Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3555 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   03 Şubat 2015 - 10:33

Hakan Fidanın karar anı!

Büyüt
Küçült
Hakan Fidanın karar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlunun Fidanın adaylığına olumlu baktığı biliniyor. Ancak Fidanın henüz net kararını vermediği, bir hafta boyunca MİTten ayrılmasının artılarıyla eksilerini değerlendireceği belirtiliyor.

Anayasanın 76. maddesi, genel seçimlere katılıp milletvekili olmak isteyen kamu personelinin, YSKnın açıkladığı seçim takvimine göre belli bir tarihte istifa etmesini öngörüyor. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 7 Haziranda yapılacak seçimler öncesinde hazırladığı takvimle bu tarihi 10 Şubat olarak belirledi. Bugünden itibaren 7 gün içinde istifa etmeyen kamu görevlileri aday olamayacak. Ak Partinin bu seçimlerde yarışa sokacağı aday listesinde kamudan da önemli transferler olacağı biliniyor. Ankarada bu isimlerle ilgili kulisler devam ederken, en çok konuşulan isim, MİT Müsteşarı Hakan Fidan oluyor. Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan 62. hükümette Dışişleri Bakanı olacağı iddia edilen, ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğanın isteği ile MİTteki görevine devam eden Fidanın bu kez siyasete girip girmeyeceği merak konusu.

TOP FİDANIN AYAĞINDA

Hürriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Deniz Zeyrekin haberine göre kulislerde konuşulan genel senaryo, Fidanın haziran seçimlerinde parlamentoya gireceği, AK Partinin hükümet kurması durumunda ise Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturacağı yönünde. Ancak istifa etmesi gereken son tarih olan 10 Şubat gününe 1 hafta kala Fidan açısından senaryo bu kadar netleşmiş görünmüyor. Aday olması durumunda Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğanın, Fidanın adaylığına olumlu yaklaşacağı bilgisi mevcut. Buna karşılık, Fidanın aday olma ve siyasete girme konusunda kararını henüz vermediği de biliniyor. 62. hükümet kurulduğu sırada son kararı Erdoğan verirken, bu kez top Fidanın ayağında. Fidan, bu hafta boyunca artıları, eksileri tartıp bir karar verecek. AK Partinin önde gelenlerine ve Fidanla yoğun diyaloğu olan bazı isimlere göre, Fidanın kararını etkileyecek tablo şöyle:

SİYASETİN ARTILARI

Fidanın, siyasete sadece milletvekili olmak, dokunulmazlık zırhına bürünmek için girmeyeceği kesin. AK Parti hükümetinde de 3 dönem kuralı nedeniyle eksilmeler meydana gelecek. Fidan TBMMye girerse, AK Partideki kan değişiminin önemli aktörlerinden biri olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğanla yakın ilişkisi nedeniyle de AK Partinin geleceğinde önemli roller üstlenebilecek. En kötü ihtimalle, kurulması olası bir AK Parti kabinesinde bakan olacak. Kulislerde bu bakanlığın, Mevlüt Çavuşoğlundan boşalacak Dışişleri Bakanlığı koltuğu olacağı konuşuluyor.

MİTİ BIRAKMANIN EKSİLERİ

Fidan, Türkiye bürokrasisinde Erdoğana en yakın çalışan isimlerin başında geliyor. Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı, MİT Müsteşar Yardımcılığı ve MİT Müsteşarlığı döneminde Erdoğanla uyumlu bir çalışma sergiledi. İstihbarat ve güvenlik konularında Erdoğanın ve AK Parti iktidarlarının küresel vizyonunun, dönüşüm çabalarının baş mimarı oldu. Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay ve Emniyet arasındaki istihbarat koordinasyonu konusunda önemli mesafeler katetti. Çözüm Süreci boyunca Öcalan ile yürüttüğü doğrudan çalışmalarla ve Erdoğanın birinci önceliği haline gelen Paralel Yapı ile mücadele performansıyla da iç siyasete damgasını vurdu. Seçim takviminin istifa dayattığı 10 Şubat tarihi öncesinde, bu kritik süreçler tamamlanmış değil. MİTin insan istihbaratı ve sinyal istihbaratı konusundaki çalışmaları sürüyor. Çözüm Süreci, bıçak sırtında. Paralel Yapı ile mücadele konusunda Erdoğan zafer ilan etti ancak yargı ve polisteki süreç tam anlamıyla sonuçlandırılmadı.

YERİNE KİM GELİR?

Fidanın milletvekili olmaya karar vermesi durumunda, yerine gelecek isim de en az Fidanın adaylığı kadar önemli. Listenin başında MİT Müsteşar Yardımcılığından Kamu Güvenliği Müsteşarlığına atanan Muhammed Dervişoğlu var. MİTte görev yaparken Öcalanla görüşmelere de katılan, Çözüm Süreci konusunda önemli bir deneyime sahip olan Dervişoğlu en güçlü aday. Ancak, Dervişoğlu kadar Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve eski MGK Genel Sekreteri, şu anki Antalya Valisi Muammer Türker de adaylar arasında.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024