BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Cumhurbaşkanı Erdoğan: TÜSİAD Başkanının Türkiyeye ne bed...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: TÜSİAD Başkanının Türkiyeye ne bedeller ödettiğini biliyoruz

Ekonomi Haberleri › Cumhurbaşkanı Erdoğan: TÜSİAD Başkanının Türkiyeye ne bedeller ödettiğini biliyoruz haberi TÜSİAD Başkanının yaptığı açıklamalarla adeta istikrar ve güveni baltalamaya çalışan bi

15.04.2015 - 06:23 · 6 dk okuma
0Yorumlar
Cumhurbaşkanı Erdoğan: TÜSİAD Başkanının Türkiyeye ne bedeller ödettiğini biliyoruz
Ekonomi Haberleri ›
Cumhurbaşkanı Erdoğan: TÜSİAD Başkanının Türkiyeye ne bedeller ödettiğini biliyoruz haberi

TÜSİAD Başkanının yaptığı açıklamalarla adeta istikrar ve güveni baltalamaya çalışan bir tavır içinde olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan TÜSİAD Başkanının geçmişte Türkiyeye ne tür bedeller ödettiğini gayet iyi bilen birisiyim dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran-Symesin ekonomiye yönelik eleştirilerine sert tepki vererek, “TÜSİAD gibi kurumun başında olan insanlar ağızlarından çıkanı kulakları duyması gerekir. Çok açık söylüyorum, ben bazı konularda çok hassasımdır ve her şeyi belki somut olarak ortaya koymam ama kendisi onu düşünmesi lazım. TÜSİAD Başkanının geçmişte Türkiyeye ne tür bedeller ödettiğini gayet iyi bilen birisiyim” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti Cumhurbaşkanlığı Sarayında kabul etti. Kabulde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran-Symesin geçen hafta bir konferansta yaptığı konuşmada ekonomiye yönelik eleştirilerine sert cevap verdi.

Ağzından çıkanı duymalı

Ekonominin istikrar ve güvene ihtiyacı olduğunu herkesin bildiğinin altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı makamında olduğunu, kenara, köşeye çekilmiş bir makamda olmadığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkede bir istikrarsızlık olursa bu yanlışın bedelini de ödeyecek olanın şahsen TÜSİADın başkanı olmadığını, tüm iş dünyasının ve tüm Türkiye olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “TÜSİAD gibi kurumun başında olan insanlar ağızlarından çıkanı kulakları duyması gerekir. Çok açık söylüyorum, ben bazı konularda çok hassasımdır ve her şeyi belki somut olarak ortaya koymam ama kendisi onu düşünmesi lazım. TÜSİAD Başkanının geçmişte Türkiyeye ne tür bedeller ödettiğini gayet iyi bilen birisiyim. Onu değerli arkadaşlarımın inceleyip ortaya çıkarması mümkündür. Hangi işle iştigal etmişse o iş sebebiyle yaptıkları ve ödettikleri bedeller ortadadır. Hangi denetim kurumunda ne gibi görevler yaptılar ve oralardan ne tür bedeller ödettiler bunun üzerinde iyi durulması lazım. Bundan sonra bu tür yeni bedellere biz fırsat vermeyeceğiz bunu da bilmeleri lazım. Sorumluluğunun bilinciyle hareket etmeyen bunun da hesabını verir. Ben bu noktada herkesin aklı selimle hareket etmelerini bekliyorum. Türkiyenin büyümesinden, güçlenmesinden, kalkınmasından milletimiz ve dostlarımız ne kadar memnunsa içimizdeki bir takım gafillerle dışarıdaki bir takım odaklar o kadar huzursuzdur, o kadar mutsuzdur. Bizim güçlenmemizi istemiyorlar. Türkiye güçlensin istemiyorlar. Bu ülkede büyüme oranı beklenenden düşük çıktı, enflasyon ve işsizlik şöyle azıcık kıpırdadı, bölgesel gelişmeler beklediğimiz gibi gitmedi diye adeta sevinç naraları atanlar var.”

 

VERGİ SKANDALININ BAŞ AKTÖRÜ

Geçen yıl uluslararası şirketlerin faaliyet gösterdikleri ülkelerdeki yasal boşluklardan faydalanarak Lüksemburg üzerinden milyarlarca Euro vergi kaçırdıkları ortaya çıkarılmıştı. 2002-2010 tarihleri arasında 340 firmanın bu yolla vurgun yaptığı ‘Lüksemburg Leaks belgeleri olarak gündeme taşınmıştı. Türkiyede faaliyet gösteren BC Partners, Bridgepoint, JER Partners, Merrill Lynch, Unicorn Inverstment Bank ve York Capital Management şirketlerinin bu yasa dışı olaya imza attığı belgelerde yer almıştı. Türkiyede bu şirketlerin vergi kaçırmasına yardımcı olan ve denetimlerde görmezden gelen şirket ise Pricewaterhouse- Coopers (PWC) olduğu belirtilmişti. O dönemde TÜSİAD Başkanı Cansen Başaran Symes ise PWC Türkiyenin yönetimindeydi. Symes Temmuz 1998-Aralık 2012 tarihleri arası PwC Türkiye Başkanı görevini yürüttü. Ayrıca 1983 yılında şirketin Kopenhag ofisinde, 1989 yılında da Londra ofisinde görev aldı.1998-2005 yılları arasında PwC Orta ve Doğu Avrupa Bölgesinin Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunan Cansen Başaran Symes, 1 Temmuz 2005 tarihinden Ekim 2008e kadar PwC Avrupa Bölgesi (Eurofirm) Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

İŞ DÜNYASINI TEDİRGİN EDEN TAVIR İÇERİSİNDE

Türkiyede gerek ihracat noktasında, gerek ekonomiyle ilgili konularda en hassas olması gereken kurumların içinde TÜSİADın geldiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan “Ancak, TÜSİAD Başkanı yaptığı açıklamalarla adeta istikrar ve güveni baltalamaya çalışan, temsil ettiğini iddia ettiği iş dünyasını tedirgin eden bir tavır içinde bulunuyor. Hadi Türkiyenin tüm gerçekleri gibi ekonomiyi de okumaktan aciz bir takım siyasetçileri anladık. Onlar sorumsuzluk yapıyorlar, onların menfaat dengeleri ve ölçüleri farklı. Peki en azından iş dünyasının hassasiyetlerine vakıf olması gereken TÜSİADın başkanına ne oluyor? Bu üslup yanlış. Enflasyonun düştüğünden bahsedecek kadar maalesef enflasyon ölçülerini göremiyor. Bu yanlış. Cari açıktaki olumlu gelişmeleri göremeyecek kadar maalesef gözler adeta bu işlerde ama. Böyle şey olabilir mi ve Türkiye bir büyüme trendini nerelerden alıp nerelere getirdi bunlar ortada iken Türkiyede bir istikrarsızlıktan bahsetmek kadar istikrarsız bir zihniyet olabilir mi? Şuanda TÜSİADın mensuplarını yatırın masaya hepsi güçlerini bire beş katladılar bunu kendileri bize özel görüşmelerde söylüyorlar. Bire beş katlıyorsun ve ondan sonra hala istikrarsızlıktan bahsediyorsun. Böyle bir şey olabilir mi?” diye konuştu.

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

12 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce