BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Bakandan dolar yorumu: Endişeye gerek yok

Bakandan dolar yorumu: Endişeye gerek yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) Leventteki merkezinde düzenlenen Türkiye-Irak İş Konseyinin yeniden kuruluş anlaşmasının imza t

17.08.2015 - 16:56 · 4 dk okuma
0Yorumlar
Bakandan dolar yorumu: Endişeye gerek yok

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci Dış Ekonomik İlişkiler Kurulunun (DEİK) Leventteki merkezinde düzenlenen Türkiye-Irak İş Konseyinin yeniden kuruluş anlaşmasının imza törenine katıldı.

Bakan Zeybekci toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Biz gazetecinin doları kurundaki yükselişi sorması üzerine Bakan Zeybekci şu yanıtı verdi:

Kurla ilgili bugüne kadar hiç rakam telaffuz etmedim. Türkiye gerek toplam borç yapısı itibariyle, gerekse bankalarımızın yapısı itibariyle, gerekse de Türkiyenin kısa vadeli yurtdışı borçları ve mükellefiyetleri anlamında baktığımız zaman; bu konuda hiç kimse Ey Ekonomi Bakanı sen yanlış söylüyorsun, yalan söylüyorsun diyemez. Rakamlar ortada çünkü. Türkiyenin endişe duymasını gerektirecek hiçbir şey yoktur. Ekonomi seçimleri sevmez, son 1.5 yıl için 3 seçim yaptık ve bir tane daha erken seçim ihtimalinin olduğu bir ortamda ekonomik göstergeler veya ekonomik ihtiyaçlar öyle bir endişeyi gerek duyurmasa bile; bazı fırsatçılar veya bazı hassas dengeleri olup da, bundan endişe duyan tez canlıların yüzünden bazı hareketler olabilir.

Bakan Zeybekci, yarın gerçekleşecek Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısının hatırlatılması üzerine ise şunları kaydetti:

Daha çok yatırım yapmamız lazım, daha çok üretmemiz gerekiyor. Bunun için de en önemli enstrüman, finansman kaynaklarının bol ve ucuz olması gerekiyor. Şu anda olduğu seviyelerden daha aşağıda bir yerlerde olması gerekiyor. Ama şu anda Merkez Bankasının eli  birkaç ay öncesine göre daha güçlü değil. Bizim böyle bir beklentimiz yok. Yani faiz indirimiyle ilgili, faizi aşağıya çekmekle ilgili beklentimiz yok.

SEÇİMLERİN MALİYETİ

Bakan Zeybekci bir gazetecinin seçim maliyetini sorması üzerine, Seçimlerin masrafı anlamında bir maliyeti tartışmak Türkiyeye haksızlık olur diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

Yani nakliye masrafı, mesai parası, kağıt parası diye bakılırsa son derece sığ, Türkiyede tartışılmaması gereken bir konudur. Seçimleri ekonomi genel itibariyle sevmez. Seçimler yaklaştığı için faizler artarsa, kur artarsa, bunun şu kadar maliyeti olur demek sonuçlanmamış olan bir işi maliyetleymiş olursunuz. Yıllara bakmak lazım, 2015i kaybederiz, 2016yı kazanacaksak, 2023ü kazanacaksak, gelecek günleri kazanacaksak böyle şeyleri Türkiyede; siyasetin veya milli iradenin oluşmasında maliyeti var bu işin, masrafları var, o zaman milli irade oluşmasın mı, millette bir daha gidilmesin mi? gibi soruları beraberinde getirir.

Bir gazetecinin terör operasyonlarının maliyetleri sorusuna ise Nihat Zeybekci şöyle yanıt verdi:

Terörle mücadelenin maliyeti, Türkiyenin birliği ve beraberliğine, Türkiyenin kardeşliğine, ülkenin, vatanın bölünmezliğine yan gözle bakan veya buna karşı bir hareket içinde bulunan her ne varsa; bu güne kadar milyonlarca şehit vererek biz bu ülkeyi vatan haline getirmişiz. Hiçbir maliyet can maliyetinde daha pahalı değildir. Onun için, canların kaybolmaması için gereken her ne maliyet varsa ülke olarak bunlara katlanacağız. Onun için de hiç saymayacağız. Ne kadar masraf, ne oldu, ne harcandı, devletin kendi disiplini içinde tabi ki bunların kayıtları vardır, ödenekler, harcırahları vardır. Ama bu ülkede hiç kimseye vatanın birliği için, ülkenin birliği için, birlik beraberliğimizin, kardeşliğimizin devamı için bu ülkeye kast edenlere karşı savunma harcamalarımızın maliyeti ne kadar diye sorulması... Asla bu ülke bunu sormamalı, bu gözle bakmamamız gerekiyor.

DHA

 

 


 

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

18 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

3 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce