Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 6731 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   01 Temmuz 2015 - 12:57

Özdem Sanberk: El Kaide kanton kursa ABD kimseyi dinlemez

Büyüt
Küçült
Özdem Sanberk: El Kaide kanton kursa ABD kimseyi

USAK Başkanı Sanberk: El Kaide, Kanada sınırında PYD gibi devletleşmek için kanton kursa ABD, BM Güvenlik Konseyi kararı beklemeden müdahale eder.

Erdinç Akkoyunlu

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Emekli Büyükelçi Özdem Sanberk, PKKnın Suriye kolu olan PYDnin, Esad rejimi tarafından hiç saldırıya uğramayarak kanton kurması için önünün açıldığını Türkiyenin ise bu duruma müsaade edecek pozisyonu olmadığını söyledi. Suriyeye askeri müdahalenin Türkiye için uluslararası alanda büyük sıkıntı doğurmasından endişe ettiğini anlatan Sanberk, “Önce her alanda diploması. ABD, AB, Rusya ve İranın ikna edilmesi. İkinci seçenek askeri olmalı. Bu olursa da örnek Özal ile Baba Bushun anlaştıkları 36. Paralel meselesi gibi müdahaledir” dedi.

Güçlü olan kuralı koyar

Türkiyenin, Suriyede kurulmak istenen PKK devletine karşı PYDnin kantonlarının birleşmemesi için Cerablusa dönük askeri seçeneği masada tutmasını değerlendiren Sanberk, uluslararası meşruiyetin kuralları olmadığına dikkat çekere şöyle konuştu: “Diplomaside güçlü olanın kuralları geçerlidir. 11 Eylül sonrasında ABDnin Afganistan ve Irak örneği var. Koca Kırımı alan Rusyaya ya kim ne yapabiliyor? Kırımı aldığı ile kaldı. Örneğin Kanada ya da Meksika sınırında El Kaide, PYD gibi devletleşmek için kanton kursa ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı mı bekler, yoksa doğrudan müdahale mi eder? Öyle bir durumda ABD; kendisine kimsenin yaptırım uygulamayacağından eminse, gücü varsa kimseyi dinlemez” dedi. 8ERDİNÇ AKKOYUNLU

ÖZAL YAKLAŞIMI ÖNEMLİ

Türkiyenin askeri seçenekten önce diploması kanallarını açması gerektiğine vurgu yapan Sanberk, “Türkiye, Suriyede askeri harekat yapacaksa, bunun yasal dayanaklarını sağlamamız lazım. Bize PKK saldırıyordu ama PYD saldırmıyor. PYDnin terör örgütü uzantısı olduğunu iyi anlatmalıyız dünyaya. Onu sağlasak bile üstümüze gelecekleri kesin. 1990-91de PKK sınırımıza yerleşmiş, karakollara saldırdığı sivilleri öldürdüğü halde sınır ötesi hareket yapınca büyük sorunlarla karşılaştık. Bunun üstesinden uluslararası kuvvetler dengesini lehimize çevirerek geldik. Cumhurbaşkanı Özal, ABD Başkanı Bush ile anlaştı ve NATO arkamıza geçti. Daha sonra 500 bin kişi sınırdan içeri girdi, BMGKdan 787 ve 788 nolu iki karar çıktı. Uçuşa yasak 36. paralel kararı çıktı ve Çekiç Güç geldi. Hepsi diplomatik girişimler” diye konuştu.

2 milyon mülteciye bakan Türkiyenin, dünyaya kendini iyi anlatması gerektiğine dikkat çeken Sanberk,  uluslararası basını hareket geçirmek gerektiğini söyledi.  





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024