Suriye güvenlik güçleri Süveyda'ya konuşlanıyor
Suriye güvenlik güçleri, Dürziler ve Bedevi Araplar arasında şiddetlenen ve çok sayıda kişinin öldüğü çatışmaları sonlandırmak üzere Süveyda'ya yerleşmeye başladı. Öte yandan; Suriye Cumhurbaşkanlığı
Suriye'nin güneyindeki Süveyda ilinde, Bedevi Araplar ve aşiret güçlerinden oluşan ittifak ile bazı Dürzi gruplar arasındaki çatışmalar, kentin batı ve kuzey hatlarında sürüyor.
Suriye İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Nureddin Baba, hükümete bağlı güçlerin Dürziler ve Bedeviler arasında çatışmaların yoğunlaştığı Süveyda'ya konuşlanmaya başladığını duyurdu. Nureddin Baba, "İç güvenlik güçleri, sivilleri korumak ve kaosu sona erdirmek amacıyla Süveyda eyaletinde konuşlandırılmaya başlandı" dedi. Suriye Cumhurbaşkanlığı da açıklamanın ardından, Suriye'de kapsamlı ateşkesin ilan edildiğini duyurdu.
SURİYE "DERHAL VE KAPSAMLI" ATEŞKES İLAN ETTİ
Suriye "Derhal ve kapsamlı" ateşkes ilan etti ve taraflara ateşkese uyma çağrısında bulundu. Suriye cumhurbaşkanlığı ateşkesin herhangi bir şekilde ihlal edilmemesi konusunda uyardı. Suriye Cumhurbaşkanlığı ateşkese uyulmamasının "egemenliğe açık bir ihlal" olacağını belirtti.
Suriye Cumhurbaşkanlığı, dün yaptığı açıklamada Süveyda'da güvenliği sağlamak için bölgeye hükümete bağlı güçlerin gönderileceğini duyurmuştu. Daha önce de İsrailli bir yetkili, Tel Aviv'in "süren istikrarsızlık nedeniyle" Şam güçlerinin Süveyda'ya sınırlı girişine izin verileceğini iddia etmişti.
ÖZEL BİRLİK GÖNDERİLECEĞİ DUYURULMUŞTU
Suriye Cumhurbaşkanlığı, ülkenin güneyinde yaşanan ve can kayıplarına yol açan şiddet olaylarının büyük bir endişe ve üzüntüyle takip edildiğini ifade ettiği açıklamasında, "Bu durum, kadınlar, çocuklar ve yaşlılar dahil sivillerin hayatını doğrudan tehdit etmektedir" demişti. Açıklamada, Suriye'nin bu olaylara yaklaşımının intikam odaklı olmadığı, toplumsal barış ve yasalar çerçevesinde hareket edileceği belirtilmişti.
Tüm taraflara sağduyu çağrısında bulunulan açıklamada, "Suriye, bir kez daha, tüm kesimleriyle vatandaşlarının devleti olduğunu göstermektedir. Bu devlet, yalnızca belirli bir mezhebe veya gruba ait değildir. Ulusal sorumluluk, herkesin tek bir çatı altında, vatan ve yasa çatısı altında birleşmesini gerektirir" ifadelerine yer verilmişti. Vatandaşların güvenliği ve toplumsal huzurun sağlanması için yoğun çaba harcandığı, çatışmaların durdurulması ve ihlallerin önlenmesi için ciddi adımlar atıldığı kaydedilmişti.
Bölgeye gönderilecek askeri birliğin, istikrarın sağlanması ve en kısa sürede huzurun yeniden tesis edilmesi için siyasi ve güvenlik adımlarıyla koordineli bir şekilde hareket edeceği belirtilen açıklamada, tüm vatandaşlara gerilimi artırmaktan kaçınma ve toplumsal birliği korumak için dayanışma içinde çalışma çağrısı yapılmıştı.
TOM BARRACK: NETANYAHU VE ŞARA ANLAŞMAYA VARDI
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack da dün gece saatlerinde yaptığı açıklamada İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şara arasında Türkiye ve Ürdün'ün de desteklediği bir ateşkes anlaşmasına varıldığını açıkladı.
Henüz İsrail ve Suriye'den Barrack'ın duyurduğu ateşkes anlaşmasıyla ilgili olarak bir açıklama yapılmadı.
SÜVEYDA'DA 321 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Öte yandan Süveyda'da yaşanan çatışmalarda en az 321 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), dün ülkenin güneyinde yer alan Süveyda vilayetinde yaşanan çatışmalarda en az 321 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.
SNHR'nin, Suriye'deki sivillere yönelik hak ihlallerini belgeleyen açıklamasına göre, 13-18 Temmuz tarihleri arasında Süveyda'daki çatışmalarda 6'sı çocuk, 9'u kadın olmak üzere en az 321 kişi yaşamını yitirdi, 436'dan fazla kişi yaralandı.
Bedevi Araplar ve aşiret güçlerinden oluşan ittifak ile bazı Dürzi gruplar arasındaki çatışmaların, Süveyda ilinin batı ve kuzey bölgelerinde devam ettiği aktarıldı.
SÜVEYDA'DAKİ ÇATIŞMALAR VE İSRAİL SALDIRILARI
Suriye'nin güneyindeki Süveyda ilinde 13 Temmuz'da Bedevi Arap aşiretleri ile bazı Dürzi silahlı gruplar arasında küçük çaplı çatışmalar başladı.
Bölgeye sevk edilen Suriye güvenlik güçlerine, bazı Dürzi grupların saldırılarında onlarca asker öldü.
Güvenlik güçleri ile yerel silahlı bazı Dürzi gruplar arasındaki çatışmaların büyümesinin ardından taraflar arasında ateşkes sağlandı.
Ateşkes kısa sürede bozulurken İsrail ordusu, Suriye güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar düzenledi.
İsrail hava kuvvetleri, 16 Temmuz'da Suriye Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi, Genelkurmay Başkanlığı ve Savunma Bakanlığını vurdu.
Süveyda'da aynı gün hükümet ile yerel gruplar arasında ateşkes yeniden sağlanırken İsrail savaş uçakları Şam ve Dera'ya saldırılar düzenledi.
Anlaşmanın ardından bazı Dürzi silahlı grupların Bedevi Arapları zorla yerlerinden çıkarmaya başlamasıyla iki taraf arasında 17 Temmuz'da çatışmalar yeniden alevlenirken, güvenlik güçleri müdahil olmadı.
Güvenlik güçlerinin çekildiği Süveyda'da, çatışmalar ve İsrail'in saldırılarında, yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor.
Çatışmalar nedeniyle gıda, elektrik ve su temin edilemeyen bölgede insani kriz yaşanıyor.
#Suriye , #Suveyda, #Durziler , Suniler , Çatışma
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Hüsamettin Cindoruk vefat etti
Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk, kim tarafından ve nasıl tedavi...
İran'ın Dondurulmuş varlıklar serbest bırakılacak
İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması şartı ABD tarafından kabul edildi.
Kuzey Marmara Otoyolunda Kaza
Kuzey Marmara Otoyolu'nda bugün saat 15.00 sıralarında Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu...
GÜNCEL Haberleri
TümüHüsamettin Cindoruk vefat etti
Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk, kim tarafından ve nasıl tedavi...
İran'ın Dondurulmuş varlıklar serbest bırakılacak
İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması şartı ABD tarafından kabul edildi.
Kuzey Marmara Otoyolunda Kaza
Kuzey Marmara Otoyolu'nda bugün saat 15.00 sıralarında Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu...
Akaryakıta İndirimden Sonra Dev Zam
Akaryakıt fiyatlarına yakın zamanda gelen indirimi takiben, yeni bir zam haberi gündeme geldi.
34 ilde IŞİD operasyonu
8 Nisan Çarşamba günü sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek ise...
Ümit Erkol Gözaltına Alındı.
CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, İzmir'deki kooperatif soruşturması kapsamında Ankara'da...
Bornova Belediye Başkanı gözaltına alındı.
"Rüşvet, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma" suçlarından tutuklanan eski Uşak Belediye Başkanı...
İran'da peş peşe patlamalar
Dünya çapında ateşkesin bozulacağı yönündeki kanı doğru çıktı. Bu öğlen saatlerinde İran'a ait...
BBC: Trump’a Ateşkesin Faturası Ağır Olacak
ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile son anda duyurduğu iki haftalık ateşkes, piyasalara nefes...
Özdil Sözcü'den istifa ettiğini doğruladı!
Özdil, veda videosunda "bağımsız gazetecilik" vurgusu yaparken, siyasi baskılara ve parti...
İstanbul'da İsrail Konsolosluğu önünde çatışma
Beşiktaş'ta İsrail Konsolosluğu'nun da bulunduğu binanın önünde silah sesleri duyuldu. Çıkan...
Üsküdar Belediyesine Operasyon
Üsküdar Belediyesinde yapı ve iskan ruhsatı işlemlerinde usulsüzlük yapılarak rüşvet suçu...




