Güler Sabancı: İlk 100 günde yapılacak reformları dört gözle bekliyoruz
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yenilikçi çalışmaların ihracatla buluşması ve inovasyon kültürünün yaygınlaştırılması için düzenlenen ve rekor bir katı
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yenilikçi çalışmaların ihracatla buluşması ve inovasyon kültürünün yaygınlaştırılması için düzenlenen ve rekor bir katılım sağlanan Türkiye İnovasyon Haftası Adana etkinliği Türkiye ve dünyanın önde gelen iş dünyası temsilcileri buluşturdu.
Bu yıl 4üncü kez yapılan etkinlik, Adana Sanayi Odası (ASO) ve Akdeniz İhracatçılar Birliğinin (AKİB) ev sahipliğinde Adana Sheraton Otelinde başladı. Ekonomi Bakanlığı ve TİMin katkılarıyla gerçekleştirilen Türkiye İnovasyon Haftasında, dünyaca ünlü konuşmacıların yanı sıra TİM, TÜSİAD ve MÜSİAD üyeleri bir araya geldi. Finlandiyanın partner ülke olduğu etkinlik, yaklaşık yarım saatlik gecikmeyle başlarken bazı davetliler ayakta kaldı. İnovasyonla ilgili görsel sunumların yapıldığı etkinliklere, özellikle gençlerin ilgisi dikkat çekti.
AÇILIŞTA KONUŞTULAR
ASO Başkanı Zeki Kıvanç, kent ve ülke ihracatının arttırılması için çalıştıklarını söyledi. İnovasyona büyük önem verdiklerini belirten Kıvanç, Köklü sanayi geçmişi ve bereketli topraklarıyla Adana ve bölgemiz, Marmaraya alternatif bir üretim merkezi olabilir dedi. AKİB Koordinatör Başkanı Mehmet Bülent Aymen, bu yıl ülke ihracatında düşüş yaşandığını söyledi. Türkiyenin geleceğine yatırım yapmak için inovasyona yönelinmesini öneren Aymen, Fasonculuktan takipçilikten kurtulmalıyız. Daha fazla mal satıyoruz. Bu başarılı olduğumuz anlamına gelmez. Biz 10 dolarlık malı 15 dolara satmalı, inovasyona ve markalaşmaya yönelmeliyiz diye konuştu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ise, rekabet dünyasında kaybedilebileceğini ve kazanmak için değişmek gerektiğini aktardı.
ÜRETİMİ İNOVASYONLA ARTTIRMALIYIZ
Etkinliğe 4 binden fazla kişinin başvurduğunu belirten Büyükekşi, ünlü CEOların sözlerinden örnekler vererek, İnovasyonun kalbi, umudun ve bereketin şehrindeyiz. Küresel ekonomide rekabet edebilen bir ekonomi hedefimiz var. Katma değeri ve inovasyonu arttırarak üretimi arttırmalıyız diye önerilerde bulundu. Adana Büyükşehir Belediye Başkanı MHPli Hüseyin Sözlü de inovasyonla ilgili etkinliklerin gelenekselleştirilmesinin ekonomiye katkı konulmasının öneminden söz etti.
DİLLERİMİZ BENZİYOR
Finlandiyanın Ankara Büyükelçisi Nina Vaskunlahti önemli isimlerin inovasyon için buluştuğunu belirerek, İki ülkenin güzel ilişkileri var. Daha da gelişecek. Türkçe ve Finlandiya dilleri arasında benzerlik olduğu söyleniyor. Ne kadar doğru bilmiyorum. Mesela Türkçe kalabalık kelimesi Fince de kalabalik olarak söyleniyor. Bizim evde gürültü olduğunda babamız Kalabalik yapmayın derdi. Birlikte iş yapmalıyız çağrısı yaptı. Adana Valisi Mustafa Büyük ise, Türkiyenin geleceğe inovasyonla koştuğunu ifade etti.
GÜLER SABANCI: NASIL FIRSATA ÇEVİREBİLİRİZ?
Etkinlikler kapsamında, İş Dünyası ve İnovasyon başlıklı açılış konuşması yapan Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, memleketi Adanada bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek sözlerine başladı. Sabancı, Sabancı Topluluğunun Adana ile çok derin gönül bağının bulunduğunu anımsattı. Dedesi Hacı Ömer Sabancının o dönem için eşine az rastlanır şekilde ortaklıklar kurduğunu aktaran Sabancı, zor şartlarda girişimcilerin bir araya gelerek önemli atılımlar yaptıklarını sermaye birleştirerek öne çıktıklarını kaydetti. Sabancı Topluluğunun da fark yaratan adımlar attığını kaydeden Sabancı, şöyle konuştu:
Dünya ve Türkiye büyük bir değişim içinde. İş dünyası olarak değişimleri anlayarak adım atıyoruz. İklim değişikliğinden Türkiye de etkilenecek. Bunun enerjiden altyapıya birçok sektöre doğrudan çok büyük etkisi olacak. Bu konuyu nasıl fırsata çevirebiliriz? İnovasyonla buna nasıl katkı sağlayabiliriz? Buna çalışmalıyız. Değişim ve gelişimin örnekleri iş modellerinde görülüyor ama en akıllı yöntemleri gençler geliştirecek. Etki alanı genişleyen akımlardan biri de kadının her alana katılımının artması. Kurumlar inovasyonun peşinden koşması gerekiyor. Dijitalleşen çağda kurumların kendini rekabetle karşı karşıya bulmaları durumu var. Mevcut işlerin yaşam döngüleri kısalıyor. Teknolojik değişimlerin etkisiyle iş yapış şekilleri değişiyor. Düşünce sınırlarımızın zorlanması gerek. Bir rapora göre ABD ekonomisinin en önemli ayaklarından birisi inovasyonla iş yapan şirketlerin durumu. Büyük şirketler inovatif şirketleri bünyesine katıyor. İnovasyona daha fazla yatırım yapılıyor. İnovasyon ekonominin itici gücü. Biz bunun neresindeyiz? Kanun yapıcılara çok iş düşüyor. Oyun sahasını onlar oluşturuyor. İyiye doğru gidiyoruz. Ülkemizin inovasyon ve üretimle ilgili dünya sıralaması fena değil. Marka başvurularında 141 ülke arasında beşinci durumdayız. Kat edecek çok şeyimiz var. Ar-Ge merkezi kanunu gibi uygulamalarla bir ilerleme var. Bu atılımların hız kesmeden sürmesi gerekiyor. İnovasyon alanında en önemli yol, üniversite sanayi işbirliğinden geçiyor. Gençlerin bakış açıları ve onlara verilecek imkanlarla üniversiteler bu kaynakları geliştirebilir. Geleceğin yaratılmasında gençlere çok iş düşüyor. Sizlerle birlikte olduğumda kendimi daha yaratıcı hissediyorum zaten. İnovasyon çalışmalarına ağırlık verip sistemlerimizi ona göre şekillendiriyoruz.
REFORMLARI BEKLİYORUZ
Seçimleri de değerlendiren Güler Sabancı, şöyle devam etti:
Sonuçların ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Seçmen Ak Partiye birlik ve beraberliği yeniden tesis etmeyi, tek başına hükümet etme yetkisini verdi. Birlik ve beraberlik içinde çalışmalıyız. Kaybedecek zamanımız yok. İlk 100 günde yapılacak reformları dört gözle bekliyoruz.
Yusuf BAŞTUĞ- Murat KİBRİTOĞLU- Akif ÖZDEMİR/ ADANA,(DHA)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Güler Sabancıdan yeni yıl mesajı
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Sabancı...
İzmir inovasyon buluşmasına 9 bin ziyaretçi
Ekonomi Haberleri İzmir inovasyon buluşmasına 9 bin ziyaretçi haberi Türkiyenin her ilinde...
Güler Sabancı En Güçlü Kadınlar listesinde
Dünyanın en köklü iş dünyası yayınlarından olan Fortune, Güler...
EKONOMİ Haberleri
TümüMart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...
Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama
Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...
Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...
Politika Faizi Yüzde 45 e indi
Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...
Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.
Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...
Eylül ayı enflasyonu açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...
7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem
Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...
Vergide sistem değişiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.
Borsa İstanbul iki kez devre kesti
Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...




