BORSA
BIST 100 13.536,84 %4,76
Altın 6.785,55 ₺/gr %0,53
Bitcoin $71.835 %4,65
Dolar 44,53 ₺ %0,19
Euro 52,06 ₺ %0,47
Sterlin 59,85 ₺ %0,73
Gümüş 107,90 ₺/gr %3,04
Ethereum $2.228,74 %6,33
İsviçre Frangı 56,32 ₺ %0,70
Kanada Doları 32,17 ₺ %0,12
Avustralya Doları 31,41 ₺ %0,92
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01
Suudi Riyali 11,88 ₺ %0,12
BAE Dirhemi 12,12 ₺ %0,19
Rus Rublesi 0,57 ₺ %0,23
Çin Yuanı 6,52 ₺ %0,18
ANKARA 1°C 6.785,55 ₺/gr 44,53 ₺ 52,06 ₺
Anasayfa DÜNYA Barcelonada yeni dönem başlıyor

Barcelonada yeni dönem başlıyor

İspanyada pazar günü yapılan yerel seçimler sonucunda en çok konuşulan kentlerin başında Barcelona geldi. Ülkenin en önemli kentlerinden olan Barcelonada ekonom

25.05.2015 - 17:24 YAYINLANMA
3 DK OKUNMA SÜRESİ
Google News
Barcelonada yeni dönem başlıyor

İspanyada pazar günü yapılan yerel seçimler sonucunda en çok konuşulan kentlerin başında Barcelona geldi.

Ülkenin en önemli kentlerinden olan Barcelonada ekonomik krizin etkisiyle ortaya çıkan Podemos (Yapabiliriz) ile Yeşiller, komünist görüşlü Alternatif Birleşik Sol, çevreci Equo ve ekonomik, siyasi, sosyal değişim modelini savunan bağımsızlık yanlısı Katalonya Yapıcı Süreci adlı sivil toplum örgütünün destek verdiği Barcelona en Comu koalisyonunun belediye başkan adayı Ada Colau çok az bir farkla da olsa seçimleri kazandı.

İlgili HaberDünya Podemosu konuşuyor

Seçimler sonunda Barcelona en Comu 11, Yönelim ve Birlik Koalisyonu (CIU) 10, Ciudadanos (Vatandaşlar) 5, Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) 5, Katalonya Sosyalist Partisi (PSC) 4, Halk Partisi (PP) 3 ve Halk Birliği Adaylığı (CUP) 3 vekilini belediye meclisine gönderdi.

Barcelonada yeni belediye başkanı yürütülecek müzakerelerin ardından kurulacak koalisyon sonucunda belirlenirken, şu an için en güçlü aday olarak Barcelona en Comunun adayı Ada Colau öne çıkıyor.

BARCELONANIN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI OLACAK


41 yaşındaki Colau, ekonomik krizin başlamasıyla evlerini kaybeden çok sayıdaki ipotek mağduruna destek olmak için oluşturulan platformun kurucularından biri. Barcelona Belediyesinde 1977 yılından bu yana süregelen PSC ve CIU üstünlüğünü kıran sol görüşlü aktivist Colau, uzlaşma sağlanırsa Barcelonanın ilk kadın belediye başkanı olacak.

Colau, bugün düzenlediği basın toplantısında, seçim sonuçlarını tarihi ve olağanüstü şeklinde tanımladı. Olabilecek en fazla kişiyi bir araya getirerek herkes için bir Barcelonayı yönetmek istiyoruz diyen Colau, buna rağmen siyasi olarak kendilerinden çok uzak olan CIU, PP ve Ciudadanos ile görüşme yapmayacağını söyledi. Barcelona belediye meclisinde PSC, ERC ve CUP ile ilk aşamada görüşmeler yapacağını açıklayan Colau, Yeni bir şehir modeli kurmak için sandalyeleri bir kenara bırakın çağrısı yaptı.

KENT SAKİNLERİNE ARABA VE BİSİKLET ABONMAN KARTI!


Ada Colaunun Barcelonanın yeni belediye başkanı olması halinde yapacağı icraatlar arasında yolsuzluklara karşı halkın suç duyurularına bakacak bir ofisin kurulması, yeni enerji ve yeşil alan projeleri ile kent sakinlerine araba ve bisiklet kiralamak için aylık abonman kartı çıkarılması vaatleri dikkat çekti.

Colaunun seçim kampanyası sırasında Barcelonada yenilenebilir enerji türleri öne çıkarılarak 4 yılda 200 milyon avroluk yatırım, 12 mahalleye 24 ay içinde toplamda 120 milyon avroluk yatırım, 4 yılda 30 yeni çocuk kreşi yapılması, bisikletli ulaşımı teşvik edecek alternatif yol projeleri, araba ve bisiklet kiralamak için aylık abonman kartı çıkarılması ve kentte yaşayanların yolsuzluklara karşı isim vermeden ihbarda bulunabilecekleri bir ofis kurulması sözleri öne çıkmıştı.

Öte yandan Katalonyada birinci parti konumunda olan CIUnun lideri ve Katalonya özerk yönetim başkanı Artur Mas, Barcelonada sol görüşlü aktivist Ada Colaunun belediye başkanı olma ihtimalinin kent için tehdit olduğunu savundu. Mas, Calounun başkanlığı için Barcelonanın geleceğiyle oynanıyor. Ya bir fırsatlar bahçesi olacak ya da ekonomik bir çöl haline gelecek dedi.

AA

Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz moderatör onayından sonra yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

DÜNYA Haberleri

Tümü

İsrail, Batı Şeria'daki işgalini artırıyor

Siyonist İsrail rejimi, işgal altındaki Batı Şeria'da kontrolünü artıracak yeni bir düzenlemeyi...

2 ay önce

Pakistan'da cuma vakti camiye kanlı saldırı:

Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki bir camiye cuma namazı sırasında bombalı saldırı yapıldı....

2 ay önce

Tayland- , Kamboçya daki Çatışmalar Savaşa Evrildi

İki ülke birbirini sivilleri hedef almakla suçlarken sınır bölgelerinden yüz binlerce kişi...

4 ay önce

Dürzi lider El Hicri bağımsızlık istedi!

. El Hicri, Dürzi toplumunun bağımsızlık talebini yinelerken, uluslararası aktörlere “sonsuz...

7 ay önce

Dürzi-Bedevi çatışması yeniden başladı

İsrail ile Suriye'yi savaşın eşiğine getiren Süveyda'da tansiyon yeniden tavan yaptı. 13...

8 ay önce

Hindistan da Yolcu Uçağı Yerleşim Birimine Düştü

Hindistan da Londra Gatwick Havalimanı'na giden bir yolcu uçağı kalkıştan 1 dakika sonra...

10 ay önce

ABD vatandaşlarına Irak Seyahat Uyarısı

İran'dan gelen "Çatışma çıkarsa Amerikan üslerini vururuz" çıkışının ardından ABD Bağdat...

10 ay önce

Avusturya'da ortaokula silahlı saldırı!

Avusturya'nın Graz kentinde bir okula saldırı gerçekleşti. İlk bilgilere göre, saldırıda en 10...

10 ay önce

Trump savaş birliklerini sahaya sürdü

Sokakların karıştığı ABD'de Savunma Bakanlığı, Los Angeles'ta devam eden protestoları kontrol...

10 ay önce

Hollanda Başbakanı istifa etti

Hollanda'da koalisyon hükümetinde "sığınmacılar" konusunda yaşanan anlaşmazlık istifa getirdi....

10 ay önce

İsrail’den Lazkiye’ye hava saldırısı!

İsrail ordusu, Suriye'nin Lazkiye kentinin Ceble ilçesine hava saldırısı düzenledi; saldırıda bir...

10 ay önce

Putin'in Zelensky ile görüşmesi anlaşmaya varılırsa...

İstanbul'da gerçekleştirilen Türkiye-Rusya-Ukrayna üçlü toplantısının ardından Kremlin'den konuya...

11 ay önce