Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2925 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   20 Şubat 2015 - 12:14

Prangadan kurtulmak için Türkiyeye özgü başkanlık

Büyüt
Küçült
Prangadan kurtulmak için Türkiyeye özgü
Politika Haberleri › Prangadan kurtulmak için Türkiyeye özgü başkanlık haberi Erdoğan, hukuk, siyaset bilimi, kamu yönetimi, sosyoloji ve iletişimci akademisyenlerle Cumhurbaşkanlığı Sofrasında buluştu. Başkanlık sisteminin konuşulduğu masada Türkiyeye özgü bir uygulama üzerinde duruldu.
Star Ankara

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sofrasında hukuk, siyaset bilimi, kamu yönetimi, sosyoloji ve iletişim alanlarında çalışan akademisyenlerle bir araya geldi. Sofraya gazeteci Gülay Göktürk de davet edilirken, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, AK Parti İstanbul Milletvekili Burhan Kuzu ve AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya da katıldı. ‘Başkanlık sistemi tartışmaları sofranın ana gündemini oluşturdu. Toplantıya, düşünce kuruluşlarından SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) Direktörü Güven Sak, Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) Başkanı Birol Akgün ve TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker katıldı.

Alanlarında uzman isimler

Toplantıya hukukçulardan YÖK üyesi ve Anayasa Hukukçusu Prof. Yavuz Atar ve  Hacettepe Ünv. Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Hasan Tahsin Fendoğlu; akademisyenlerden ise Marmara Ünv. Hukuk Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Ekrem Buğra Ekinci, Gazi Ünv. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Gonca Bayraktar Durgun, İstanbul Ünv. Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. İsmail Coşkun, Marmara Ünv. İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Haluk Alkan, Karadeniz Teknik Ünv. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Yusuf Şevki Hakyemez, Bilkent Ünv. Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Mehmet Akif Kireççi ile Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Hamit Emrah Beriş katıldı. Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga ve Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın da masadaki isimler arasındaydı.

Ülke prangadan kurtulsun

Edinilen bilgiye göre; Erdoğanın, Başkanlık Sistemi ile ilgili düşüncelerini aktardığı yemekte, sistemin handikapları ve getirileri üzerinde duruldu. ABDde uygulanan ve bürokratların başkanla gelip, başkanla birlikte görevden ayrıldığı sistem dahil çeşitli ülkelerde uygulanan sistemlerin de ele alındığı belirtildi. Ancak uygulanacak sistemin Türkiyeye özgü olması gerektiği de değerlendirildi. Erdoğan önceki gün “Ben ‘başkanlık diyorum, onlar ‘diktatörlük diyor. Daha düne kadar başkanlık sistemini savunanlar dahi ben bunu gündeme getirince 180 derece dönüp aksini söylemeye başladılar” demişti.

Erdoğan, 7 Haziran seçimlerine 31 partinin katılacağını, diktatörlükte bu kadar partinin seçime katılmasının mümkün olmadığını dile getirerek, şunları kaydetti: “Bu ithamın bir türlü milletin yanında olmayı beceremeyenlerin sayıklamasından öte bir anlamı yok. Muhtardan diktatör olabilir mi? Tevessül eden çıkarsa ilk seçimde köy halkından cevabını alır, vatandaş onu al aşağı eder. Yeni Anayasayı hep engellediler. O zaman diyorum ki iktidara 400 milletvekilini, milletimiz versin ve bu yeni Anayasa inşallah bu parlamentodan geçsin, başkanlık sistemi inşa edilsin ve prangalardan bu ülke kurtulsun.”

Tam bir beyin fırtınasıydı

Toplantıya ilişkin bilgi veren SETA Genel Koordinatörü Duran “Türkiyenin kendi ihtiyaçlarına yönelik ve demokratik unsurları da içerecek bir modeli ortaya koyabileceğinden bahsettiler” dedi. Gazeteci Göktürk ise “Bir beyin fırtınasıydı. Cumhurbaşkanı dahil, yanındaki bakanlarda ben en ufak takıntılı bir hal ya da bir noktayı kendi kafalarında ‘tartışmaz kılma hali görmedim. Herkes fikirleri söyledi” bilgisini paylaştı. Prof. Alkan ise şöyle konuştu: Her yönü ile meselenin tartışılmasını isteyen bir yaklaşımı görmekten son derece memnun oldum.

TEK KAMARALI SİSTEM BİZE DAHA UYGUN

Başkanlık sisteminin Türkiyeyi şaha kaldıracağını düşündüğünü dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: “Bu mesele, benim şahsi meselem değildir. Bu ihtiyaç, milletimizin binlerce yıllık devlet geleneğinin tabii bir sonucudur, tabii bir zorlamasıdır. Mevcut sistem artık Türkiyeye dar geliyor, yetersiz geliyor. Dünya değişiyor, bölgemiz değişiyor, her şey değişiyor. Bizdeki birtakım çevreler ısrarla, inatla yerinde sayıyor. Demokrasi, başkanlık sisteminde yok mu? Var. Dünyanın en ileri demokrasisi nerede? Amerikada. Peki ekonomi? Dünyanın en ileri ekonomisi Amerika. Orada da başkanlık sistemi var. İlla orayı tıpa tıp mı yapacaksın? Hayır. Uygun gördüğün şeyleri oradan alırsın. Fransadan, Avrupanın herhangi bir yerinden ne alacaksan onu da alırsın. Güney Amerika ülkelerinden de alırsın. Adeta bir arının hassasiyeti içerisinde, her çiçekten nasibini alır, balını yapar, ortaya koyarsın. Olay budur. Bu da bize özgü olur. Bizim geleneğimize, göreneğimize özgü bir başkanlık sistemi olur. Şimdi Amerikada çift kamaralı sistem var diye biz de çift kamaralı sistem yapacağız diye bir şey yok. Biz tek kamaralı, yani şu andaki sistemimizi, aynen şu andaki parlamentomuzu aynen uygularız. Mevlana ne diyor? ‘Dünle beraber gitti cancağazım, ne kadar söz varsa düne ait. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım. Mesele bu. Halkımıza söyleyecek yeni bir şeyi olmayanlar, eskiye sıkı sıkı yapışmış durumdalar.”   



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024