BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Hedef Afro-Avrasyanın üretim üssü olmak

Hedef Afro-Avrasyanın üretim üssü olmak

Ekonomi Haberleri › Hedef Afro-Avrasyanın üretim üssü olmak haberi Sanayi Bakanı Fikri Işık, sanayinin 3 yıllık yol haritasını açıkladı. Bakan Işık sanayinin yeni vizyonunu orta-yüksek ve yüksek tek

14.05.2015 - 06:10 YAYINLANMA
6 DK OKUNMA SÜRESİ
Google News
Hedef Afro-Avrasyanın üretim üssü olmak
Ekonomi Haberleri ›
Hedef Afro-Avrasyanın üretim üssü olmak haberi

Sanayi Bakanı Fikri Işık, sanayinin 3 yıllık yol haritasını açıkladı. Bakan Işık sanayinin yeni vizyonunu orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro-Avrasyanın tasarım ve üretim üssü olmak olarak tanımlandı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, düzenlediği basın toplantısıyla 2015-2018 dönemini kapsayacak ‘Türkiye Sanayi Strateji Belgesini açıkladı. Aynı toplantıda Lonca Web Portalını da tanıtan Bakan Işık yeni strateji belgesini vizyonunu “orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerde Afro-Avrasyanın tasarım ve üretim üssü olmak” olarak tanımlandı. Işık, Sanayi Strateji Belgesinin amacının, Türk sanayisinin rekabet edilebilirliği ve verimliliğinin yükseltilerek, dünya ihracatından daha fazla pay alan, ağırlıklı olarak yüksek katma değerli ve ileri teknolojili ürünlerin üretildiği, nitelikli işgücüne sahip ve aynı zamanda çevreye ve topluma duyarlı bir sanayi yapısına dönüşümü hızlandırmak olduğunu söyledi.

Türkiye Sanayi Strateji Belgesinde temel eksenin ‘Yerli, Yenilikçi ve Yeşil Üretim olarak esas alındığını vurgulayan Işık “Dünyadaki ve Türkiyedeki ekonomik gelişmelerin analizlerine dayanan ve katılımcı bir yaklaşımla hazırlanan Strateji Belgesinde 70 eylem yer almaktadır. Bu eylemlerin hayata geçirilmesinde tüm paydaşların yer alacağı uygulama, izleme ve değerlendirme mekanizması etkin rol alacaktır” dedi. Eylemler arasında yeni uygulanmaya başlayan ‘yüksek toknolojiye 5. Bölge teşvikinden yararlanma imkanı bulunduğunu da söyleyen Işık ayrıca Sanayi Strateji Belgesinde bir pilot uygulma yapmak istediklerini de belirterek “Tek kapı uygulamasını Türkiyede bir pilot uygulama ile başlatalım. Sanayicimizi kapı kapı dolaştırmayalım, yatırımcımızı kapı kapı dolaştırmayalım, bürokrasiyle zaman harcamayalım. Tek kapı uygulamasını Türkiyede sanayi için getirelim diye arzu ediyoruz. Zor bir eylem olduğunu biliyorum. Ama inşallah bunu bir pilot uygulama ile başlatıp başarısı ortaya çıktıkça da yaygınlaştırmak sanayide önemli hedeflerimiz arasında” dedi.

Kılıçdaroğlu söyledi ama...

Organize sanayi bölgelerinde meslek yüksek okullarının kurulması teşvik ettiklerini belirten Işık “Şu anda 42 tane OSB içerisinde endüstri meslek lisemiz var. Sayın Kılıçdaroğlu, bunu başlatacağız demiş ama bu 2011-2014 strateji belgemizde zaten var ve şu anda da başarıyla yürüyor” dedi. Işık bir soru üzerine “Yerli otomobilde çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Birinci fazı tamamlamak üzereyiz” diye konuştu.

 

LONCA YAYINDA

Bakan Işık, Türkiyede sanayi sektöründe faaliyette bulunan işletmeler ve ürünlerinin bilgisine ulaşılması amacıyla hazırlanan internet sitesi Loncanın tanıtımını da yaptı. Işık “İşletmelerimiz, sanayi sicil kaydı verilerini güncel tutarsa, bu portal sayesinde bütün dünyaya açık hale gelecekler” dedi. Işık, Türkiyede hangi ürünleri, hangi firmanın, nerede ürettiği konusunda girişimciler, araştırmacılar, ithalatçılar ve ihracatçıların bakanlıktan yoğun bir şekilde bilgi talebinde bulunduğunu aktararak, bu çerçevede hazırlanan, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıların araştırmacıların veri kaynağı olacak www.lonca.gov.trnin dün itibarıyla hizmete sunulduğu bilgisini verdi. Işık, uygulama kapsamında firmaya, ürüne ve adres bilgisine göre arama yapılabileceği bilgisini vererek, portalın Türkçenin yanı sıra İngilizce dil seçeneğine sahip olarak hazırlandığını söyledi. Işık, “Loncadaki işletmelerin bilgileri bakanlığımız sanayi sicil kayıtlarından alındı. Halihazırda kayıtlı 126 binden fazla kayıtlı. Sürekli güncelleniyor” dedi.

Yüksek teknolojiye 5. Bölge teşviki

Bakan Işık, düzenlediği basın toplantısında 70 eylem planından 20sini kısaca açıkladı. Işıkın açıklamalarından satır başları şöyle:

- Bölgesel teşvik uygulamasında orta yüksek teknolojili ürün üretenlere mekanizmalar geliştirilecek. Burada ilk adım sanayiye destek paketinde atıldı. Yüksek teknolojili ürün üreten üreticiler Türkiyenin neresinde üretim yaparsa yapsın 5. Bölge teşviklerinden yararlanmaya başladı.

- Firmaların orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün üretimine odaklanması amacıyla yatırım destek programları başlatılacak. Aslında şu anda Ar-Ge bazlı destek programlarımız var. Ancak bunu sadece Ar-Geye hasretmeden orta-yüksek ve yüksek teknolojide üretim yapmak isteyen girişimcilerimizi, sanayicilerimizi özel destek programlarımızla desteklemek bu eylemle inşallah mümkün hale gelecek.

-İthal bağımlılığı yüksek olan ara malların yerli üretimi desteklenecek. Kamu alımlarında uzun vadeli ihtiyaç planlaması yapılarak kilit teknolojiler geliştirilerek, yerli üretim desteklenecek.

-Tasarım ofisleri desteklenecek. Kendisi tasarım ofisi kurmasa bile, tasarım ofisinden destek almak isteyen KOBİler masraflarını verginden düşürme, gider yazma imkanı elde edecek.

-Yurt dışından alınan test ve muayene hizmetlerinin ülkemize kazandırılmasını teminden ihtiyaç duyulan alanlarda akredite test ve laboratuvarların kurulması desteklenecek.

-Bursa Yenişehirde otomotiv test merkezimizi kurulacak. 4 milyon metrekarelik bir alan üzerinde dünyanın en iddialı test merkezi kurulacak.

-İşletmelerde kullanılan makinaların, kredi kuruluşlarınca teminat olarak kabul edilmesini teşvik etmek amacıyla makinalar ruhsatlandıracak. Yani tescili sağlanacak.

-Yatırım malları üreticilerine, uzun vadeli ve uygun kredi sağlanaca. Burada Kalkınma Bankası yeniden yapılandırılarak sanayicinin daha fazla hizmetine sunulacak.

-Bürokrasiyi azaltmak için pilot olarak tek kapı uygulaması başlayacak. Sanayici, yatırımcı kapı kapı dolaştırmayacak.

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

10 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce