Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2082 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   03 Mart 2015 - 06:24

Davutoğlu açıkladı: Üç bakan istifa edecek

Büyüt
Küçült
Davutoğlu açıkladı: Üç bakan istifa

Başbakan Ahmet Davutoğlu , Portekiz ve ABD ziyaretleri öncesi Esenboğa Havalimanında basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Davutoğlu, Adalet Bakanı, Ulaştırma Bakanı ve İçişleri Bakanı son kez bakanlar kuruluna katıldı. Yerlerine seçime kadar müsteşarları bakacak dedi. Üç bakanın bu hafta istifa edeceklerini açıklayan Davutoğlu, yerlerine Kenan İpekin Adalet Bakanlığına, Sebahattin Öztürkün İçişleri Bakanlığına ve Feridun Bilginin Ulaştırma Bakanlığına bakacağını söyledi.

DavutoÄŸlu, Bülent Arınçın Bakanlar Kurulu sonrası söylediÄŸi  Dolmabahçe toplantısıyla ilgili olarak okunan metin, kabul edilen metin deÄŸildi sözlerine Herhalde yanlış bir özet çıkarmadır, öyle deÄŸil yanıtını verdi.

Davutoğlu, Başbakan ile Gündem Özel programında Çözüm Süreci başta olmak üzere gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çözüm Sürecine ilişkin hafta sonunda yapılan açıklamalar, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Öcalanın açıklaması niyet beyanıdır. Öcalan, kongre çağrısını asıl 10 madde üzerinde mutabakattan sonra yapacak. İzleme kurulunun katıldığı ilk toplantı, müzakere tarihi olarak belirlenecek ve 10 madde tartışmaya açılacak dedi. PKK, bu şartlarda size göre silahları ne zaman bırakıyor ve bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine, atılacak adımlar hakkında değerlendirmede bulunan Davutoğlu, o gün yapılan açıklamanın herkesin bildiği bir açıklama olduğunu söyledi.

Davutoğlu, açıklamanın son derece açık olduğunu vurgulayarak, Orada, bir ön şart yok. Yani 10 madde konuşulacak, sonra silah bırakma görüşülecek diye bir husus yok. Aksine, silah bırakma iradesi, çağrısı ve bunun tarihi bir adım olduğu vurgusu var. Daha sonra da 10 madde etrafında Türkiyenin genel siyaseti ile ilgili tartışmalar yapılabileceği, bu on maddenin bu süreçte önemli olduğu hususu var diye konuştu.

Her şeyden önce tüm açıklamaların özünü oluşturan hususa dikkati çekmeyi istediğinin altını çizen Davutoğlu, şunları kaydetti:

Bu, silahları bırakma çağrısıdır, niyet beyanı, irade beyanıdır. Yoksa, eğer öyle olmamış olsa Çözüm Sürecinde atılan bu adımın içeriği,
 muhtevası boÅŸaltılmış olur. Bu açıklamanın özü, silahları bırakma  kararıdır ve
 orada çok açık bir ÅŸekilde bu karar beyan ediliyor ve kongre daveti yapılıyor. Burada, silahları bırakmanın bir ön ÅŸartı gibi takdim edilmesi, açıklamanın özünü, muhtevasını, odaklandığı noktayı saptırmak anlamına geliyor.

Pervin Hanım ve bu görüşmeleri yapan arkadaşlar bilirler ki burada önce karar, irade ve niyet beyan ediliyor; bu çağrı yapılıyor sonra bu Çözüm Sürecinin ana unsurları olarak bazı maddeler zikrediliyor. Bu maddeler de bir taraftan HDP bu açıklamayı yaptıktan sonra maalesef bazı yorumlar getiriyor, bir taraftan da MHP ilginç bir şekilde bu açıklamanın içini boşaltmak için 10 maddeye dikkati çekiyor. Bu on maddede, demokratik siyaset var, özgür vatandaşlık ilkesi var, özgürlüklerin korunması var, kamu düzeni var, kavram olarak var. Çözüm Süreci sosyoekonomik yani kalkınma boyutu var. Bu on maddenin içinde TBMMde veya herhangi bir entelektüel ortamda tartışılması abes teşkil edecek hiçbir husus yok.

Silah hemen bırakılmalı

Davutoğlu, Çözüm Sürecinin şu anda kendi açılarından belli bir mekanizmayla işleyen sistematik bir süreç olduğunu ifade etti. Bunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın 2005 yılındaki Diyarbakır konuşmasında başladığını ve milli birlik ve kardeşlik projesiyle devam ettiğini anlatan Davutoğlu, 2014te bence en kritik aşamalarından biri. 2013teki açıklama sonrasındaki geri çekilmeyle ilgili taahhütler yerine getirilmedi ama bizim irademiz devam etti ve Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde yasal çerçeve çıktı dedi.

Kendisinin de başbakan olduğu gibi yaptığı ilk uygulamalardan birinin bu yasal çerçevenin gerektirdiği Çözüm Süreci mekanizmalarını kurmak olduğunu anlatan Davutoğlu, o günden bu güne 15 günde bir aralıksız toplandıklarını, özel bir durum halinde tekrar bir araya gelerek durumu ele aldıklarını bildirdi. 10 maddenin silah bırakma için ön şart olmadığını, bunun söz konusu bile olamayacağını vurgulayan Davutoğlu, Dolayısıyla bu metin bize geldiğinde üzerinde tek tek üzerinde durduk. Silah bırakma çağrısı burada esas olarak bu 10 maddeden önce zikredilmektedir. Silah, bırakılması zaten demokratik siyasetin önünü açar değerlendirmesinde bulundu.

Bu aşamadan sonra da bu maddelerin tartışılacağını ifade eden Davutoğlu, söz konusu maddelerin tartışılmasında da kendilerini rahatsız eden bir hususun olmadığını aktardı. Davutoğlu, Çünkü, bu maddelerin hepsi, Türkiyede yeni anayasa tartışmaları yapıldığı zaman da gündeme gelecek maddeler. Herhangi bir yasal çerçeve oluşturulduğunda da gündeme gelecek maddeler diye konuştu. Kamu düzeni kavramının sahiplenilerek kullanıldığının altını çizen Davutoğlu, 8 Martta Mardinde GAP Eylem Planını açıklayacağını kaydetti.

Türkiyede kimin neyi konuşmak istiyorsa özgürce konuşabileceğine işaret eden Davutoğlu, bunun şiddet olmadan yapılması gerektiğini vurguladı.

Silah, ne zaman bırakılmalı sizce sorusu üzerine de Hemen yanıtını veren Davutoğlu, bu açıklama sonrasında 2013 Nevruzunda yaşanılanlara geri dönülmemesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

2013 Nevruzunda ve Mart ayında Nevruz açıklamasında, ben de bir hafta önce Diyarbekirdeydim. İki ay içinde çekilme takvimi açıklanmıştı, Mayıs ayı başında da çekilmeye başlanılmıştı. Ama ne oldu? Gezi provokasyonlarıyla, Türkiyede sanki bir belirsizlik varmış gibi bir atmosfer doğunca, tabiri caizse geri vitese taktılar ve süreci durduracak adımlar attılar. Onlar attılar ama biz atmadık. Biz, arkasından 30 Eylülde demokratikleşme paketleri ilan ettik, Çözüm Sürecinin kültürel canlılığını devam ettirdik.

Sonra 17-25 aralık kumpasları yapıldı. Hep bu süreç, Çözüm Sürecinde atılması gereken adımları ve temelde silahları bırakma çağrısını, uygulamasını geciktirdi. Şimdi, buraya geldik, bu çok önemli bir noktadır. 35 yıllık terörle mücadele deyin, ister problemleri çözme anlamında deyin geldiğimiz en önemli aşamadır. Öğle bir yerdeyiz ki artık herkes için yolun, nehrin yarısına kadar yüzdükten sonra hızlı akan bir nehir Suriye ve Iraktaki olaylarla daha hızlı akıyor. Bir an önce karşı menzile ulaşmak lazım. Geri dönmek, dönmeyi düşünmek bile nehrin akıntıları içinde gitmeyi beraberinde getirir. Karşıya geçmenin en önemli araçlarından biri özgürce onları tartışmak, ama kesinlikle şiddet ve şiddet unsuru olacak şekilde silahlı bir yöntem kullanmamaktır. Bu nedenle bu açıklama, bizim açımızdan kabul edilebilir, önemli bir açıklamadır. Çünkü, şiddeti ve silahlı mücadeleyi reddeden ve demokratik siyasetin önünü açan bir açıklamadır.

Davutoğlu, bunun gereğinin yapılması halinde her şeyin tartışılabileceğini, Türkiyenin özgür bir ülke olduğunun altını çizerek, aykırı fikirlerin dahi konuşularak, tartışılabileceğini kaydetti. Davutoğlu, öncelikli beklentilerinin kongrenin bir an önce toplanması ve silahların bırakılması olduğunu vurguladı.

Ortadoğuda tek hayırlı haber budur

Sayın Bülent Arınçın basın toplantısı vardı. Şöyle bir ifade gördüm: Dolmabahçe toplantısıyla ilgili olarak okunan metin, kabul edilen metin değildi dedi. Nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine Davutoğlu, Herhalde yanlış bir özet çıkarmadır, öyle değil yanıtını verdi.

Bir mutabakata varılan metinden farklı bir şeyler mi okundu sorusu üzerine Davutoğlu, Hayır, mutabakata varılan metin. Ben, Bakanlar Kurulundan hemen çıkıp buraya geldim, Bülent Beyi dinleme imkanım olmadı. Dolayısıyla ne kastedildiğini bilmiyorum ama bu okunan metin bizim de Çözüm Süreci kuralları içinde tartışılarak geçmiş bir metindir dedi.

Yurt dışından geldikten sonra Çözüm Süreci Kurulundaki kişilerle toplanacaklarını bildiren Davutoğlu, atılması gereken adımlar konusunda ciddi işaretler görüldüğünde bunu takip edeceklerini söyledi. Davutoğlu, Öncelikle izleme komitesi anlamında üçüncü göz değil, Akil İnsanlar Heyetinden belki daha küçük bir grubun, silahsızlanma dahil olmak üzere verilen taahhütlerin nasıl yürümekte olduğunu izleyebilecekleri veya takip edebilecekleri bir mekanizma üzerinde düşünülebilir diye konuştu.

Akil İnsanlar Heyetinin böyle bir misyonu olduğunu ve son derece de etkin bir şekilde yerine getirdiklerinin altını çizen Davutoğlu, son yapılan toplantıda hepsini dinlediğini bildirdi.

HDP Grup BaÅŸkanvekili Pervin Buldanın izleme komitesinin ilk olarak 5-6 daha sonra 10-15 olabilir ÅŸeklindeki açıklamasının sorulması üzerine  de DavutoÄŸlu, Yok, hayır. Bunları ÅŸimdiden zikretmek doÄŸru deÄŸil. Pervin Hanım, kendi düşüncelerini ifade edebilir ama bunlar konuÅŸularak nihai noktaya geleceÄŸimiz hususlar ifadesini kullandı.

Davutoğlu, seçimlere bir demokrasi şenliği içinde gitmeyi istediklerini dile getirerek, halka kimsenin baskı yapmamasını dilediklerini ifade etti. Bu tartışmalardan herkesin kazanacağını aktaran Davutoğlu, seçime giderken her şeyin tartışılabileceği bir ortamın doğmuş olmasının büyük bir kazanç olduğunu dile getirdi. Davutoğlu, şunları kaydetti:

Ortadoğuda tek hayırlı haber budur. Suriye, Yemen, Irak etnik ve mezhebi temelde parçalanırken, Türkiyede bir başarı hikayesi yazılıyor. Herkesin buna odaklanması lazım. Bu başarı hikayesini, nihai sonuca götürülecek şekilde davranması lazım. Bazı açıklamalarla eylemlerle Çözüm Sürecini provoke edebilirsiniz ama Çözüm Sürecinde gelinen yeri tekrar inşa etmek çok zordur.

Buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Sadece HDPye değil. Sayın Demirtaşın açıklamalarıyla orada yapılan açıklamanın içi boşaltılmaya çalışıldı. Doğru değil. Sahiplenin bu süreci, korkmayın. Türkiyede Kürt vatandaşlarımızı, bu sahiplenme konusunda kimse suçlamayacak, aksine kredi kazanacaksınız.

Aynı şekilde MHPden vatanı bölüyoruz diye bir iddia geldiğini bildiren Davutoğlu, yıllardır bu iddiada bulunulduğunu söyledi. Türkiyenin aksine daha fazla birleştiğini ifade eden Davutoğlu, Öyle bir şey ki MHPnin dili de bir şüpheden bir tehdit oluşturuyor. Tehditten çatışma ortamı. Hayır. Kimse artık şehit cenazesi görmek istemiyor, kimse Türkiyenin birliği beraberliği üzerinde spekülasyon yapılmasını istemiyor dedi.

Biz, bu toprakların öz çocuklarıyız diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

HDP ve MHPliler son olarak bize karşı iyi işbirliği yaptılar. Demek istediklerinde yapıyorlar, negatif olduğunda yapabiliyorlar. Gelin, pozitif de işbirliği yapın. Sadece bir şeyleri engellemek için işbirliği yapmayın. Şu güzel ülkeyi birlikte inşa etmek için işbirliği yapın.

Bir taraftan çok memnun oluyorum HDP ile MHPyi Mecliste yan yana otururken gördüğümde. Bu Meclisin temsil kabiliyeti açısından önemlidir ama sanki görünmez bir psikolojik duvar varmış gibi konuşmadan yan yana oturmak yerine, konuşun, paylaşın. Bundan hiç kimsenin zararı olmaz. Olumlu süreçte de işbirliği yapın. Biz, herkesle konuşur, kanaatlerimizi paylaşırız ama şimdi, 10 madde üzerinden, sanki bu 10 madde son yüzyılın bölünme deklarasyonuşmuş Sayın Bahçelinin açıklaması. Nereden çıkarıyorsunuz? aksine, biz yüz yıllık yaraları sararak geliyoruz.

Benim gönlümdeki Türkiyede MHP de gitsin Seçim Sürecinde Hakkaride miting yapabilsin, derdini anlatabilsin, Diyarbekirde yapabilsin. Bu, demokratik siyaset açısından önemli. Hem bunu yapamayacak bir konjonktürdesiniz, zihnen Türkiyeyi bölmüşsünüz. Belli yerlere gitmeme gibi bir anlayış içinde hareket ediyorsunuz. Biz, her yerde varız.

Seçim sürecine Hakkariden başlayacağım

Davutoğlu, seçim mitingleri sürecini Hakkaride başlatmayı planladığını belirterek, Yüksek Seçim Kuruluna listeler sunulduktan, seçim kampanyası başladığı andan itibaren tarihini tespit edeceğiz. Biz bu toprakların her yerine aşığız, her yerinde siyaset yaparız, her yerinde konuşuruz, sonu, bedeli ne olursa olsun. Hiçbir toprak parçasını, bütününden ayrı görmeyiz. Ankarada oturmak, bütün bu süreçleri bizi itham ederek konuşmak kolay. Öyle bir ortam olsun ki HDP de Konyada Kayseride siyaset yapsın. Herkes derdini anlatabilsin değerlendirmesinde bulundu.

Biz bu toprakları bütünleştiriyoruz. Bırakınız bu kardeşlik türküleri, atmosferi devam etsin diyen Davutoğlu, herkesin birbirine selamla barışla muamele etmesinin önemine değindi. Başbakan Davutoğlu, milletin derin irfanına, hikmetine her zaman güvendiğini vurguladı.

Çözüm Sürecine ilişkin okunan metinle ilgili Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınçın Bu mutabık kalınan metin değildir diye bir ifade kullanmadığını belirten Davutoğlu, Bu metinde zikredilen hususlar herkesin tartışabileceği, konuşabileceği hususlar. Yeter ki bunlar konuşulsun. Silahlar, mermiler, molotoflar yerine bunlar konuşulsun. Türkiyenin geleceği parlak diye konuştu.

İmralıya ilişkin sekretarya ile izleme komitesini oluşturacak isimlerin netleşip netleşmediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, Hayır karşılığını verdi. Başbakan Davutoğlu, Bu konuyu Çözüm Süreci Kurulunda ele alırız, arkadaşlarla konuşuruz, ilgili bütün kesimlerle konuşur bir sonuca varırız. Bu nihayet, silahları bırakma sürecini de takip edecek olan bir heyettir. Geçen sefer olduğu gibi, Türkiyeyi terk edeceğiz diyerek de terk etmemeleri gibi bir durum da olsun istemiyoruz dedi.

Her şeyin başlangıcı silahların bırakılması olacak sözleri üzerine Davutoğlu, Tabii, silahların olduğu yerde neyi konuşabilirsiniz karşılığını verdi.

Ağır hasta mahkumlar

Ağır hasta mahkumların tahliye edilmesinin de atılacak adımlar arasında sayıldığına ilişkin değerlendirme üzerine Davutoğlu, şunları söyledi:

Doğru, bu insani bir konudur. Biz bunu daha önce de yaptığımız düzenlemelerle buna imkan sağlamıştık. Ağır hastaların ailelerinin yanında, denetimli serbestlik veya diğer yöntemlerle kalması, buna olumlu bakıyoruz, insani bir konudur. Bunu ben daha önce de 1 Ekimde Sayın Demirtaş ile görüştüğümüzde de söylemiştim. Bazı hastalarla ilgili de adımlar atıldı. Ama tabii Türkiye bir hukuk devleti. Bu ağır hastaların hastalıklarının mahiyetinin adli tıptan deklare edilmesi, bu konuda herhangi bir engelin oluşmaması lazım. Bunlarla ilgili gerekli adımlar atılır.

Davutoğlu, konunun kaç kişiyi kapsayacağına ilişkin soru üzerine, bunun ağır hasta tanımının doğru konulmasıyla ilgili bir husus olduğunu belirtti. Bunun kararını doktorların vereceğini ifade eden Davutoğlu, konuya prensip olarak olumlu baktıklarını dile getirdi.

Sayın Bahçeli, kendi hayal aleminde yaşıyor

Öcalanın hapishane koşullarının iyileştirileceğine ilişkin iddiaların hatırlatılması üzerine Başbakan Davutoğlu, şu yanıtı verdi:

Şu anda zaten Türkiyede hapishane koşullarının tümünde çok ciddi iyileşmeler sağlandı. Bu görüşmeler esnasında da bu imkanlardan istifade etti Öcalan da genel iyileştirmelerden. Dolayısıyla burada ciddi bir problem olduğu, çok zor şartlar, izolasyon böyle bir durum zaten söz konusu değil. Akrabaları veya diğer görüşmeleri yapabiliyor, Türkiyedeki diğer mahkumların istifade ettiği şartlardan, insani ve hukuki boyutlarda ne gerekiyorsa onlardan istifade edebiliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçelinin PKKnın siyasete taşınmasına, genel affa, Öcalanın serbest bırakılmasına evet denilmiştir ifadesini kullandığı belirtilerek, buna yönelik görüşü sorulan Davutoğlu, Sayın Bahçeli, kendi hayal aleminde yaşıyor karşılığını verdi. Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

Buradaki psikoloji şu: Olumlu bir adım atıldı ya Türkiyede insanların kafasında şüphe uyandıracak, bu olumlu adımı meşkuk kılacak ifadelerle bu olumlu adımı durdurmak. Çünkü onun için çağrıda bulunuyorum özellikle de Sayın Bahçeliye çağrıda bulunuyorum: Hiçbir şey kaybetmezsiniz. Bu süreci sahiplenirseniz sizin oy aldığınız İç Anadoluda, Akdenizde, Egede daha oy potansiyeli olduğu kesimler sizden rahatsız olmayacaklar. Ben onlarla iç içeyim. Rahatsız olmayacaklar. Ama eğer bunu engellerseniz ve bunu sabote etmeye kalkarsanız ve yarın şehit cenazeleri veya başka çatışma ortamları ortaya çıkarsa vebali sizin üzerinizde kalır. Biz bu topraklarda bir tek annenin gözüne gözyaşı düşmesin, bir tek canımız, ciğerimiz gençlerimizin kanı dökülmesin diye çaba sarf ediyoruz. Bundan rahatsız olmaması lazım kimsenin.

Türkeşin güzel verdiği örnekleri de düşünsün Sayın Bahçeli

Davutoğlu, Şu anda Öcalanın serbest kalmasına yönelik herhangi bir şey yok sözlerine, Şu açıklamada böyle bir şey var mı? Nereden çıkartıyor? Bu açıklamanın itibarını düşürmeye çalışıyor karşılığını verdi.

Bahçeli, silahlara devam edilsin mi istiyor diye soran Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

Silahlı mücadeleye gidilsin, yürütülse Türkiyede memnun mu olacak? Türkiye, Suriye gibi etnik ve mezhebi temelde karşıt grupların çatışma alanı haline gelse memnun mu olacak? Artık biraz basiret, akıl, izan diyebilmeliyiz. Bu anlamda Sayın Türkeşin son derece güzel verdiği örnekleri de düşünsün Sayın Bahçeli. En zor şartlarda Ermenistan devlet başkanı ile görüşmesi var. Daha Ermenistan-Azerbeycan çatışmaları sürerken. Bu, Ermenistan taleplerine boyun eğmek anlamına mı geliyor? Hayır, devlet adamlığı anlamına geliyor. Bir ülkenin karşısında zor şartlar varsa etrafı ateş çemberiyse artık o ülkede en çok önem verilmesi gereken husus sükuneti, suhuleti, barışı, iç huzuru diri tutmaktır.

Bunun alternatifi, ÅŸu açıklamaya karşı çıkmak ÅŸu demektir:  Silahları bırakmasın PKK veya taraflar silahları bırakmasın. Asıl bu mu isteniyor? KılıçdaroÄŸlu da  CHPden birtakım olumlu mesajlar geldi ama daha ciddi sahiplenmesi lazım.

Kaybedilen her can bizim canımızdır

Bunun sadece Ak Partinin değil, milletin meselesi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, 1980li, 1990lı yılların başlarında Diyarbakırda da İzmirde de Konyada da, Edirnede de Batmanda da bebekler doğdu. Birileri masum doğan o bebekleri, bu toprağın çocukları olan o bebekleri büyüdükçe karşıt taraflar haline getirdiler. Kaybedilen her can bizim canımızdır ifadesini kullandı.

Türkiyede 1980li yıllardan önce öğrenci hareketlerinde çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini, artık buna son verme zamanı olduğunu anlatan Davutoğlu, O bakımdan eminim eğer Sayın Bahçeli, Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Demirtaş halka giderlerse görecekler ki Çözüm Sürecini sahiplenmek onlara kazandırır, kaybettirmez değerlendirmesini yaptı.

Nevruzda Öcalanın bir çağrısı olması bekleniyor denilmesi üzerine Başbakan Davutoğlu, Çağrı oldu işte şimdi Nevruzda gereğini bekliyoruz diye konuştu.

Bunun görüntülü olacağına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine Davutoğlu, Bunların hepsi afaki karşılığını verdi.

Kandilden gelen Öcalan ile yüz yüze talebi var. Böyle bir şey mümkün mü? Gazetecilerin ve sivil toplum örgütlerinin İmralıya gideceği yönünde iddialar ortaya atılmıştı sözleri üzerine Davutoğlu, Bunlar hep zihni egzersiz türünde birilerinin kendi dünyası içinde yapılan şeyler. Bizim şu andaki planlamamız içinde bu adımlar yok görüşlerini paylaştı.

Silahsızlanma çağrısını zamanlıca yapılmış doğru bir adım olarak nitelendiren Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

Burada tek boyutta alınmamalı. Silahları terk etme dışında demokratik siyasete de davet var. Bu demokratik siyaset içinde her şey konuşulabilir, söylenebilir, düşünebilir ama bir, insan haklarına aykırı bir şey teklif edilemez. Biz bir hukuk devletiyiz. O hukuk devleti sınırları zorlanamaz ve çatışmacı bir dil ile taraflar tekrar, Türk, Kürt, Sünni, Alevi veya kim olursa olsun, Türkiyenin birliğini bozacak şekilde karşıtlık psikolojisine sokulamaz. Onun dışında her şey konuşulabilir, tartışılabilir.

Gün olumlu bakma günü

Akil İnsanlar Heyetinin içinde gazetecilerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de olduğunu, heyetin güzel bir kompozisyon oluşturduğunu belirten Davutoğlu, şunları söyledi:

Geçmişte MHPye yakın çizgide durmuş olan da var, HDPnin daha önceki versiyonları olan partilere yakın durmuş olan da var, geçmişi CHPli olan da var. Değişik siyasi kesimlerden gelen insanlar var. Hepsi çok saygın isimler. 11 saat kendilerini dinledim, ben de konuştum. Ne onlar yoruldu ne ben yoruldum. Şimdi böyle bir havuzumuz, kotamız varsa bunun değerlendirilmesi üzerinde dururuz. Bunu genişletebiliriz, başka isimler katılabilir. Herkesle istişare ederiz, platformu genişletiriz. Doğu ve Güneydoğu Anadoludaki her kesimi sürecin içine katarız ama emin adımlarla Türkiyede yeni bir dönemin önünü açmak lazım. Gün olumlu bakma günü. Güzellik değildir sadece önemli olan, güzelliği görecek göz önemlidir. Burada bir olay yaşandı. Bu kadar uzun badireli şeylerden sonra güzel bir gelişme yaşandı. Ama gözler güzel olsun o güzelliği görmek için. Yani bakan göz de önemli. Bakan göz orada kardeşlik, dostluk, yeni bir Türkiyenin işaretini görürse o gözler birbirlerine güzel bir şekilde bakar ve yeni bir Türkiye için inşa edici bir rol oynarlar.

2023 Sözleşmesi


Nevruza kadar silah bırakma gerçekleşebilir mi denilmesi üzerine Davutoğlu, Tabii ilgili tarafların bileceği, yapacağı şeyler. Önemli olan bizim de kabul ettiğimiz bir mutabakatla silahları bırakma çağrısının yapılmasıdır. Bu güçlü, olumlu bir mesajdır dedi.

İnsani, hukuki boyutu olan her konunun ele alınabileceğini ifade eden Davutoğlu, şunları söyledi:

Bazı konular var ki o on madde içinde gerçekten entelektüel, siyasi tartışmaya açık konulardır, yeni anayasayı ilgilendiren konulardır. İnşallah 7 Haziranda öyle veya böyle nasıl bir parlamento çıkarsa çıksın hep beraber birbirimize söz verelim, Yeni anayasayı bu sefer birlikte yazacağız diye söz verelim. Geçmişte Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde AK Parti olarak çok büyük bir fedakarlıkla her partiden 4 üyeyi kabul etmiştik. Şimdi gelin bütün partiler birbirine taahhütte bulunsun, şöyle bir kavram geliştirelim: 2023 Sözleşmesi diye. Yeni Türkiyeyi beraber inşa edelim. Bunun içinde MHPnin kaygısı da HDPnin özlemi de olsun, CHPlinin düşüncesi neyse hayat tarzını korumak anlamında o da olsun, AK Partinin kuşatıcı felsefesinin unsurları da olsun. Başörtülünün hakları da olsun, başı açıkların hakları da olsun. Herkesin kendisini güvende ve özgür hissedeceği yeni bir Türkiyeyi birlikte inşa ederiz. Ben Biz bir anayasa yazıp size dayatacağız diye dil kullanmıyorum. Hep beraber yazalım bunu ama hep beraber çağdaş bir anayasa yazalım. Eski Türkiyenin korkularıyla 28 Şubatın getirdiği zihniyetle anayasa yazılmasın. Nedir o zihniyet? Şah Fırat Operasyonu yaparsınız, birisi çıkar açıklama yapar bir parti adına, Eskiden siyasi iradeye karşı çıkacak cesaretle komutanlar vardı der Genelkurmay Başkanımıza ve silahlı kuvvetlere hakaret eder. Bu da MHPden çıkan bir ses.

Şah Fırat Operasyonu

Bunu eski Türkiye alışkanlığı olarak nitelendiren Davutoğlu, şunları bildirdi:
Yarın siz iktidar olun genelkurmay başkanı sizi dinlesin. Ben şimdiden söylüyorum: eğer bir gün başka bir parti iktidar olursa ben genelkurmay başkanının, onların demokratik süreç içinde gelen talimatlarını, tavsiyelerini uymalarını beklerim. Çünkü nihayet ülkenin hesap veren makamı, halkın önüne çıkan makamı siyasettir. O direktifi Şah Fırat Operasyonunun direktifini, alternatifli düşünceleri dinledikten sonra yazılı olarak ben verdim. Tarihin önünde hesap verecek olan benim, Genelkurmay Başkanımız değil. Genelkurmay Başkanımız başarılı bir şekilde uyguladı. Yanlış olsaydı da hesabı ben verecektim. Direktif benim imzamla çıktı, hesabı ben verecektim. Onun için de ben o hesabın gereğini yüreğimde hissettiğim için 9,5 saat o karargahta bir an bile gözümüzü kırpmadan takip ettik. Buna saygı duymak gerekir. İşte seçime gidiyoruz. Halktan onay alın MHP alsın, CHP alsın, kim alırsa alsın, Genelkurmay Başkanımızla demokratik bir ilişkiyi siz kurun. Biz buna destek veririz, emin olun hiç de kıskanmayız.

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024