamı geniÅŸletiliyor ve 80 yaşını bitirmiÅŸ hükümlüler için konutta infaz düzenlemesine gidiliyor. İnfaz hakimi, hükümlünün talebi üzerine, kasten iÅŸlenen suçlarda toplam 3, taksirle öldürme suçu hariç olmak üzere taksirle iÅŸlenen suçlarda ise toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasının; her hafta cuma günleri saat 19.00'da girmek ve pazar günleri aynı saatte çıkmak suretiyle hafta sonları; hafta sonları hariç her gün saat 19.00'da girmek ve ertesi gün saat 07.00'de çıkmak suretiyle geceleri ceza infaz kurumlarında çektirilmesine karar verebilecek. İnfaz usulü, hükümlünün iÅŸ yaÅŸamı ve ailevi durumu ile ceza infaz kurumlarının düzen ve iÅŸleyiÅŸine göre ceza infaz kurumu tarafından süresi aynı olmak koÅŸuluyla hafta içi günlerde de uygulanabilecek.
Mahkumiyete konu suç nedeniyle doÄŸmuÅŸ zararın aynen iade, suçtan önceki hale getirme veya tazmin suretiyle tamamen giderilmesine dair hukuki sorumlulukları saklı kalmak üzere; kadın, çocuk veya 65 yaşını bitirmiÅŸ kiÅŸilerin mahkum oldukları toplam 3 yıl, 70 yaşını bitirmiÅŸ kiÅŸilerin mahkum oldukları toplam 4 yıl, 75 yaşını bitirmiÅŸ kiÅŸilerin mahkum oldukları toplam 5 yıl, 80 yaşını bitirmiÅŸ kiÅŸilerin mahkum oldukları toplam 6 yıl veya daha az süreli hapis cezasının konutunda çektirilmesine infaz hakimi tarafından karar verilebilecek.
AğırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar hariç olmak üzere, hapis cezasına mahkum olan veya adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlülerden, ilgili hükümde belirlenen usule göre, maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koÅŸullarında hayatını yalnız idame ettiremeyeceÄŸi tespit edilen ve toplum güvenliÄŸi bakımından ağır ve somut tehlike oluÅŸturmayacağı deÄŸerlendirilenlerin cezasının konutunda çektirilmesine infaz hakimi tarafından karar verilebilecek.
Mahkumun durumu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca birer yıllık dönemlerde belirlenen usule göre incelettirilecek. İnceleme sonuçlarına göre hükümlünün iyileÅŸtiÄŸinin tespit edilmesi halinde infaz hakimi, cezanın konutta çektirilmesine dair kararı kaldıracak. Mahkum, denetimli serbestlik müdürlüÄŸü ve bulunduÄŸu yer kolluk makamlarınca izlenecek. Toplam cezası 10 yıldan fazla olan hükümlülerin elektronik cihazların kullanılması suretiyle takibi zorunlu olacak. Bu yükümlülüklere aykırı hareket edilmesi halinde cezanın konutunda çektirilmesine dair karar infaz hakimliÄŸince kaldırılacak.
DoÄŸurduÄŸu tarihten itibaren 6 ay geçen ve toplam 5 yıl veya daha az süreli hapis cezasına mahkum olan ya da adli para cezası infaz sürecinde hapis cezasına çevrilen hükümlü kadınların cezasının konutunda çektirilmesine infaz hakimi tarafından karar verilebilecek. Cezanın özel infaz usulüne göre çektirilmesine karar verilenler hakkında, tabi oldukları infaz rejimine göre koÅŸullu salıverilme ve denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezanın infazı hükümleri uygulanacak. Denetimli serbestliÄŸin uygulanmasına iliÅŸkin olarak belirli yükümlülükleri yerine getirmeyen hükümlüler, özel infaz usullerinden faydalanamayacak.
İkinci defa tekerrür hükümleri uygulanan hükümlülere koÅŸullu salıverilebilme imkanı tanınmasına yönelik olarak yapılması öngörülen deÄŸiÅŸikliÄŸe uyum düzenlemesine gidiliyor. Açık ceza infaz kurumunda veya çocuk eÄŸitimevinde bulunan ve koÅŸullu salıverilmesine 1 yıl veya daha az süre kalan iyi halli hükümlülerin, denetimli serbestlik tedbirinden yararlanabilmek için koÅŸullu salıverilme tarihine kadar ceza infaz kurumunda geçirmeleri gereken sürenin en az onda birini geçirmesini zorunlu kılan hüküm, bunun yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten önce iÅŸlenen suçlar için uygulanmayacak.
HAKİMLER VE SAVCILAR KURULUNA YÖNELİK DÜZENLEMELERKanunla, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doÄŸrultusunda Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun'da deÄŸiÅŸikliÄŸe gidiliyor. Buna göre, iÅŸ sözleÅŸmesinde hukuk seçimi yapılması halinde dahi, halin bütün ÅŸartlarına göre anılan sözleÅŸmeyle daha sıkı iliÅŸkili bir hukukun bulunması halinde iÅŸin yapıldığı yer hukukunun iÅŸin yapıldığı sırada uygulamak zorunda olduÄŸu hükümleri hariç olmak üzere, hakimin takdir yetkisi kapsamında iÅŸ sözleÅŸmesiyle belirlenen hukuk yerine iÅŸ sözleÅŸmesiyle daha sıkı iliÅŸkili olan hukukun uygulanabilmesine imkan tanınıyor.
Hakimler ve Savcılar Kurulu Kanunu'nda yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸe göre, yüksek mahkeme üyeliÄŸinden seçilenlerden Kurul üyeliÄŸi sona erenler, herhangi bir iÅŸleme gerek olmaksızın ve boÅŸ kadro ÅŸartı aranmaksızın kalan görev süresini tamamlamak üzere geldikleri yüksek mahkeme üyeliÄŸi görevine geri dönecek, boÅŸalan ilk üye kadrosu kendilerine tahsis olunacak. AK Parti'nin kabul edilen önergesiyle, yüksek mahkeme üyeliÄŸine seçilmeyenler bakımından uygulamada ortaya çıkabilecek tereddütlerin önüne geçilmesi amacıyla kanun teklifinin 27. maddesinde deÄŸiÅŸikliÄŸe gidildi.
Buna göre, adli ve idari yargı hakim ve savcılığından seçilenlerden Kurul üyeliÄŸi herhangi bir sebeple sona erenler, Genel Kurul tarafından müktesepleri dikkate alınarak tercih ettikleri üç ayrı yerden birinde uygun görülecek bir göreve atanacak. Ancak görev süresini tamamlayanlardan, adli yargı hakim ve savcıları arasından seçilmiÅŸ olan üyeler Yargıtay üyeliÄŸine, idari yargı hakim ve savcıları arasından seçilmiÅŸ olan üye Danıştay üyeliÄŸine, boÅŸ kadro olup olmadığına bakılmaksızın Genel Kurul tarafından seçilebilecek. BoÅŸ kadro olmaması halinde ilk boÅŸalan üye kadroları kendilerine tahsis olunacak. Seçim veya atama iÅŸlemleri, Kurul üyeliÄŸinin sona erdiÄŸi tarihten itibaren 30 gün içinde yapılacak. Seçim veya atama iÅŸlemi yapılıncaya kadar ilgililer izinli sayılacak ve Kurul üyeliÄŸi özlük haklarından yararlanmaya devam edecek. Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doÄŸrultusunda Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda yapılan deÄŸiÅŸikliÄŸe göre, senetle ispat zorunluluÄŸu ve senede karşı tanıkla ispat yasağına iliÅŸkin hükümlerdeki parasal sınırların uygulanmasında hukuki iÅŸlemin yapıldığı; istinaf yoluna baÅŸvurulabilen kararlar, temyiz edilemeyen kararlar ile temyiz incelemesi ve duruÅŸmasına yönelik hükümlerdeki parasal sınırların uygulanmasında davanın açıldığı tarihteki miktar esas alınacak.
TAHLİYELER BUGÜN BAÅžLAYABİLİRÖte yandan kamuoyunda merakla beklenen 10. Yargı Paketi'yle mükerrer suç iÅŸleyen 19 bin 800 mahkum ile ağır hasta ve yaÅŸlı mahkumlara tahliye yolu açılırken tahliyelerin bugün baÅŸlaması bekleniyor.
8 MADDE KANUN TEKLİFİNDEN ÇIKARILDIAK Parti ve Yeni Yol Partisinin kabul edilen aynı mahiyetteki önergeleri doÄŸrultusunda 12, 14, 15, 16, 17, 23, 24 ve 25. maddeler kanun teklifinden çıkarıldı. GörüÅŸmelerin tamamlanmasının ardından yapılan oylamada, kamuoyunda "10. Yargı Paketi" olarak bilinen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda DeÄŸiÅŸiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Teklifin kabul edilmesinin ardından Meclis BaÅŸkanvekili Bekir BozdaÄŸ, milletvekillerinin yaklaÅŸan Kurban Bayramı'nı tebrik ederek, alınan karar gereÄŸince 11 Haziran ÇarÅŸamba günü saat 14.00'te toplanmak üzere birleÅŸimi kapattı.
Anayasa , Yargı Paketi , İnfaz , Meclis