BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Rus ambargosu Antalya Halinde kepenk kapattırdı, zamlar y...

Rus ambargosu Antalya Halinde kepenk kapattırdı, zamlar yolda!

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan kriz nedeniyle Rusya, 2016 Ocak ayı itibariyle başta domates olmak üzere birçok ürüne ambargo koyacağını açıklamıştı. Ambarg

05.01.2016 - 13:40 · 3 dk okuma
0Yorumlar
Rus ambargosu Antalya Halinde kepenk kapattırdı, zamlar yolda!

Rusya ile Türkiye arasında yaşanan kriz nedeniyle Rusya, 2016 Ocak ayı itibariyle başta domates olmak üzere birçok ürüne ambargo koyacağını açıklamıştı.

Ambargo uygulamasının üzerinden geçen 4 günün ardından kriz etkilerini Antalya Toptancı Halinde hissettirmeye başladı. Özellikle bazı firmaların sadece Rusya ile ticaret yapmaları nedeniyle iş yapamaz duruma geldiği ve kepenk kapattıkları görüldü. Bazı komisyoncular önünde uluslararası nakliye yapan TIRlar kontak kapatıp beklerken krizi fırsata çevirmeye çalışan bazı firmalar ise iç piyasaya ürün sürmeye hazırlanıyor.

KEPENK KAPATIP, İFLAS EDENLER VAR

İhracatçı Ali Yandık, Rus krizinden dolayı iflas edip kepenk kapatanların olduğunu söyledi. Rusya ile ihracatın durması üzerine mecburen iç pazara yöneldiğini belirten Yandık, Rusya Türkiyeyi yüzde 70 etkiledi. Bizim ana damarımız domatestir. Yüzde 80lik kısım iç pazara girerse ne olur 2 TLlik domates 50 kuruşa düşecektir. Antalya Haline etkisi de büyük oldu. Kepenk kapatan var, TIRları geri dönen var, batanlar var. Biz de krizden sonra mecburen iç pazara döndük. Ama iç pazar bunu ne kadar kaldırır bilmiyoruz. Havanın yağışlı ve soğuk olması nedeniyle bir nebze fiyatlar kendini koruyor. Hava biraz düzelirse domatesin fiyatı halde de düşecektik dedi.



PORTAKALDAN BAŞKA BİR ŞEY KALMADI

Halde ticaret yapan Ahmet San da üreticinin soğuktan perişan olduğunu belirterek halde portakaldan başka bir şey kalmadığını söyledi. San şöyle konuştu: Şu anda kış nedeniyle hava soğuk o nedenle ürün toplanmıyor. Domates ihracat kilosu 4 TL. Bunun iç pazarda fiyatı biraz daha değişiyor. Aslında fiyat kış ve soğuk nedeniyle bu kadar arttı. Üretici soğuktan perişan oldu ve seralarında kömür yakıyorlar. O da fiyata etki ediyor. Portakaldan başka bir şey kalmadı halde, soğuk nedeniyle hal tamamen boşaldı, ürün kıtlığı var ifadelerini kaydetti.



SALATALIK, BİBER VE PATLICANDA ÜRÜN SIKINTISI VAR, ZAM KAPIDA

Antalya Toptancı Hal Komisyoncuları Dernek Başkanı Cüneyt Doğan, Rusya krizinin etkilerinin hemen belli olamayacağını belirtti. Doğan, halde salatalık, biber ve patlıcanda ürün azlığı nedeniyle fiyatların arttığını belirterek, 3 gün çok soğuk oldu ve çiftçiler yoğun bir şekilde seralarda soba yakmak zorunda kaldı. Hemen fiyatlar bu durumdan etkilenmez ama domates artmasa da patlıcan, salatalık ve biberlerde fiyatlarının artacağını düşünüyoruz. Şu anda salatalık 1,60 TL, sivri biber 3,00 TL, patlıcan 2,00 TL ve kabak 2,20 TL civarında seyrediyor. Kar nedeniyle ürünün ulaşımında sıkıntılar da yaşanıyor. Bunlar hep bir etken oluyor fiyatlara. Antalya Halinde salatalık, sivri biber, patlıcan ve kabakta ürün sıkıntısı var. Bunların fiyatı artacaktır. Rusya ile ilgili krizin etkileri önümüzdeki günlerde daha net belli olacaktır dedi.

İHA

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

13 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce