O araçlara karayolu bedava!
HGS ve OGSdeki sistem hataları nedeniyle Türk vatandaşlarına milyonlarca lira ceza yazıldığı şu günlerde Habertürkten Güntay Şimşek, bugün yayımlanan yazısında yabancı plakalı araçların trafik ihlalle
HGS ve OGSdeki sistem hataları nedeniyle Türk vatandaşlarına milyonlarca lira ceza yazıldığı şu günlerde Habertürkten Güntay Şimşek, bugün yayımlanan yazısında yabancı plakalı araçların trafik ihlallerinde hiçbir cezaya maruz kalmadıklarını yazdı. İşte Şimşekin o yazısı:
Türk vatandaşlarının, sistem hataları sebebiyle, otoyol ve köprü geçişlerinde Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Hızlı Geçiş Sistemi (HGS) kaynaklı yüksek rakamlı cezalarını nasıl ödeyeceklerini tartıştıkları şu günlerde, yabancıların otorite boşluğu sebebiyle hiçbir şey ödememelerini nasıl yorumlamak gerekir?
İlgili Haber Binali Yıldırımdan HGS cezası açıklaması
Türkiyenin otoyol ve köprülerini kaçak şekilde kullanan, ülkemiz trafik kurallarını ihlal cezaları bile tahsil edilemeyen yabancı plakalı araçlar, ülkemize giriş ve çıkışlarda herhangi bir kontrol ve tahsilat sistemi olmaması sebebiyle yıllardan beri otoyol ve köprüleri ücret ödemeksizin kullanabiliyor.
Ülkemiz ekonomisi açısından büyük kayıp anlamına gelen bu durum için henüz bir önlem de alınabilmiş değil. Konuyu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yetkililerine de ilettim. Ancak henüz bir cevap alabilmiş değilim.
Yabancı araçların sebep olduğu maddi kayıpları ülkemize giriş-çıkış yapan araçlar üzerinden hesap etmek mümkün. Ancak taşımacılık sektörüne haksız rekabetle verdikleri zararı tahmin etmek dahi zor. Türkiyeye 2015te toplam 385 bin yabancı tescilli TIRın giriş çıkış yaptığı ve 50 bin yabancı TIRın ise Türkiye otoyollarını, köprülerini ve imknlarını kullanarak transit taşımacılık faaliyetinde bulunduğu ve bu sırada yarattığı haksız rekabet de dikkate alındığında, son beş yıldaki toplam zararın 1 milyar TLyi bulduğu tahmin ediliyor.
Üstelik bu rakamlara otomobiller dahil değil. Ayrıca EDS ve radar kontrollerinde kesilen cezalarda da aynı sıkıntı söz konusu. Çünkü cezaların tahsil edilebilmesi için gönderilecek muhatap olmaması yüzünden yabancı plakalı araçlara kesilen cezalara dair makbuzlar, kesenlerin elinde kalıyor.
Polisin bizzat aracı durdurarak yazdığı cezalar bile sürücünün o anda ödeme yapmaması halinde daha sonra tahsil edilemiyor.
Öte yandan Türk TIRları Avrupa otoyollarında, Türkiyenin 10 kat fazlası otoyol, köprü geçiş ücreti ve trafik cezaları ödüyorlar. Ödeme yapılmaması halindeyse ilgili ülkeyi terk etmelerine müsaade edilmiyor ve tahsilatlar sıkı polis kontrolü altında yaptırılıyor.
2013TEKİ KAYIP 75 MİLYON TL
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener konuyla ilgili olarak şunları anlatıyor:
Türkiyede yabancı plakalı araçların otoyol ve köprü geçişlerinde, ayrıca trafik ihlallerinde parayı tahsil edecek otoritenin tespit edilememesi sebebiyle ülke olarak ciddi maddi kayıplar yaşanıyor.
Devletin elindeki resmi verilere göre 2013 yılında bu yüzden ülkenin kaybettiği rakam 75 milyon TLnin üzerindedir.
Buna sektörün haksız rekabet sebebiyle olan kayıpları da eklendiğinde ciddi bir maddi kayıp ortaya çıkmaktadır. Yabancılardan tahsil edilemeyen paralarda tüyü bitmemiş yetimin hakkı olduğu gibi sektörümüz açısından da ciddi haksız rekabete sebep olunmaktadır.
Türk TIRları Bulgaristan-Romanya arasındaki köprüye tek yön geçiş için 37 Euro (122 TL) öderlerken, yabancı TIRların iki kıtayı birbirine bağlayan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçişinde 16 TLyi dahi ödemiyor olmaları büyük haksızlıktır.
Twitterda zaman zaman yabancı TIR şoförlerinin; Gelin Türkiyede yarışalım şeklinde mesajlarına rastlıyor ve üzülüyoruz. Yabancı TIRlara trafik cezası bile yok. Türkiye bir an önce bu ayıptan kurtulmalıdır.
MEVZUAT VAR, UYGULAMA YOK
Haberin devamı için ikinci sayfaya geçiniz
Paging.create(2, 1);
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Mart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
EKONOMİ Haberleri
TümüMart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...
Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama
Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...
Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...
Politika Faizi Yüzde 45 e indi
Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...
Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.
Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...
Eylül ayı enflasyonu açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...
7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem
Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...
Vergide sistem değişiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.
Borsa İstanbul iki kez devre kesti
Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...




