Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 35435 kez okundu. | Yerel Haberleri
Haberin Tarihi :   22 Nisan 2013 - 08:06

Haliç’te ‘Tarihi’ Ayar

Büyüt
Küçült
Haliç’te ‘Tarihi’
İstanbul’un ihtiyaçları yine tarihe takıldı… Haliç metro geçiş köprüsü Mimar Sinan imzalı Yeşildirek Hamamı’na denk gelince ayakları değiştirildi. Ceneviz Surları ‘çelik kafesler’le korumaya alındı.

Taksim-Yenikapı hattında yapılan Haliç metro geçiş köprüsü ‘tarih’ten sınıfı geçti… Tarihi yarımada (Süleymaniye Camii) silüetini etkileyeceği ve UNESCO denetimleri tartışmaları içinde

4 yılda tamamlanan köprünün kazı çalışmalarında bulunan eserler nedeniyle bazı ayaklar iptal edilirken, Mimar Sinan’a ait hamam için köprü yukarıya çekildi. İşte köprü inşaasındaki ‘tarihi’ ayarlar:

MOZAİK YER DÖŞEMESİ

- BEYOĞLU Yakası’nda planlanan köprünün iki ayağı, kazı çalışmalarında, yıldız desenli mozaik yer döşemesi bulunması üzerine iptal edildi. Buluntular, Arkeoloji Müzesi tarafından, karolaj sistemiyle parça parça yerinden sökülüp numaralandırılarak depoya kaldırıldı. Bulunan mozaik yer döşemesi, köprünün çevre düzenlemesi kapsamında sergilenecek.

- İLK projeye göre Beyoğlu tünelinden çıkan viyadüğün alt kotu, Mimar Sinan’a ait tarihi Yeşildirek Hamamı’nın üst kotundan aşağıda kalıyordu. Tarihi Hamam’ın korunabilmesi ve çalışmalardan zarar görmemesi için köprü kotu, tünel çıkışından itabaren şu anki kotu olan, deniz seviyesinden 13 metre yukarıya çekildi. Köprünün alt kotu ile hamam arasında 2.80 metrelik aralık bırakıldı.

SURLARA ÇELİK KORUMA

- UNKAPANI yakasında da bir ayak iptal edildi, diğer bir ayak da buluntular doğrultusunda kaydırıldı. Çalışmalar bittikten sonra yapılacak buluntu, çevre düzenleme çalışmaları esnasında tekrar açılarak, üzeri cam ile kaplanacak. Bu alan, metro o bölgeden geçerken alttan seyredilebilecek.

- KÖPRÜ güzergâhındaki Ceneviz Surları ise inşaat çalışmalarına paralel yürütülen tarihi alanları koruma ve iyileştirme çalışmaları çerçevesinde restorasyonları yapılıyor. Titreşimlerden etkilenmemesi için Ceneviz surları, çelik bir kafesle korumaya alındı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024