BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa GÜNCEL Nevzat Tarhan: Sürü Psikolojisinde, Bireysel Zihin Çalışmaz

Nevzat Tarhan: Sürü Psikolojisinde, Bireysel Zihin Çalışmaz

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sürü psikolojisinde bireysel zihnin çalışmadığını belirtti.

16.03.2018 - 21:15 YAYINLANMA
5 DK OKUNMA SÜRESİ
Google News
Nevzat Tarhan: Sürü Psikolojisinde, Bireysel Zihin Çalışmaz

Üsküdar Üniversitesi Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son dönemde vatandaşlar tarafından saadet zinciri olduğu gerekçesiyle şikayet konusu olan Çiftlik Bank isimli sanal oyuna ilişkin, insanları, toplumu etkileyen kanma ve kandırılma olaylarının psikolojik altyapısında eleştirisel düşünce fonksiyonunun eksikliğinin yattığını söyledi.

Dolandıran ve dolandırılan kişilerin psikolojilerini ayrı ayrı değerlendiren Tarhan, Olayları doğru okumak için özellikle paranın karakterine bakmak gerekiyor. Para, güvenin, karın, geri dönme garantisinin olduğu ve hareket edebildiği yere gitmek ister ve bu karakteri iyi bilen usta dolandırıcılar ise genellikle güçlü sezgilere sahip olan, bir nevi psikologdurlar. Dolandırıcılar, dikkat çekebilme, güven oluşturma, sosyal itaat ve ikna süreci gibi psikolojik yöntemler uygular. diye konuştu.

Tarhan, bu olayda binlerce kişinin kendisini, Bu kadar insan yanılmış olamaz şeklinde savunduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

Burada, gazete haberleriyle dikkati çekip, çiftlik kurarak güven oluşturan ve banka, telefon gibi dolandırıcılıklardan farklı olarak sanal oyun kuran bir dolandırıcı vakıası görüyoruz. Dolandırıcının sanal uygulamayla, başka kişileri, yaptığı işin bir parçası haline getirerek sosyal itaat kavramıyla oyununu devam ettirdiğini ve ikna sürecini devreye soktuğunu ve ikna ettiği kişiyi oyunun parçası yaparak, yanlış bile olsa içindeki durumu savunur hale getirdiğini görüyoruz.

Sonra kişiler, oyunun avukatıymış gibi farkında olmadan bu yanlışı her yerde anlatmaya başlıyor. Dolandırıcının kullandığı yöntemlere ek olarak, sürü psikolojisi ile bu insanların yönetilmeye başlandığı da ortadadır. Sürü psikolojisinde, bireysel zihin çalışmaz. Dolandırıcı veya insanları kandıran kişinin, sorgulamayan kişileri bulduğu kesin çünkü zihinsel-eleştirisel düşünen kişiler kandırılma durumların da uyanır ve İnsan da hata yapabilir. düşüncesiyle yanlış olan tutumundan vazgeçer.

Bu tip insanlar kendilerini suçlu hissetmezler

Prof. Dr. Tarhan, Çiftlik Bank isimli oyunun kurucusu dahil, insanların inançlarını kullanarak zarar veren kişilerin sezgisel zekasının yüksek olduğununu belirterek, Çiftlik Bank olayındaki kişi, etik ekip kuralları içerisinde kalsaydı, Facebook ve Twitter gibi bir hale gelebilirdi. Şayet ahlaki zaaflar içinde hareket etmeseydi, oyunu küresel bir hale getirebilirdi diye düşünüyorum. Lakin burada aç gözlü davranarak, belki onu yönlendiren kişilerin, şeytani duyguların etkisiyle hareket ederek insanları aldattığını görüyoruz. Bu tip insanlar kendilerini suçlu hissetmezler hatta kendilerini rasyonalize ederek, İnsanlar paralarını korusaydı, onlara ders veriyorum. diye de kendilerini savunurlar. açıklamasında bulundu.

Dolandırıcılık vakıalarında, kişilerin görüntülerinin de aldatıcı ve yanıltıcı bir etkiye sahip olduğunu dile getiren Tarhan, şöyle devam etti:

En son yaşanan Çiftlik Bank olayını değerlendirecek olursak, Sermaye Piyasası Kurulu un (SPK) resmi verilerine göre yaklaşık 80 bin kişi, 500 milyon lira para toplamış, belli bir bölümü iade edilse de pek çok kısmı ortada yok. Şimdi böyle bir durumda normal şartlarda bu insanların uyanması gerekiyordu çünkü önceden öncül uyarısı vermiş ve Ben geliyorum. demiş.

Eleştirisel düşünce yöntemi tek çare

İnsanların, kitleleri etkileyen saadet zinciri, telefon dolandırıcılığı, sanal uygulamalarla dolandırıcılardan korunmak için Eleştirisel düşünceye sahip olması gerektiğini vurgulayan Tarhan, Eleştirisel düşünce yöntemi, insanları yanlış yola gitmekten koruyacak tek çaredir. önerisinde bulundu.

1980lerden bu yana Türkiyede banker, saadet zincirleri gibi pek çok olay yaşandığını ifade eden Tarhan, şöyle devam etti:

Parayla ilgili dolandırıcılık hadiseleri ise bize, paranın çekiciliğine karşı eleştirisel düşüncenin yok denilecek kadar az uygulandığını gösteriyor. Bütün bu örneklerde ortak nokta, afaki olaylara karşı temkinli olmaktır. Mesela adam diyor ki 50 bin lira para yatır, 200 bin lira para kazan bu vaatte şüphe çeken bir şey var. Bir teklifin cazibesi yüksekse o teklifi sorgulamak gerekiyor. Tıpkı alkol gibi. Nasıl insan alkole başlayınca kendini durduramıyor ve sarhoş oluyorsa, insanların da beyni hipnotize edilerek, durdurulamaz bir hale gelebiliyor. İşte bu noktada insanların alması gereken en önemli ders, sorgulayarak hareket etmesi, sayı çokluğuna kapılmaması, muhakkak danışarak hareket etmesi.

Tarhan, bir insanın kolay kazanılan paranın büyük bir risk taşıdığını bilmesi ve bu konuda mağdur olan kişilerin de öz eleştiri yapması, yaşadıklarından ders çıkarması gerektiğini kaydetti.

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

GÜNCEL Haberleri

Tümü

Hüsamettin Cindoruk vefat etti

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk, kim tarafından ve nasıl tedavi...

2 gün önce

İran'ın Dondurulmuş varlıklar serbest bırakılacak

İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması şartı ABD tarafından kabul edildi.

2 gün önce

Kuzey Marmara Otoyolunda Kaza

Kuzey Marmara Otoyolu'nda bugün saat 15.00 sıralarında Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu...

3 gün önce

Akaryakıta İndirimden Sonra Dev Zam

 Akaryakıt fiyatlarına yakın zamanda gelen indirimi takiben, yeni bir zam haberi gündeme geldi. 

3 gün önce

34 ilde IŞİD operasyonu

8 Nisan Çarşamba günü sosyal medya hesabında bir paylaşım yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek ise...

4 gün önce

Ümit Erkol Gözaltına Alındı.

CHP Ankara İl Başkanı Ümit Erkol, İzmir'deki kooperatif soruşturması kapsamında Ankara'da...

4 gün önce

Bornova Belediye Başkanı gözaltına alındı.

"Rüşvet, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanma" suçlarından tutuklanan eski Uşak Belediye Başkanı...

4 gün önce

İran'da peş peşe patlamalar

Dünya çapında ateşkesin bozulacağı yönündeki kanı doğru çıktı. Bu öğlen saatlerinde İran'a ait...

5 gün önce

BBC: Trump’a Ateşkesin Faturası Ağır Olacak

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile son anda duyurduğu iki haftalık ateşkes, piyasalara nefes...

5 gün önce

Özdil Sözcü'den istifa ettiğini doğruladı!

Özdil, veda videosunda "bağımsız gazetecilik" vurgusu yaparken, siyasi baskılara ve parti...

6 gün önce

İstanbul'da İsrail Konsolosluğu önünde çatışma

Beşiktaş'ta İsrail Konsolosluğu'nun da bulunduğu binanın önünde silah sesleri duyuldu. Çıkan...

6 gün önce

Üsküdar Belediyesine Operasyon

Üsküdar Belediyesinde yapı ve iskan ruhsatı işlemlerinde usulsüzlük yapılarak rüşvet suçu...

6 gün önce