BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
İSTANBUL 11°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa EKONOMİ Altın fiyatları uçtu gitti
EKONOMİ

Altın fiyatları uçtu gitti

23.01.2015 13:28 3
Altın fiyatları uçtu gitti

Avrupa Merkez Bankasının 60 milyar euroluk varlık alımını başlatacağına ilişkin açıklamasıyla tırmanışa geçen altın fiyatları, 1,280.30 dolardan kesintisiz bir şekilde tırmanarak 1,303.39 dolara fırladı. Küresel piyasalardaki gelişmelere bağlı olarak gram altın 98.96 liraya, çeyrek altın da 170.30 liraya yükseldi.

FED VE SİYASİ RİSKLER SEÇİM SONRASINDA BİLİNMEZLER OLACAĞINA İŞARET EDİYOR

DHAnın sorularını yanıtlayan Egeli&CO Araştırma Strateji Direktörü Güldem Atabay, piyasaya çıkacak olan likiditenin işe yarayıp yaramayacağının tartışmaya açık olduğunu ifade ederek, Amerikan Merkez Bankasıdan (FED) faiz artışı bekliyoruz ve 60 milyarlık 24 ayı kapsayan yani 1.3 milyar euroluk bir likidite var. Parite üzerinde net bir etkisi olacak. FED yönünden parite bozulmalarını düzeltmek için çeşitli açıklamalar yapıldığını göreceğiz dedi.

AMB tarafından gelen açıklamaların Türkiye piyasaları içinde kısa vadeli son derece olumlu olduğunu ifade eden Atabay, şöyle devam etti: Petrolün düşük olduğu küresel likiditenin fazla olduğu ortamda olumlu. Türkiye için cari açığın daraldığı bir kaç ay var önümüzde. Merkez Bankası bir indirime daha gidecektir. Nisan-Mayıs ayına kadar piyasalarda işler olumlu gidecektir. Ancak ortada seçim olması siyasi riskler barındırıyorlar. Yılın ilk yarısından sonra FEDden biraz daha bağımsız politik riskleri konuşuyor olabiliriz. İlk yarı Türkiye için ne kadar iyi geçerse ikinci yarı daha zor geçecek olabilir. FED ve siyasi riskler seçim sonrasında bilinmezler olacağına işaret ediyor.

DRAGHİNİN AÇIKLAMALARI

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, ayda 60 milyar euro tutarında devlet tahvili alımlarıyla piyasaya para sürmeye Mart ayında başlayacaklarını açıkladı. Draghi, Avrupa Merkez Bankasının faizlerde değişiklik yapmadığına ilişkin kararın açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, varlık alım programını genişletmeye karar verdiklerini belirterek, ayda 60 milyar euro varlık alımı yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Tahvil alımları enflasyonun sürdürülebilir bir ayarlama seyrine girdiği görülene kadar sürecek diyen Draghi, hedef tarih olarak da 2016 Eylül ayını belirtti. Enflasyon dinamiklerinin beklenenden zayıf düzeyde olduğunu da belirten Draghi, alınan önlemlerin enflasyon beklentilerini destekleyeceğini ve Euro bölgesi üzerindeki risklerin yönünü aşağıya çevirdiğini de ifade etti ve Önümüzdeki aylarda enflasyonun çok düşük veya negatif olması bekleniyor dedi. Avrupa Merkez Bankası olarak aldıkları kararların ve petrol fiyatlarındaki düşüşün ardından risklerin azalması gerektiğini de belirten Draghi, tüm üye ülkeleri, daha büyüme yanlısı mali politikalar için mevcut imkanlarını kullanmaya çağırdı.

Paylaş:

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

EKONOMİ Haberleri

Tümü

Mart ayı enflasyonu belli oldu

Enflasyon, martta aylık bazda yüzde 1,94, yıllık bazda yüzde 30,87 oldu.

6 gün önce

Kripto Para Piyasasında 100 Milyar Dolar Buhar Oldu.

Kripto para piyasasında son 24 saatte yaşanan sert satışlarla birlikte toplam piyasa değerinden...

2 ay önce

Kapalıç arşı Altın Satışlarını Durdurdu.

Kuyumculardaki alım-satım makası 500 TL seviyesine ulaştığı için birçok dükkan altın satışını...

6 ay önce

Merkez Bankası 250 Baz Puan İndirime Gitiit

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta vadeli...

7 ay önce

Borsada açığa satışta bir günlük sınırlama

Borsa İstanbul'dan KAP'a yapılan açıklama göre, 24 Şubat seansında, BIST 50 paylarında açığa...

1 yıl önce

Türkiye'den 7 milyar dolarlık anlaşma!

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "7 milyar dolara yakın yatırımı Türkiye'ye...

1 yıl önce

Politika Faizi Yüzde 45 e indi

Yapılan açıklamada, "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo...

1 yıl önce

Kira Artış Oranı Yüzde 58,51 oldu.

Konut kiralarında yüzde 25 zam tavanının kaldırılması ve aralık ayı enflasyonunun açıklanması...

1 yıl önce

Eylül ayı enflasyonu açıklandı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici enflasyonunun yüzde 2,97 olduğunu, yıllık...

1 yıl önce

7 Bin TL Üzeri Alışverişlerde Yeni Dönem

Hazine ve Maliye Bakanlığı, alışverişlerde ödeme yöntemlerine dair önemli bir taslak düzenleme...

1 yıl önce

Vergide sistem değişiyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflere kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar için harekete geçti.

1 yıl önce

Borsa İstanbul iki kez devre kesti

Global borsalardaki gerileme Borsa İstanbul'a da sıçradı. BIST 100 endeksi güne -703,78 puan...

1 yıl önce