Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2514 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   20 Şubat 2015 - 12:14

Paket AB ile uyumlu

Büyüt
Küçült
Paket AB ile
Politika Haberleri › Paket AB ile uyumlu haberi Muhalefetin, Mecliste şiddet pahasına engellemek için ilginç koalisyonlar kurduğu, İç Güvenlik Reform Paketindeki maddelerin pek çoğu AB ülkeleri ve ABDde halen yürürlükte olan yasaların aynısı veya benzeri olması dikkat çekiyor.
Haber Merkezi

TBMMde görüşülen İç Güvenlik Reform Paketi, bugün uygulanan yasaların eksiklerini Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki uygulamalar düzeyine çeken niteliklerden oluşuyor. TBMMde görüşülen İç Güvenlik Reformu Kanun Tasarısı ile temel olarak 5, toplamda ise 21 kanunda değişiklik gerçekleştirilecek. Yapılması planlanan değişikliklerin büyük çoğunluğunu AB ülkelerinde uygulanan yasalarla benzer veya aynı olduğu ve AB müktesebatına da uygun olduğu dikkat çekiyor. AB ve ABDde ile aynı olan düzenlemelerin bazıları şunlar:

-MOLOTOFUN SİLAH SAYILMASI:

Molotof Almanya, ABD, İngiltere ve İrlanda gibi ülkelerde kullanılması, üretilmesi ve satılması suç sayılıyor. Düzenlemeyle polise “saldırıyı etkisiz kılmak amacıyla ve etkisiz kılacak ölçüde”  zor ve silah kullanma yetkisi veriliyor.

-ARAMA YETKİSİ:

“Reform Paketi ile kaçan faillerin yakalanması, kişilerin ve toplumun can mal güvenliğine yönelik tehditlerin önlenmesine dönük durdurulan kişinin üstü, eşyası ve araç aranmasına yetki veriliyor. Yetki de sıkı kurallara bağlanıyor. Yasa bu haliyle 2005 öncesindeki kolluk yetkisini barındırmıyor. İzin ve denetimler ABye uygun hale getiriliyor. Avusturya, İtalya ve İngilterede kolluk personeli, üstlerinden izin almadan, doğrudan kişinin üstü, eşyası ve aracında arama yapma yetkisine sahiptir.

-GÖZALTINA ALMA YETKİSİ:

Hükümetin hazırladığı Reform paketi ile gözaltına da AB kriteri getiriliyor. Bugün gözaltına alma yetkisi suç üstü şartı da olmadan Fransa, İtalya, Danimarka ve Bulgaristanda 24 saat; Almanyada 36 saat; Avusturya, Belçika, Polonya, Estonya ve İrlandada 48 saat; İspanya ve Macaristanda 72 saat olarak belirleniyor. Türkiyede de gözaltı düzenlemesiyle kolluk AB polisinin aramadığı suç üstü kriterini gözeterek belirli suçlarda ve mülki amirin belirlediği kolluk amirlerinin izniyle 24 saate kadar; şiddete dayalı toplu suçlarda ise 48 saate kadar gözaltı yetkisi alacak.

-UZAKLAŞTIRMA YETKİSİ:

Kolluk güçlerinin müdahale ettiği ve suçun oluşmadığı ortamda, kişileri korumaya almak ve olay yerinden uzaklaştırmak suretiyle suçun oluşmasına engel olunması planlanıyor. AB ülkelerinde benzer düzenlemeler var. İngilterede  Kamu Düzeni Kanununda benzer hüküm bulunuyor. 

CHPli vekil tekme attı Meclis karıştı

İç Güvenlik Paketinin dün akşamki görüşmeleri öncesi Mecliste gergin anlar yaşandı. CHPli Sezgin Tanrıkulu, AK Partili Mahir Ünal ile tartıştı. Tanrıkulunun Ünalın üzerine yürümesi üzerine CHPliler ile AK Partililer arasında yumruklaşma ve itiş kakış yaşandı. CHPli Hasan Ören, AK Partili bir vekile tekme attı. Bunun üzerine kavga büyürken, itiş kakışta CHPli Orhan Düzgün stenografların arkasında bulunan merdivenlerden düştü.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024