BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
İSTANBUL 17°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Dolar 2,79un üzerine çıktı; rekora ramak kaldı

Dolar 2,79un üzerine çıktı; rekora ramak kaldı

Piyasalarda koalisyon sürecine yönelik somut gelişmeler beklenirken haftanın kalanında ise Cuma günkü Moodysin not gözden geçirmesi ve ABD tarımdışı istihdam verisi

05.08.2015 - 15:13 · 3 dk okuma
0Yorumlar
Dolar 2,79un üzerine çıktı; rekora ramak kaldı

Piyasalarda koalisyon sürecine yönelik somut gelişmeler beklenirken haftanın kalanında ise Cuma günkü Moodysin not gözden geçirmesi ve ABD tarımdışı istihdam verisi beklenecek.

Dolar/TL  dün akşam işlem gördüğü 2.77li seviyelerden Fed beklentileriyle bu sabah 08.41de 2.7890/2.7901 seviyelerine yükselerek güne başladı.

Dolar, saat 09.08 itibariyle en yüksek 2,7928e kadar yükseldi.

Dün akşam 2.90ın hemen üzerindeki sepet bazında TL  ise aynı saatte 2.9084/2.9105, euro/TL ise 3.0285/3.0311 seviyesindeydi.

TARİHİ ZİRVE

Dolar, seçimlerin hemen ertesi günü 8 Haziran 2015te, 2,80 seviyesinin hemen üzerine çıkarak Türk Lirası karşısındaki tarihi zirvesini görmüştü.

ABDDEN GELEN AÇIKLAMALAR ETKİLEDİ

Küresel piyasalarda dolar Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhartın Eylül ayında faiz artışına destek veren açıklamalarının ardından kazanımlarını hızlandırdı. Lockhart the Wall Street Journal gazetesine verdiği röportajda Eylül ayında bir faiz artışını desteklememesi için ABD ekonomisinde gözle görülür bir kötüleşme olması gerektiğini söyledi.

Piyasalarda yıl bitmeden ABDden bir faiz artışına kesin gözüyle bakılsa da artışın Eylül ayında mı Aralık ayında da mı yapılacağına ilişkin net bir beklenti bulunmuyordu.

Fedde bu yıl oy kullanma hakkına sahip olan beş bölgesel banka başkanından birisi olan Yılın başlarında istihdam piyasası hakkında endişeli olsa da Mayıs ayından bu yana Eylül ayında faiz artışının mümkün olduğunun sinyallerini veren Lockhart, Eylül toplantısına doğru ilerlerken benim görüşlerim ekonominin hazır olduğu ve artık bir değişiklik yapmak için doğru zamanın geldiği yönünde dedi.

İÇ GÜVENLİK VE SEÇİMLER

Piyasalarda iç ve dış güvenlik endişeleri ve bu ortamda seçimlerin üzerinden iki aya yakın zaman geçmesine karşın henüz erken seçim olasılığının ortadan kalkmamış olması en büyük risk unsurları olarak görülmeye devam ediliyor.

AKP ve CHP heyetleri ise yeni hükümet kurma sürecinde istikşafi görüşmelerinin sonuncusunu dün tamamlarken AKP ile koalisyon görüşmelerini yürüten CHP heyetinin başkanı ve CHP Parti Sözcüsü Haluk Koç, istikşafi görüşmelerde sorumluluklarını yerine getirdiklerini, bundan sonrasının Başbakan Ahmet Davutoğlunun alacağı karara bağlı olduğunu söyledi.

AKP ve CHP arasındaki görüşmeler sonrası gelişmeler yakından izlenirken bir diğer taraftan ise bankacılar, MHP-AKP koalisyon olasılığının tekrar gündeme gelmesinin piyasayı destekleyebileceğini ancak her türlü koalisyon ihtimali açısından artık somut adım görülmesi gerektiğini söylediler.

Tahvil-bono piyasasında iki yıllık gösterge olan 14 Haziran 2017 itfalı tahvil dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.99, valörde son işlemde yüzde 9.98 seviyesindeydi.10 yıllık gösterge olan 12 Mart 2025 itfalı tahvil ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 9.63, valörde son işlemde yüzde 9.66 seviyesindeydi.

HÜRRİYET

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

18 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

3 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce