Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2677 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   02 Mart 2015 - 13:23

Tarihi çağrıya bölgeden büyük destek

Büyüt
Küçült
Tarihi çağrıya bölgeden büyük
Politika Haberleri › Tarihi çağrıya bölgeden büyük destek haberi HDP heyetinin PKKya yaptığı silah bırakma çağrısı bölgede büyük heyecan yarattı. STKlar ve kanaat önderleri bu sürece herkesin destek vermesi için çağrı yaparak, Barışa ilk defa bu kadar yakınız. Herkes elini taşın altına koysun dediler.
Şeyhmus Çakan

Abdullah Öcalan ve Kandil arasında mekik d okuyan HDP heyeti ve Hükümet temsilcilerinin ortak açıklamasında HDPli Sırrı Süreyya Önderin PKKya yaptığı “Bu 30 yıllık çatışma sürecini kalıcı barışa götürürken demokratik bir çözüme ulaşmak temel hedefimizdir. Asgari müştereğin sağlandığı ilkelerde silahlı mücadeleyi bırakma temelinde stratejik ve tarihi kararı vermek için PKKyı bahar aylarında olağanüstü kongreyi toplamaya davet ediyorum. Bu davet silahlı mücadelenin yerini demokratik siyasetin almasına yönelik tarihi bir niyet beyanıdır” çağrısı Doğu ve Güneydoğuda bayram havası estirdi. Açıklamaya yönelik tepkiler şöyle oldu:

- Mehmet Kaya (Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi Başkanı): “Endişelerin olduğu bir ortamda yeniden çözüme evrilmesi önemli bir gelişme o anlamda sevindirici. Ama, bu bir rehavet yaratmamalı. Çünkü bir sonuç değil. Bu Kürt sorunun yarattığı sonuçlardan birinin ortadan kalkmasıdır. Bunun kalıcı barışa evrilmesi çok çok önemli. Bunun için de gerçekten daha yapılacak bir çok şey var. Özellikle hükümet kanadı tarafından bunun ‘daha ne yapalım değil ‘daha çok şey yapmamız lazımın hükümet tarafından bilinmesi gerekiyor. Bu adım bence Kürt ve Türk birlikteliğinin Ortadoğuya barışı getirebilecek bir ilk adımı olarak görülmeli ve bu çerçevede politika üretilmelidir. Eğer biz bu atılan adımı sonuç olarak görürsek korkarım ki gelecekte daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalırız. Ortadoğuda bugün tamamen örgütün silahtan arındırılmasını istemek çok gerçekçi bir yaklaşım olmaz. Önemli olan kalıcı barışın sağlanmasıyla ilgili diyalog ortamlarının oluşması ve bu çerçevede çalışmaların hızlanmasıdır”

- Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu (Dicle Üniversitesi Ortadoğu Politikaları Uzmanı): “Bir asırlık ideolojik ve 40 asırlık silahlı bir sorunun barışla  sonuçlanması hem Kürt tarafı, hem de Türkiye adına ve Ortadoğu barışı tarihi bir aşamadır. PKKnın silahları buradan çekmesi tarihi Türk- Kürt ittifakı, yeni dünya dengelerinin somut adımlarıdır.”

- Av. Nuşirevan Elçi (Şırnak Baro Başkanı): “Barış sürecine olan güven arttı. Umutlar yeşerdi. Sadece açıklamalarla yetinilmeli, önemli adımlar atılmalı. İnsanlara sorumluluk yüklenmeli. Akil insanlara benzer bir şekilde üçüncü göz bir heyet oluşturulmalı. Topluma iki tarafı anlatacak bir heyet oluşturulmalı. İlişkiler sıklaştırılmalı. Müzakere yapan taraflar barış dilini iyi kullanmalı. Kimse artık birbirini suçlamamalı.”

- Alican Ebedinoğlu (Esnaf ve Sanatkar Federasyonu Başkanı): “Çağrı bu sürecin artık geri dönüşü olmayacağını gösteriyor. Fotoğrafı iyi okumak gerekiyor. Bu çağrının arkası doludur. Herkesin üzerine düşeni yapması gerekir.”

- Av. Tahir Elçi (Diyarbakır Baro Başkanı):”Barış ve çözüm sürecinin en önemli ve stratejik hedeflerinden biri olan silahların tümüyle devreden çıkarılması hedefine önemli ölçüde yaklaşıldığı anlaşılıyor. Kandil bu iradeyi gösterirse Türkiyede Kürt meselesinin barışla sonuçlanması umudu gerçekleştirir. Buda son derece tarihi ve mutu verici bir aşamadır.”

- Raci Bilici (İHD Diyarbakır Şube Başkanı): “Kalıcı barışın gerçekleşinceye kadar her iki tarafında üzerlerine ne düşürüyorsa yapmaları gerektiğine inanıyoruz. Biz İHD olarak destekliyoruz. Sorunların şiddeti devre dışı bırakarak diyalog müzakrereyle çözülmesi gerektiğini yıllardır söylüyoruz.”

Barış çok güzel birşey

Silah bırak çağrısı Şırnakta da büyük sevinçle karşılandı. Sivil toplum örgütleri temsilcileri, bu çağrıdan sonra hayatın normale dönebileceğine dair umutlu olduklarını, yapılacak görüşmelerle kısa bir süre içerisinde kalıcı barışın sağlanabileceğini savundu.

8Şırnak Ziraat Odası Başkanı Cengizhan Uysal: “Gerçekten barış güzel bir olay ve büyük mutluluk duyduk. Öyle görünüyor ki doğa bile gülüyor. İnşallah çok güzel günlerimiz olur. Cenabı Allah her iki taraftan da razı olsun. Artık güzel günlere, insanlığa, kardeşliğe, sevgiye ihtiyacımız var. Barış ve kardeşlik her şeyin önünde olmalıdır. Bu olay gerçekten dünden beri o kadar sevinçliyim ki, ben sevgimi herkesle paylaşmak istiyorum.”

Hepimiz bu projenin arkasındayız

Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık da PKKya silah bırakma çağrısına ilişkin, “Kürt sorununun barışçıl bir şekilde çözülmesini isteyen ve burada emeği olan herkese şükran borcumuz var” dedi. Sakık, kent merkezindeki bir programda yaptığı konuşmada, Abdullah Öcalanın çağrısının kendilerini umutlandırdığını söyledi. Sakık, “Hepimiz barış için sayın Öcalanın sunduğu bu projenin arkasındayız”dedi.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024