Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1541 kez okundu. | Yasam Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Kasım 2015 - 14:39

İklim değişikliği yeni göç dalgalarını tetikleyebilir

Büyüt
Küçült
İklim değişikliği yeni göç dalgalarını

ABDdeki bir araştırma şirketi tarafından yapılan küresel iklim değişikliği araştırmasının sonuçlarına göre, 2050li yıllarda, insanların bugün üzerinde yaşadığı alanların yaklaşık yüzde 70inin sular altında kalacağı tahmin ediliyor.

Bunun da aşırı sıcaklık, kuraklık ve savaşların tetiklediği göç dalgalarına, yaşam alanlarının sular altında kalmasından kaynaklanan yeni göçlerin ekleneceğini gösterdiği tespiti yapılıyor.

ABDli araştırma şirketi Pew, Kasım ayı sonunda Pariste toplanacak Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesinin (BMİDÇS) 21. Taraflar Konferansı (COP21) öncesinde yaptığı küresel iklim değişikliği araştırmasının sonuçlarını yayımladı. 40 ülkede yapılan araştırmada ortaya dikkat çekici sonuçlar çıktı.

Araştırmaya göre, ABDlilerin yüzde 45i, Kanadalıların yüzde 51i, Fransızların yüzde 56sı, Almanların yüzde 55i ve İngilizlerin yüzde 41i iklim değişikliğini büyük bir sorun olarak görüyor. Türkiyede bu oranın yüzde 37, Hindistanda yüzde 76, Brezilyada yüzde 86, Endonezyada yüzde 41 ve Çinde yüzde 18 olduğu görüldü.

Raporda, 2050li yıllarda, küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle, insanların bugün üzerinde yaşadığı alanların yaklaşık yüzde 70inin sular altında kalacağı tahmini yer aldı. Bunun da aşırı sıcaklık, kuraklık ve savaşlar ile yaşam alanlarının sular altında kalmasından kaynaklanan yeni göç dalgalarına neden olacağı belirtilerek, gerekli tedbirlerin acilen alınması gerektiği vurgulandı.

TÃœRKÄ°YEYÄ° BEKLEYEN TEHLÄ°KELER NELER?

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş ise Türkiye, iklim değişikliğinin, özellikle uzun süreli şiddetli kuraklıklar ve su kaynaklarının azalması, sıcaklıkların artması, orman yangınları, erozyon, deniz suyu seviyesinin yükselmesi, sel ve fırtına gibi olumsuz sonuçlarından etkilenebilir dedi.

Türkiyede son 25 yıllık dönemde iklimin daha ılıman ve sıcak koşullara doğru değiştiğini hem de sıcak hava dalgalarının sıklığında ve şiddetinde farklılıklar yaşandığını vurgulayan Türkeş, Türkiye gibi iklim sorunları olan ve iklim değişimlerinin etkilerine açık, hassas bir Akdeniz ülkesinde, iklim değişikliğiyle savaşım ve uyum politika ve önlemlerinin birlikte ele alınması ve bütüncül, çok sektörlü, çok disiplinli bir anlayışla çalışma yapılması gerektiğini düşünüyorum ifadelerini kullandı.

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024