Türkiye ekonomisi birinci çeyrekte yüzde 2.3 büyüdü
TÜİK rakamlarına göre, Türkiyede ilk çeyrekte mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GYSH, ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 artış gösterdi.
TÜİK rakamlarına göre, Türkiyede ilk çeyrekte mevsimsellikten ve takvim etkisinden arındırılmış GYSH, ilk çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 1,3 artış gösterdi.
Takvim etkisinden arındırılmış GSYH, ilk çeyrekte bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,4 artış gösterdi.
İÇ TÜKETİM ARTIŞ GÖSTERDİ
Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları sabit fiyatlarla yüzde 4,5 arttı Hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2015 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, cari fiyatlarla yüzde 11,1lik artışla 316,3 milyar TL, sabit fiyatlarla yüzde 4,5lik artışla 20,98 milyar TL oldu.
Tarım sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, 2015 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, sabit fiyatlarla yüzde 2,7lik artışla 1,39 milyar TL, cari fiyatlarla yüzde 17lik artışla 17,45 milyar TL oldu. Sanayi sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, 2015 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, sabit fiyatlarla değişmedi, cari fiyatlarla yüzde 3lük artışla 106 milyar TL oldu.
Hizmet sektörünü oluşturan faaliyetlerin toplam katma değeri, 2015 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre, sabit fiyatlarla yüzde 4,1lik artışla 18,87 milyar TL, cari fiyatlarla yüzde 9luk artışla 268,4 milyar TL oldu.
EKONOMİSTLERİ ŞAŞIRTTI
BGC Partners İstanbul Başekonomisti Özgür Altuğ, CNBC-e yayında, Açıkcası büyümenin bu kadar yüksek gelmesini beklemiyordum. Şaşırdım. Birinci çeyrek beklentilerden yüksek geldi ama yavaş geçti. İkinci çeyrek bu rakamdan daha düşük gelebilir diyebiliriz ama diğer yandan ikinci çeyrekte daha hızlı bir çeyrek görebiliriz. İkinci çeyrekte yüzde 3lere yakın bir büyüme oranı gelebilir. İkinci çeyrekte biraz daha ekonomik hızlanma olabilir ama istenen siyasi oluşumlar gelişmezse, rakamlar aşağı inebilir. Beklendiği gibi yıl sonunda yüzde 4lere yakın büyüme beklenmesin dedi.
YILMAZ: YÜZDE 4 YAKALANABİLİR
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, büyüme ile ilgili olarak Twitter hesabından mesaj yayımladı. Yılmaz, Geçen yılın ilk çeyreği yüksek baza sahip olduğu halde 2015 ilk çeyreğinde yüzde 2.3 büyüdük. Bu oranla yıllık yüzde 4 hedefine hala ulaşılabilir diye yazdı.
DAHA ÖNCEKİ YILLARDAKİ BÜYÜME ORANI
Türkiye, 2013 yılında yüzde 4,3 büyüdü, 2014 yılındaki büyüme oranı ise yüzde 2,9 oldu. Ekonomistlerin 2015 yıl sonu büyüme tahmini ise yüzde 3 seviyesinde.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Mart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
EKONOMİ Haberleri
TümüMart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...
Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama
Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...
Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...
Politika Faizi Yüzde 45 e indi
Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...
Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.
Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...
Eylül ayı enflasyonu açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...
7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem
Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...
Vergide sistem değişiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.
Borsa İstanbul iki kez devre kesti
Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...




