BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa GÜNCEL Suudi Sarayı da neler oluyor?
GÜNCEL

Suudi Sarayı da neler oluyor?

28.01.2015 16:34 4
Suudi Sarayı
da neler oluyor?

TİMETURK ANALİZ

Hearstün yazısında, Suudi sarayında iktidarın yeniden Sudeyri ailesine geçtiği bildiriliyor ve daha önce ciddi yetkilerle donatılan Kraliyet Divanı Başkanı Halid el Tuveycri in görevden alınmasını bu değişikliğin ilk adımı olduğu ifade ediliyordu.

Suudi Arabistanda yeni kral ülkenin kurucu kralı Abdulaziz bin Abdurrahmanın bıraktığı teamüle göre göre belirleniyor. Bu teamüle göre Abdulaziz bin Abdurrahmanın yaşayan en yaşlı torunu tahtın varisi oluyor. Eski Arap gelenekleriyle uyum arz eden bu uygulamadan ötürü Suudi Arabistan sarayında pratikte birbirinden ayrı görünen iki klik bulunuyor. 

23 Ocak sabahı, Kral Abdullaha yakın bütün isimlerin tasfiye edildiğine dair iddialar hala Suudi kaynakları tarafından doğrulanmadı ya da yalanlanmadı. Saraydan doğrudan bilgi alabilen bazı Batılı gazeteciler dışında Suudi sarayından ciddi bir bilgi sızması göze çarpmıyor. Güçlü bir basın kültürünün bulunmadığı Suudi Arabistanda siyasi tartışmalar genelde halkın gündemini teşkil etmiyor.

Sudeyri - Şimmari rekabeti ve Suudi Arabistanda siyasi aktörler

Suudi Arabistanda kraliyet ailesinde etkin olan iki kabile / klan bulunuyor. David Hearsün Klan ifadesini kullanmasının sebebi de kraliyetin kurucusu Abdulazizin çocuklarının daha sonra annelerinin kabilelerine göre nispet edilmesinden kaynaklanıyor. Dolayısıyla Suudi Kraliyet ailesine mensup prensler, Kraliyet ailesine kız veren büyük kabilelere nispet edilerek tasnif ediliyorlar. 

Suudi Arabistanda yeni dönemin aktif aktörü olan Sudeyri kabilesinin ismi de kurucu kral Abdulazizin Sudeyri kabilesine mensup eşinden geliyor. Suudi ailesinin kabileler arası tartışmalardaki en büyük destekçilerinden olan Sudeyri kabilesine mensup yaşayan 

Sudeyri kabilesi, Ahmed bin Muhammed es-Sudeyri adlı liderlerinden biri aracılığıyla Suudi ailesiyle ilişki kurdu. Ahmed bin Muhammed Sudeyri, Suudi Arabistan devletinin kurucusu Kral Abdulazizin en büyük destekçisiydi ve Hassa adlı kızını Abdulazizle evlendirmişti.

Abdulazizin Hassa ile evliliğinden kız çocuklarının yanı sıra Sudeyri prensleri adı verilen 7 erkek çocuğu dünyaya geldi.

Sudeyri kabilesine mensup yaşayan ve sarayda etkili olan üç prensten Selman bin Abdulaziz, Kral Abdullah an yeni Suudi Arabistan kralı oldu. Sultan Abdulazizin oğullarından Abdurrahman bin Abdulaziz, 2012de saray içi tartışmalardan ötürü Kral Abdullaha ters düşerek ulusal savunma noktasında kendisine verilen bütün görevleri bıraktı. Kabilenin nispeten genç isimlerinden Ahmed bin Abdulaziz de 2012 yazında İçişleri Bakanı olarak atanmış ve beş ay süren bakanlığından sonra Kral Abdullah tarafından görevden alınmıştı.

Arap yarımadasının en köklü kabilelerinden Şimmeriler de Kraliyet Sarayı ın güçlü hısımlarından. Suud ailesinin eski hasmıyken evlilikler yoluyla hısım olan aile Suudi sarayının da mevcut güçlü aktörlerinden birisi.

Kral Abdullahdan sonra normalde Şimmeri kabilesinin daha etkin olması ve Halid el Tuveycri in saraydaki kilit pozisyonunun korunması bekleniyordu. Ancak bir gecede, Selmanın veliahtlıktan alınmasını ve Prens Mukrinin yerine atanmasını isteyen Kral Abdullaha karşı Sudeyri ailesinin ciddi bir hamlesi oldu. 

Selmanın geleneksel usullere göre kral olmasının hemen ardından oğlu da kabinenin en etkin bakanlıklarından birisi olan savunma bakanlığına atandı. Prens Matab bin Abdullahın amcasına karşı ittifak yapmak istediği Muhammed bin Naif de veliaht yardımcılığı ile susturulmuş oldu. Eğer yeni bir saray darbesi daha yaşanmazsa Prens Mukrinin iktidarından sonra da Sudeyrilerin Suudi sarayındaki hakimiyeti devam edecek.

Suudi Arabistanda bir saray darbesi başlıklı makaleyi okumak içinTIKLAYINIZ 

Paylaş:

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Hüsamettin Cindoruk vefat etti

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk, kim tarafından ve nasıl tedavi...

1 gün önce

İran'ın Dondurulmuş varlıklar serbest bırakılacak

İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması şartı ABD tarafından kabul edildi.

1 gün önce

Kuzey Marmara Otoyolunda Kaza

Kuzey Marmara Otoyolu'nda bugün saat 15.00 sıralarında Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu...

2 gün önce

Akaryakıta İndirimden Sonra Dev Zam

 Akaryakıt fiyatlarına yakın zamanda gelen indirimi takiben, yeni bir zam haberi gündeme geldi. 

2 gün önce

34 ilde IŞİD operasyonu

8 Nisan Çarşamba günü sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek ise...

3 gün önce

Ümit Erkol Gözaltına Alındı.

CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, İzmir'deki kooperatif soruşturması kapsamında Ankara'da...

3 gün önce

Bornova Belediye Başkanı gözaltına alındı.

"Rüşvet, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma" suçlarından tutuklanan eski Uşak Belediye Başkanı...

3 gün önce

İran'da peş peşe patlamalar

Dünya çapında ateşkesin bozulacağı yönündeki kanı doğru çıktı. Bu öğlen saatlerinde İran'a ait...

4 gün önce

BBC: Trump’a Ateşkesin Faturası Ağır Olacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile son anda duyurduğu iki haftalık ateşkes, piyasalara nefes...

4 gün önce

Özdil Sözcü'den istifa ettiğini doğruladı!

Özdil, veda videosunda "bağımsız gazetecilik" vurgusu yaparken, siyasi baskılara ve parti...

5 gün önce

İstanbul'da İsrail Konsolosluğu önünde çatışma

Beşiktaş'ta İsrail Konsolosluğu'nun da bulunduğu binanın önünde silah sesleri duyuldu. Çıkan...

5 gün önce

Üsküdar Belediyesine Operasyon

Üsküdar Belediyesinde yapı ve iskan ruhsatı işlemlerinde usulsüzlük yapılarak rüşvet suçu...

5 gün önce