Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2943 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   24 Şubat 2015 - 00:09

Suriye rejiminin zulmüne de DEAŞın terörüne de karşıyız

Büyüt
Küçült
Suriye rejiminin zulmüne de DEAŞın terörüne de
Başbakan Davutoğlu Pozisyonumuz aynı. Suriye rejiminin zulmüne de DEAŞın terörüne de karşıyız. Suriye halkının yanındayız dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu u yapma gerekçemiz şu veya bu şekilde Suriyepolitikamızdaki seyirle ilgili değil, uluslararası hukukumuzu korumak, askerlerimizin güvenliğini sağlamak ve tarihi mirasımıza sahip çıkmak içindir dedi. 

Davutoğlu, Macaristana hareketinden önce Esenboğa Havalimanı da yaptığı basın toplantısında, ziyaretine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Macaristanda Başbakan Victor Orban ile Cumhurbaşkanı Janos Ader ile görüşeceğini belirten Davutoğlu, Macaristanın Türkiye ile tarihi ilişkilere sahip olduğunu söyledi.

Macaristan ile gerek tarihi bağlar açısından gerek milli birliğini sağlaması mücadelesinde Türkiye in verdiği destek açısından gerekse de NATO üyesi olarak iki müttefik arasındaki yakın ilişki bağlamında çok özel ilişkilere sahip olunduğunu ifade eden Davutoğlu, ilişkilerdeki bu özel konum dolayısıyla kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi üzerinden, şu anda 1 milyar 708 milyon dolar gerçekleşen ticaret hacmini en kısa zamanda 5 milyar dolara çıkarmak için kapsamlı görüşmeler gerçekleştireceklerini kaydetti.

Türk-Macar İş Forumu u toplayacaklarını dile getiren Davutoğlu, Avrupa ın merkezinde, manevi geçmişin sembolü olan Gülbaba Hazretlerini ve Galiçyada şehitliği ziyaret ederek, bugün akşam Türkiyeye döneceğini bildirdi. 

Açıklamalarının ardından soruları da yanıtlayan Davutoğlu, Şah Fırat Operasyonu dan sonra Türkiye in IŞİDe yönelik politikasında bir değişiklik olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, Türkiye in Suriyepolitikasının ilkelere dayandığını, konjonktürel ve şu ve bu grubun faaliyetlerine ayarlı olmadığını vurguladı. 

Başbakan Davutoğlu, şunları söyledi:

Şah Fırat Operasyonu ile elde ettiğimiz, gerçekleştirdiğimiz hedefler bağlamında önemli bir başarı sağlanmıştır ancak  Suriye politikamızın temeli bu operasyondan bağımsız olarak aynı ilkeler üzerine oturmuştur. Bu da Suriye halkının kendi geleceğini kendisinin tayin etmesi, Suriye in toprak bütünlüğünün sağlanması veSuriye halkına dönük olarak gerek Suriye rejiminin gerekse DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerinin yaptıkları faaliyetler karşısında Suriye halkının yanında yer almaktır. Bizim Süleyman Şah Saygı Karakolu daki mevcudiyetimiz asırlara giden tarihi bir temele, ayrıca uluslararası hukuk temeline sahiptir.

Saat gibi işleyen, herkesin görevini mükemmelen yaptığı bir operasyon

Saygı Karakolu un iki kez yerinin değiştirildiğini anımsatan Davutoğlu, uluslararası hukuk zemininin Saygı Karakolu un bulunduğu mekanla ilgili olduğunu vurguladı. Baraj inşası dolayısıyla Caber Kalesi in su altında kaldığı dönemde olduğu gibi, mekanın Karakozak an Eşmeye getirilmesinin de uluslararası hukukta karşılığı bulunduğunu ifade eden Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

Bu operasyonu yapma gerekçemiz şu veya bu şekilde Suriye politikamızdaki seyirle ilgili değil, uluslararası hukukumuzu korumak, askerlerimizin güvenliğini sağlamak ve tarihi mirasımıza sahip çıkmak içindir. Ancak bu yeni durumda, Karakozak aki mevcudiyetimiz dolayısıyla herhangi bir istismarın ortaya çıkmaması, tehdit ya da şantaj ortamı şeklinde bunun kullanılmaması açısından da önemli bir stratejik adımdır.

Türkiye in gücü gösterilmiştir. Dokuz saatlik bir operasyon ki başından sonuna izlemiş olmak vesilesiyle de bir kez daha vurgularım: saat gibi işleyen, herkesin kendi görevini mükemmelen yaptığı, hiçbir şeyin aksamadığı, neredeyse en başta planlanan saat ayarlarının aynen yürüdüğü bir operasyon olmuştur. Gerçek bir başarı hikayesidir.

Operasyonla hem tarihi mirasın hem de askerlerin can güvenliğinin korunduğuna, uluslararası hakların tahkim edildiğine dikkati çeken Davutoğlu,  Bu yeni durumda DEAŞa karşı veya Suriye rejimine karşı pozisyonumuzun değişip değişmeyeceğiyle ilgili olarak şunu ifade etmek isterim: Pozisyonumuz geçmişte neyse, ilkesel olarak aynıdır. Suriye rejiminin zulmüne de DEAŞın terörüne de karşıyız. Suriye halkının yanındayız. Bu yeni durumda, DEAŞa karşı ve Suriye rejimine karşı,Suriye halkının yanında olan her türlü faaliyeti destekleriz, Suriye halkına karşı olan hiçbir faaliyetin içinde de yanında da yer almayız diye konuştu. 

Türkiye in ilkesel tutumunun sürdüğünü, Türkiye in şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da atacağı adımların olacağını aktaran Davutoğlu, Suriyede istikrarın Türkiye in istikrarı anlamına geldiğini, Suriyede istikrarı ve Suriye halkını temsil eden bir yönetimin iş başına gelmesi için, teröre ve rejime karşı yapılacak her türlü faaliyette Türkiye in gerekli konumu alacağını söyledi. Davutoğlu, Kendi milli stratejisi bağlamında da ulusal güvenliğimiz söz konusu olduğunda, tek taraflı olarak da her türlü adımı atmakta, Cumartesiyi Pazara bağlayan gecede olduğu gibi, tereddüt etmeyiz. Bu başarılı operasyon, bu açıdan bütün taraflara ve dünyaya Türkiye in caydırıcı kudretini de gösteren önemli bir örnek teşkil etmiştir değerlendirmesini yaptı. 

Olağanüstü bir durum çıkarmaya çalışanlar hüsrana uğrar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın 9 Mart 2015 e Bakanlar Kuruluna başkanlık edeceğini açıkladığının hatırlatılması ve İlki yapıldığında sizden habersiz olduğu yönünde bazı eleştiriler vardı. Bu toplantı kararı alınırken karşılıklı istişare sonucu mu alındı diye sorulması üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

İlkinin de bizden habersiz olması söz konusu değil, bunun da tabii değil. Sayın Cumhurbaşkanımızla bütün bu konularda her hafta istişarelerde bulunuyoruz. Birlikte yapacağımız çalışmaları gözden geçiriyoruz. İlki yapıldığında da söylemiştim, bir kez daha söylüyorum: Bu, Anayasada yer alan, Sayın Cumhurbaşkanımızın ihtiyaç hissettiğinde kullanabileceği bir haktır ve bu konularda da yakın bir istişareyle zamanlaması ve muhtevası konusunu her zaman paylaştık. İlkinde de paylaşmıştık, bizden habersiz herhangi bir adımın atılması geçmişte söz konusu olmuş değil. Bunu düzeltmek isterim. Şimdi de Perşembe günü Sayın Cumhurbaşkanımızla bu konuları ele aldık.

Dolayısıyla buralardan olağanüstü bir durum ya da farklı bir tutum çıkarmaya çalışanlar hüsrana uğrar. Bunu ifade edeyim. Biz, Sayın Cumhurbaşkanımızla her konuda yakın istişare içinde olduk. Tecrübesinden, Türkiye in son 12 yılına vurduğu damgadan her zaman istifade ettik. Önümüzdeki toplantıda da Sayın Cumhurbaşkanımızın kanaatlerini almaktan, bu konularda kendisinin tecrübesinden istifade etmekten ben ve Bakanlar Kurulundaki arkadaşlarımız sadece memnun olur, bu konuda yapılacak hiçbir spekülasyona kimsenin itibar etmemesi gerekir. 

Macaristana gitti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, özel uçak TUR ile saat 22.00de Macaristana gitti.

Başbakan Davutoğlu u, Esenboğa Havalimanı dan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve diğer yetkililer uğurladı.

Davutoğlu ile Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli de Macaristana gitti

A.A

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024