Ayç,çek Yağı Yine Zamlandı
Geçtiğimiz yıl döviz kurlarındaki gerileme sonrası Ayçiçek yağında yaşanan indirim kısa sürdü. 5 litrelik Ayçiçek yağının fiyatı yeniden yükselerek 119 liradan başlıyor, 140 liraya kadar çıkıyor.
Ayçiçek yağı fiyatları yine yükseldi. Aralık ayının son haftasında sembolik bir indirim yapan zincir marketler, 5 litrelik yağın fiyatını yeniden 119-140 liraya çıkardı. Fiyat artışlarını hammadde sıkıntısına bağlayan Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil, fiyatları düşürme yolunun üretimi artırmaktan geçtiğini söyledi.
Hasat dönemi sonrasında ülkemizin ürettiği hammaddenin sonlarına yaklaşıldığını söyleyen Büyükhelvacıgil, “Her yıl olduğu gibi, yeni hasat dönemine kadar ülkemizin ihtiyacını bundan sonraki dönemde ithalatla karşılayacağız” dedi.
“TOPLAM ÜRETİM 35 MİLYON TON”
Yeni Şafak gazetesinin haberine göre; Büyükhelvacıgil, pandemiden dolayı Türkiye’de ve dünyada bitkisel yağ piyasalarının çok sıkıntılı geçtiğini belirtti. Büyükhelvacıgil, şu bilgileri paylaştı:
“Ayçiçeği üretim rekoltemiz 1,7 milyon ton civarında gerçekleşti. Üreticinin de, sanayicinin de yüzünü güldüren bu rekolte, yıllık ihtiyacımız olan 2,5-3 milyon ton hedefine ulaşmada çok önemli bir gelişme. En çok ithalat gerçekleştirdiğimiz Karadeniz Bölgesi’nde de üretim geçtiğimiz yıl rekor kırdı. Sadece Ukrayna ve Rusya’da toplam üretim 35 milyon ton civarında gerçekleşti. Ancak bütün bunlar yağ fiyatlarının düşmesine yetmemiş görünüyor.”
“3 MİLYON TONA ÇIKARABİLİRİZ”
Girdi maliyetlerindeki yükselişe dikkat çeken Büyükhelvacıgil, “En önemli hedefimiz, ayçiçeğinde üretimimizi 2,5-3 milyon tona çıkarabilmek. Bu ihtiyacımızı çözebilirsek fiyat ve üretim anlamında sektörümüzün ve vatandaşlarımızın rahatlamasını, sorunların çözümünü sağlayabiliriz. Yağlı tohumlarda ithalatı, dolayısıyla hammadde maliyetlerini düşürürsek, dünya ile çok daha güçlü bir şekilde rekabet edebilecek düzeye gelebiliriz. Türkiye, zengin tarımsal potansiyeli olan bir ülkedir” diye konuştu.
'YÜZDE 75 DIŞARI BAĞIMLI HALDEYİZ
Büyükhelvacıgil, dünya bitkisel yağ piyasalarındaki olağanüstü fiyat hareketlerinin hem üreticilere, sanayicilere ve hem de tüketicilere zor günler yaşattığını hatırlattı.
Büyükhelvacıgil, “Yağlı tohumlar, ülkemizin ithalattaki ilk 10 kalemi içerisinde yer alıyor. Ham madde bakımından maalesef yüzde 75 oranında dışa bağımlıyız” açıklamasında bulundu.
"DOĞRU PLANLAMA İLE YÜZLER GÜLER"
Yılda 3,5- 4 milyar doları dışarıya ödediğimizi söyleyen Büyükhelvacıgil, “Güçlü bir sanayimiz ve Avrupa standartlarının üzerinde bir alt yapımız var. Doğru bir üretim planlaması ile ayçiçeğinde dışa bağımlılığı sona erdirerek dünyada fiyat dalgalanmalarında daha az etkilenir ve üreticinin de sanayicinin yüzünü güldürebiliriz" ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Halk Ekmek Ürünlerine Yüzde 40 a Varan Zam Yapıldı.
\'Her şey güzel olacak” sloganıyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen CHP\'li...
Tarım Kredi'de indirime giren ürünlerin fiyatları
Etiketlere bakıldığında 5 litrelik ayçiçek yağı 165 liradan 147 liraya, 1 litrelik ayçiçek yağı...
Akaryakıt fiyatlarına bir zam daha geliyor
Brent petroldeki yükseliş ve Dolar kurunun Türk Lirası karşısındaki zirve seyri sonrası motorine...
GÜNCEL Haberleri
Tümüİran'dan Müzakere Açıklamasına Yalanlama
İran Dışişleri Bakanlığı,Pakistanlı kaynakların iddialarını yalanlayarak ABD ile ikinci tur...
Okullarda yeni dönem
Okullarda yeni dönem başladı. Neler oldu? Şanlıurfa ve Kahramanmaraş'taki saldırıların ardından...
Ugandalı General bir kez daha Türkiye'yi hedef aldı
Uganda Genelkurmay Başkanı Muhoozi Kainerugaba, Türk şirketleriyle olan sözleşmeyi iptaledilmesi...
İran Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapattı
İran, Hürmüz Boğazı'nı yeniden kapatma kararı aldı. Nedeni, ABD'nin deniz ablukasının devam...
A101 Carrefoursa yı satın alıyor
A101, Carrefoursa'yı satın alıyor: A101 marketlerinin sahibi Yeni Mağazacılık AŞ, Sabancı...
Ataşehir Belediyesine rüşvet soruşturması
Ataşehir Belediyesinde rüşvet soruşturması kapsamında 18 kişi, arasında Belediye Başkanı Onursal...
8. sınıf öğrencisi 5 silahla gelmiş
KAHRAMANMARAŞ'ın Onikişubat ilçesinde bulunan Ayser Çalık Ortaokulu'ndaki silahlı saldırının...
Şimdide Kahramanmaraş'ta okula silahlı saldırı!
Saldırganın 8. sınıf öğrencisi olduğu öğrenildi ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile İçişleri...
Hüsamettin Cindoruk vefat etti
Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Hüsamettin Cindoruk, kim tarafından ve nasıl tedavi...
İran'ın Dondurulmuş varlıklar serbest bırakılacak
İran'ın dondurulmuş varlıklarının serbest bırakılması şartı ABD tarafından kabul edildi.
Kuzey Marmara Otoyolunda Kaza
Kuzey Marmara Otoyolu'nda bugün saat 15.00 sıralarında Arnavutköy'de etkili olan şiddetli dolu...
Akaryakıta İndirimden Sonra Dev Zam
Akaryakıt fiyatlarına yakın zamanda gelen indirimi takiben, yeni bir zam haberi gündeme geldi.




