Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1895 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   18 Nisan 2015 - 05:46

Muhalefetin koalisyon vaadini mi alkışlıyoruz

Büyüt
Küçült
Muhalefetin koalisyon vaadini mi
Politika Haberleri › Muhalefetin koalisyon vaadini mi alkışlıyoruz haberi Kılıçdaroğlunun MHP ve HDPyle koalisyon yapabileceğini açıklaması siyasi duruş tartışması başlattı. Siyasetin öne çıkan isimleri koalisyon vaadinin vizyonsuzluk göstergesi olduğunu belirtirken projenin üst akıl tarafından ortaya atıldığı sorusu da akıllara geliyor.
Şerife Güzel - Alev Dönmez

7 Haziran'da yapılacak seçim maratonunda Başbakan Ahmet Davutoğlu hedeflerinin yüzde 55 olduğunu açıklarken, muhalefet ise hedefini “koalisyon” olarak belirledi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yemekte buluştuğu AB Büyükelçilerinin, “Seçimlerden koalisyon ihtimali çıkabilir mi? Koalisyona hazır mısınız” sorusuna “MHP de HDP de koyduğumuz kriterler bağlamında koalisyon alternatifimiz olabilir” yanıtını verdi.

AB projesine ‘evet dedi

MHP taban tabana zıt olduğu HDPnin içinde bulunduğu bir koalisyona asla evet demeyeceğini açıklarken, CHPnin bu iki farklı partiyi aynı anda koalisyon ortağı alternatifi olarak görmesi ‘siyasi duruş tartışmalarını da beraberinde getirdi. Bu gelişmelere HDP eşbaşkanı Selahattin Demirtaşın “2015 yılı içinde erken gelen seçim olabilir” açıklaması da eklenince “üst akıl devrede mi” sorusu akıllara geldi. CHPnin duruşu ve koalisyon alternatiflerini STARA değerlendiren siyasetçi ve uzmanlar şunları söyledi:

8AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu: Kılıçdaroğlu kendi partisinin iradesini seslendiren değil, eski Türkiye üzerinden kendi kazanımlarını elde eden ve Türkiyeye tahakküm ve baskı kuranların sözcüsü niteliğinde. Bu, siyasi hayatımız açısından kabullenilebilir bir şey değil. Ana muhalefetin şirazesinden çıktığının işaretidir. Geri sayım stresi sanıyorum bu olsa gerek.

Sığ düşüncenin kanıtı

8AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın: Ana muhalefetin ne kadar vizyonsuz, ne kadar sığ düşündüğünü, basit siyaset yaptığını ortaya koyuyor bütün bu iddiaları. Zira birçok ülkede ana muhalefetler, bir sonraki seçimin iktidarına aday olan siyasi partilerdir, ama bizdeki ana muhalefet, ‘ana muhalefeti koruyabilir miyim endişesi içinde. Birileri siyaseti dizayn etme peşinde olabilir. Özellikle AK Parti karşıtlığında, milli irade karşıtlığında bir araya gelen bir kısım siyasiler, içeriden ve dışarıdan işbirlikçiler, yeni bir dizayn peşinde koşabilirler, ama millet bütün bu oyunları, tezgahları bozdu. 7 Haziranda bir Osmanlı tokadı yiyecekler.

Dış güçler bunu istiyor

8DSP Genel Sekreteri Hasan Erçelebi: Kemal Derviş geldi. CHPye ayar verdi, gitti. Kendisinin bakan olacağını söyledi. Sayın Dervişi biz denedik biliyoruz. Türkiyeye ve bizim partimize yaptıkları da ortadadır. İkinci senaryosu da CHP, HDP ve MHP koalisyonudur. Çünkü ancak bu şekilde Türkiyede dış güçlerin istediği adımlar atılabilir. Özerklik ancak böyle uygulanır. Öcalan ancak böyle serbest kalabilir. Bunu ısıtıp yavaşça gündeme taşıyıp, halkı alıştırmaya çalışıyorlar. Sayın Derviş hiçbir zaman bireysel bir adım atmadı. Her zaman uluslar arası örgütlerin kendisine verdiği görevleri yerine getirdi. Bu koalisyonlar dışarıdan yönetmenin projesidir.

TARİHE SİYASİ HATA OLARAK GEÇECEK

*Stratejik Düşünce Enstitüsü İç Politika ve Demokratikleşme Koordinatörü Dr. Murat Yılmaz: CHP geçtiğimiz dönemin en büyük mağlubudur. Şimdi de tek başına iktidar ihtimal dahilinde değil. Böyle olunca koalisyon yolunu arıyor. Fakat bu mantığı zorlayan şey şu: Koalisyonda hem MHP hem HDPnin olması trajik bir durum. Tamamen birbirine karşıt olarak tanımlanan MHP ve HDPyi aynı çatı altında beraberliğe davet etmek; CHP Öcalansız müzakere isterken MHP sürecin tamamına karşı duruyor, HDP taşıyıcı aktör. Bunların beraberliğinden bahsediliyor. Basit bir mantıkla bile bu zor. Burada hiçbir mantıkla iler tutar yanı olamayan bir zırva var. Bu zırvanın mantıkla telifi mümkün değil. Bu projeye dış aktörlerin temennisi kendileri açısından anlaşılabilir. Ama asıl önemli olan seçmenin bakışı. Büyük bir siyasi hata olarak tarihe geçecektir. Tıpkı önceki Ekmelettin İhsanoğlu projesi gibi bu da ellerinde patlayacaktır.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024