Emekli maaşı blokesine mahkeme freni
Aliağada bir fabrikada çalışıp emekli olan Yüksel Öztürk, bir bankadan konut kredisi kullandı. Ancak ödemeler aksayınca banka, imzalattığı kredi sözleşmesine göre Öz
Aliağada bir fabrikada çalışıp emekli olan Yüksel Öztürk, bir bankadan konut kredisi kullandı. Ancak ödemeler aksayınca banka, imzalattığı kredi sözleşmesine göre Öztürkün SGKdan aldığı 8 aylık emekli maaşının toplamı olan 10 bin 302 lirasını bloke etti.
Bunun üzerine Yüksel, avukatı Orhan Altın aracılığıyla İzmir 2. Tüketici Mahkemesinde, haksız kesintinin iadesi için bankanın Genel Müdürlüğüne karşı dava açtı.
Avukat Altın, dilekçesinde, Müvekkilim bugüne kadar borçlarını düzenli ödemiştir. Yaşadığı ekonomik sorunlardan dolayı bazı gecikmeler yaşanmıştır. Kredi kullandığı banka bunu fırsat bilip, SGKdan almış olduğu 8 aylık emekli maaşına bloke koymuştur.
BORÇLU TARAFINDAN BEYANI GEREKİR
5519 Sayılı Kanunun 93. maddesine göre borçlunun muvafakatı bulunmadıkça borçlunun emekli maaşı haczedilemez. Ayrıca emekli maaşlarıınn haczi için borçlu tarafından muvafakat verilmiş olsa bile kesintinin dörte bir oranında yapılması ve muvafakatın icra takibinden sonra icra dosyasına borçlu tarafından beyanı gerekir.
Davalı bankanın blokajı, bankanın müvekilimden aldığı talimata dayanmaktadır. Teknik anlamda muvafakat olarak değerlendirilebilecek bu işlem, takip öncesi yapıldığından ve üstelik tüm emekli maaşını kapsadığından açıkça hukuka aykırıdır.
Haksız yapılan blokajın tamamının yasal faiziyle birlikte tarafımıza iadesine ve kesintinin en azından dörte biri oranında yapılabilmesine yönelik ihtiyati tedbir kararı verilmesine ve blokajın kaldırılmasına karar verilsin dedi.
KARAR EMSAL TEŞKİL EDECEK
İzmir 2. Tüketici Mahkemesi Hakimi Feryal Atay, dosya üzerinden yaptığı duruşmada, taraflara delil ve belgeleri sunmaları için iki haftalık süre verilmesine, davalı bankanın Aliağa şubesine müzekkere yazılarak, kredi sözleşme örneğinin, kredi kullanım tarihinden dava tarihine kadar ödemeleri gösteren hasep ekstresinin istenmesine, tedbir talebinin kabulü ile daavcının emekli maaşı üzerindeki blokenin kaldırılıp, dava sonuçlanıncaya kadar tedbiren dörte bir oranında kesinti yapılmasına karar verdi.
Avukat Orhan Altın, mahkemenin verdiği tedbir kararının emsal teşkil ettiğini, bu şekilde mağdur olanların dava açabileceğini söyledi.
Bahri KARATAŞ/DHA
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Mart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
EKONOMİ Haberleri
TümüMart ayı enflasyonu belli oldu
Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.
Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.
Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...
Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.
Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...
Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...
Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama
Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...
Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...
Politika Faizi Yüzde 45 e indi
Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...
Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.
Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...
Eylül ayı enflasyonu açıklandı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...
7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem
Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...
Vergide sistem değişiyor
Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.
Borsa İstanbul iki kez devre kesti
Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...




