Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2026 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   30 Haziran 2015 - 15:51

TBMM Başkanını seçiyor (CANLI)

Büyüt
Küçült
TBMM Başkanını seçiyor

15.50

Oy kullanma işlemi tamamlandı.

15:30
HDPnin adayı Dengir Mehmet Fırat, CHPnin adayı aynı zamanda geçici TBMM başkanı Deniz Baykal ile tokalaştı.

15:20
Oylama Adanadan başladı.

15:18
Baykal: oylamanın tasnifi için 5 kişyilik tasnif ekibi kurulmasını teklif ediyorum.

15:14
Baykal: BaÅŸkan sezçimi gizli oyla yapılacaktır. 367 oy ikinci oylamada 276 oy, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday, dördüncü oyllamada en çok oy alan aday baÅŸkan seçilecektir.  Oy kullanırken, birden fazla aday iÅŸaretleyenlerin oyu kabul edilmeyecektir. Oy pusulasında, kabinlerdeki kalemlerden baÅŸka, ayrıca iÅŸaret olmayacaktır. Mühürlü oy pusulası ve zarflar katip üyelere teslim edilecektir.

15:13
Adayların isimleri alfabetik sıraya göre okundu.

15:10
4 partinin adaylarının ismi okunuyor.

15:09
Cumhurbaşkanlığının açıklaması okundu.

15:00
TBMMde başkanlık seçimi birazdan başlayacak. Yemin törenine katılamayan milletvekilleri şu an and içiyor.

SEÇİM NASIL YAPILACAK?

Bu turlarda adaylardan birinin seçilmek için en az 367 oy alması gerekiyor.

İLK 2 TURDA SONUÇ BEKLENMİYOR

AK Partili İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fıratın girdiği yarışta ilk iki turda sonuç beklenmiyor. Yarın yapılacak üçüncü turda ise 276 oy aranacak.

3. TURDA DA SONUÇ ALINMAYABİLİR

İkinci turdan sonra adaylardan birinin çekilmemesi halinde üçüncü turda da sonuç alınamayabilir. Dördüncü turda ise en yüksek oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan seçilecek.

TAKTÄ°K SAVAÅžLARI YARINKÄ° TURDA

Partilerin Meclis Başkanlığı için taktik savaşını yarınki turlarda yapması bekleniyor. Teknik olarak AK Partinin 60a yakın milletvekilini üçüncü turda HDPli Dengir Mir Mehmet Fırata yönlendirip CHPli Deniz Baykalı dördüncü turda saf dışı bırakma olanağı bulunuyor. Bu durumda son tura AK Parti ve HDPli aday kalacağından ve MHPliler Fırata oy vermeyeceğinden Yılmazın kazanma şansı olabilecek.

CHP: YILMAZ Ä°STÄ°FA ETMELÄ°

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise AK Partinin adayı Yılmazın bugünkü turlardan önce bakanlıktan istifasının gerektiğini savundu. Gök, bu iddiasını, anayasa ve TBMM İç Tüzüğünde yazılı olmasa da, kuvvetler ayrılığı ilkesine göre siyasi etik ve demokratik teamüllere dayandırdı.

MUHALEFET SON 2 TURDA Ä°TTÄ°FAKI KONUÅžTU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlunun dün HDPnin TBMM Başkan adayı Mersin Milletvekilli Mir Dengir Fırat ile MHPnin TBMM Başkan adayı Ekmeleddin İhsanoğlunu ağırladı. Kılıçdaroğlunun Fırat ve İhsanoğluyla yaptığı görüşmelerde Son iki turda muhalefet partilerinin olası ittifakı değerlendirmeleri öne çıktı.

Edinilen bilgilere göre Fırat ve İhsanoğlu, Kılıçdaroğlu ile CHPnin adayı Deniz Baykalı da işaret ederek, Son iki tura kalana olası destek seçeneği ele alındı. Tarafların, Türkiyenin yeni bir başlagınca ihtiyacı olduğu; demokratik kurum ve kuruluşlarının restorasyonu için meclis başkanının AK Parti dışındaki bir partiden olması gerektiği konusunda uzlaştığı öne sürülüyor. Kılıçdaroğlunun da CHP, MHP ve HDPnin adaylarından son iki tura önde girecek ismine diğer partilerin destek vermesinin önemine ve bu desteğin mümkün olabileceğine vurgu yaptığı öğrenildi. Ekmeleddin İhsanoğlu da Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Dört kişiden kim olursa olsun hepsi bu Meclisi çok büyük dirayetle, kabiliyetle, tecrübeyle yönetecek insanlardır dedi.

ÖNCE BAŞKAN SONRA DİVAN SEÇİLECEK

Yarın sonuçlanması beklenen Meclis Başkanlığı seçiminin ardından partiler divan üyeliklerine kimlerin ismini vereceğini belirleyecek. Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDPli üyeden oluşacak. Başkanlık Divanının oluşması bu hafta zor gözüküyor. Başkanlık Divanının da oluşmasının ardından hükümeti kurmak için 45 günlük yasal süreç de başlayacak





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024