BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
İSTANBUL 11°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Bugün Emlak vergisinde son gün
EKONOMİ

Bugün Emlak vergisinde son gün

30.11.2017 12:14 3
Bugün Emlak vergisinde son gün

2017 yılının emlak vergisinin ikinci taksit ödemeleri kasım ayında başladı. Son ödeme günü 30 Kasım 2017 Perşembe. Tam da taksit ödeme günü gelmişken bir gerçeği hatırlamakta fayda var. Öyle bir gerçek ki belki de ödememeniz gereken emlak vergisini ödüyorsunuz.

Şimdi gelelim o gerçeğe. Ev sahiplerinin tümü emlak vergisi ödemek zorunda ancak bazıları için vergi yok. Bunlardan ilki emekli, gazi, şehitlerin dul ve yetimleri ve engelliler. Kanunda gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıklardan ibaret bulunanlar diye geçiyor. Diğerleri ise hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler. Yalnız kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup on sekiz yaşını doldurmamış olanlar hariç. Bu vergiyi ödemeyecek bir başka kesim ise engelliler. Önemli bir konu da Türkiye sınırları içinde bulunan tek mesken şartına brüt 200 m2yi geçmeme şartı da eklenmiş. Yani evi 200 metrekarenin üstünde olan ve diğer yandan birden fazla evi olanlar bu istisnadan yararlanamıyor. Ayrıca, sadece dinlenme amacıyla kullanılan meskenlerde de vergi ödenmek zorunda.

ARTIK BELGELEMEK YOK

Habertürk e yer alan habere göre, 2005 yılına kadar emlak vergisi ödememek için işsizlerin birçok belgeyi toplayıp belediyeye vermesi gerekiyordu. 2005 e çıkarılan bir tebliğ ile ise sadece hiçbir geliri olmadığını taahhüt ederek emlak vergisinden kurtuluyor. Tebliğin adı 44 seri nolu Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği. Tabii bu taahhüdün doğru olması gerekiyor. Günümüzde kişilerin çalışıp çalışmadığını belgelemek o kadar da zor değil.

Hiçbir geliri olmadığını belgelemek yerine bu taahüdü verenlerin emlak vergisi ödememesi için hizmet karşılığı elde edilen ücret geliri, ticari, sinai ve mesleki faaliyet geliri, tarımsal faaliyet geliri, menkul ve gayrimenkul geliri, faiz ve temettü geliri veye benzeri bir gelirinin olmaması şart.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMEK GEREKMİYOR

Bir kesim var ki onların geliri bu yıl için toplamda 30 bin lira, aylık 2 bin 500 lira olsa bile emlak vergisi ödemesi gerekmiyor. Bu da bir tebliğ ile sağlanmış. Tebliğ, parasını bankaya yatıran emekli, işsiz ve ev hanımlarının durumunu düzeltmek için çıkarılmış. Bu haktan başta belirttiğimiz iki kesim yararlanabiliyor.

Bunlardan ilki emekli, gazi, dul, yetim ve engelliler. İkincisi ise hiçbir geliri olmadığını taahhüt edenler. Bu iki kesimin elde ettiği her türlü menkul sermaye iradı (yani hisse temettü, kâr payı, faiz gelirleri) gelirin emlak vergisi ödediği yıldan bir önceki yıl Gelir Vergisi Kanunuyla belirlenen tarifenin ikinci diliminde yer alan tutarı geçmiyorsa bu vergiyi yine de ödemek zorunda değil. Bu tutar 2016da 30 bin lira olduğu için bu yıl ayda 2.500 lira faiz, kâr payı geliri olanlar bile bu olanaktan yararlanabiliyor. Yalnız gelirin sürekli olması özelliğinin göz önüne alındığını da belirtelim. Eğer bu geliri sürekli elde ediyorsanız belediye ile sorununuz olabilir.

Paylaş:

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

7 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce