Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2730 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   03 Mart 2015 - 11:57

BaÅŸbakan DavutoÄŸlundan DemirtaÅŸa sert tepki

Büyüt
Küçült
BaÅŸbakan DavutoÄŸlundan DemirtaÅŸa sert
Başbakan Davutoğlu, Silahların bırakılması çağrısıyla ilgili Bu açıklamayla birlikte yeni bir dönem başladı. Demirtaş, Cumartesi günü yapılan açıklamayı provoke etmemeli dedi.

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Çözüm Süreciyle ilgili açıklamaya ilişkin, Bu, silahları bırakma çağrısıdır, niyet beyanı, irade beyanıdır. Burada, silahları bırakmanın bir ön şartı gibi takdim edilmesi, açıklamanın özünü, muhtevasını, odaklandığı noktayı saptırmak anlamına geliyor dedi.

Davutoğlu, Başbakan ile Gündem Özel programında Çözüm Süreci başta olmak üzere gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çözüm Süreci e ilişkin hafta sonunda yapılan açıklamalar, HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Öcalanın açıklaması niyet beyanıdır. Öcalan, kongre çağrısını asıl 10 madde üzerinde mutabakattan sonra yapacak. İzleme kurulunun katıldığı ilk toplantı, müzakere tarihi olarak belirlenecek ve 10 madde tartışmaya açılacak dedi. PKK, bu şartlarda size göre silahları ne zaman bırakıyor ve bu açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine, atılacak adımlar hakkında değerlendirmede bulunan Davutoğlu, o gün yapılan açıklamanın herkesin bildiği bir açıklama olduğunu söyledi.

Davutoğlu, açıklamanın son derece açık olduğunu vurgulayarak, Orada, bir ön şart yok. Yani 10 madde konuşulacak, sonra silah bırakma görüşülecek diye bir husus yok. Aksine, silah bırakma iradesi, çağrısı ve bunun tarihi bir adım olduğu vurgusu var. Daha sonra da 10 madde etrafında Türkiye in genel siyaseti ile ilgili tartışmalar yapılabileceği, bu on maddenin bu süreçte önemli olduğu hususu var diye konuştu.

Her ÅŸeyden önce tüm açıklamaların özünü oluÅŸturan hususa dikkati çekmeyi istediÄŸinin altını çizen DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti: Bu, silahları bırakma çaÄŸrısıdır, niyet beyanı, irade beyanıdır. Yoksa, eÄŸer öyle olmamış olsa Çözüm Süreci de atılan bu adımın içeriÄŸi, muhtevası boÅŸaltılmış olur. Bu açıklamanın özü, silahları bırakma  kararıdır ve orada çok açık bir ÅŸekilde bu karar beyan ediliyor ve kongre daveti yapılıyor. Burada, silahları bırakmanın bir ön ÅŸartı gibi takdim edilmesi, açıklamanın özünü, muhtevasını, odaklandığı noktayı saptırmak anlamına geliyor.

Pervin Hanım ve bu görüşmeleri yapan arkadaşlar bilirler ki burada önce karar, irade ve niyet beyan ediliyor; bu çağrı yapılıyor sonra bu Çözüm Süreci in ana unsurları olarak bazı maddeler zikrediliyor. Bu maddeler de bir taraftan HDP bu açıklamayı yaptıktan sonra maalesef bazı yorumlar getiriyor, bir taraftan da MHP ilginç bir şekilde bu açıklamanın içini boşaltmak için 10 maddeye dikkati çekiyor. Bu on maddede, demokratik siyaset var, özgür vatandaşlık ilkesi var, özgürlüklerin korunması var, kamu düzeni var, kavram olarak var. Çözüm Süreci sosyoekonomik yani kalkınma boyutu var. Bu on maddenin içinde TBMMde veya herhangi bir entelektüel ortamda tartışılması abes teşkil edecek hiçbir husus yok.

SÄ°LAH HEMEN BIRAKILMALI

Davutoğlu, Çözüm Süreci in şu anda kendi açılarından belli bir mekanizmayla işleyen sistematik bir süreç olduğunu ifade etti. Bunun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın 2005 yılındaki Diyarbakır konuşmasında başladığını ve milli birlik ve kardeşlik projesiyle devam ettiğini anlatan Davutoğlu, 2014e bence en kritik aşamalarından biri. 2013eki açıklama sonrasındaki geri çekilmeyle ilgili taahhütler yerine getirilmedi ama bizim irademiz devam etti ve Sayın Cumhurbaşkanımızın Başbakanlığı döneminde yasal çerçeve çıktı dedi.

Kendisinin de başbakan olduğu gibi yaptığı ilk uygulamalardan birinin bu yasal çerçevenin gerektirdiği Çözüm Süreci mekanizmalarını kurmak olduğunu anlatan Davutoğlu, o günden bu güne 15 günde bir aralıksız toplandıklarını, özel bir durum halinde tekrar bir araya gelerek durumu ele aldıklarını bildirdi. 10 maddenin silah bırakma için ön şart olmadığını, bunun söz konusu bile olamayacağını vurgulayan Davutoğlu, Dolayısıyla bu metin bize geldiğinde üzerinde tek tek üzerinde durduk. Silah bırakma çağrısı burada esas olarak bu 10 maddeden önce zikredilmektedir. Silah, bırakılması zaten demokratik siyasetin önünü açar değerlendirmesinde bulundu.

Bu aşamadan sonra da bu maddelerin tartışılacağını ifade eden Davutoğlu, söz konusu maddelerin tartışılmasında da kendilerini rahatsız eden bir hususun olmadığını aktardı. Davutoğlu, Çünkü, bu maddelerin hepsi, Türkiyede yeni anayasa tartışmaları yapıldığı zaman da gündeme gelecek maddeler. Herhangi bir yasal çerçeve oluşturulduğunda da gündeme gelecek maddeler diye konuştu. Kamu düzeni kavramının sahiplenilerek kullanıldığının altını çizen Davutoğlu, 8 Marta Mardinde GAP Eylem Planı ı açıklayacağını kaydetti.

Türkiyede kimin neyi konuşmak istiyorsa özgürce konuşabileceğine işaret eden Davutoğlu, bunun şiddet olmadan yapılması gerektiğini vurguladı.

Silah, ne zaman bırakılmalı sizce sorusu üzerine de Hemen yanıtını veren Davutoğlu, bu açıklama sonrasında 2013 Nevruzunda yaşanılanlara geri dönülmemesi gerektiğini söyledi. Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: 2013 Nevruzunda ve Mart ayında Nevruz açıklamasında, ben de bir hafta önce Diyarbekirdeydim. İki ay içinde çekilme takvimi açıklanmıştı, Mayıs ayı başında da çekilmeye başlanılmıştı. Ama ne oldu? Gezi provokasyonlarıyla, Türkiyede sanki bir belirsizlik varmış gibi bir atmosfer doğunca, tabiri caizse geri vitese taktılar ve süreci durduracak adımlar attılar. Onlar attılar ama biz atmadık. Biz, arkasından 30 Eylülde demokratikleşme paketleri ilan ettik, Çözüm Süreci in kültürel canlılığını devam ettirdik.

Sonra 17-25 aralık kumpasları yapıldı. Hep bu süreç, Çözüm Süreci de atılması gereken adımları ve temelde silahları bırakma çağrısını, uygulamasını geciktirdi. Şimdi, buraya geldik, bu çok önemli bir noktadır. 35 yıllık terörle mücadele deyin, ister problemleri çözme anlamında deyin geldiğimiz en önemli aşamadır. Öğle bir yerdeyiz ki artık herkes için yolun, nehrin yarısına kadar yüzdükten sonra hızlı akan bir nehir Suriye ve Irakaki olaylarla daha hızlı akıyor. Bir an önce karşı menzile ulaşmak lazım. Geri dönmek, dönmeyi düşünmek bile nehrin akıntıları içinde gitmeyi beraberinde getirir. Karşıya geçmenin en önemli araçlarından biri özgürce onları tartışmak, ama kesinlikle şiddet ve şiddet unsuru olacak şekilde silahlı bir yöntem kullanmamaktır. Bu nedenle bu açıklama, bizim açımızdan kabul edilebilir, önemli bir açıklamadır. Çünkü, şiddeti ve silahlı mücadeleyi reddeden ve demokratik siyasetin önünü açan bir açıklamadır.

Davutoğlu, bunun gereğinin yapılması halinde her şeyin tartışılabileceğini, Türkiye in özgür bir ülke olduğunun altını çizerek, aykırı fikirlerin dahi konuşularak, tartışılabileceğini kaydetti. Davutoğlu, öncelikli beklentilerinin kongrenin bir an önce toplanması ve silahların bırakılması olduğunu vurguladı.

 

ORTADOÄžUDA TEK HAYIRLI HABER BUDUR

Sayın Bülent Arınçın basın toplantısı vardı. Şöyle bir ifade gördüm: Dolmabahçe toplantısıyla ilgili olarak okunan metin, kabul edilen metin değildi dedi. Nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine Davutoğlu, Herhalde yanlış bir özet çıkarmadır, öyle değil yanıtını verdi.

Bir mutabakata varılan metinden farklı bir şeyler mi okundu sorusu üzerine Davutoğlu, Hayır, mutabakata varılan metin. Ben, Bakanlar Kurulundan hemen çıkıp buraya geldim, Bülent Beyi dinleme imkanım olmadı. Dolayısıyla ne kastedildiğini bilmiyorum ama bu okunan metin bizim de Çözüm Süreci kuralları içinde tartışılarak geçmiş bir metindir dedi.

Yurt dışından geldikten sonra Çözüm Süreci Kurulundaki kişilerle toplanacaklarını bildiren Davutoğlu, atılması gereken adımlar konusunda ciddi işaretler görüldüğünde bunu takip edeceklerini söyledi. Davutoğlu, Öncelikle izleme komitesi anlamında üçüncü göz değil, Akil İnsanlar Heyeti den belki daha küçük bir grubun, silahsızlanma dahil olmak üzere verilen taahhütlerin nasıl yürümekte olduğunu izleyebilecekleri veya takip edebilecekleri bir mekanizma üzerinde düşünülebilir diye konuştu.

Akil İnsanlar Heyeti in böyle bir misyonu olduğunu ve son derece de etkin bir şekilde yerine getirdiklerinin altını çizen Davutoğlu, son yapılan toplantıda hepsini dinlediğini bildirdi.

HDP Grup BaÅŸkanvekili Pervin Buldanın izleme komitesinin ilk olarak 5-6 daha sonra 10-15 olabilir ÅŸeklindeki açıklamasının sorulması üzerine  de DavutoÄŸlu, Yok, hayır. Bunları ÅŸimdiden zikretmek doÄŸru deÄŸil. Pervin Hanım, kendi düşüncelerini ifade edebilir ama bunlar konuÅŸularak nihai noktaya geleceÄŸimiz hususlar ifadesini kullandı.

Davutoğlu, seçimlere bir demokrasi şenliği içinde gitmeyi istediklerini dile getirerek, halka kimsenin baskı yapmamasını dilediklerini ifade etti. Bu tartışmalardan herkesin kazanacağını aktaran Davutoğlu, seçime giderken her şeyin tartışılabileceği bir ortamın doğmuş olmasının büyük bir kazanç olduğunu dile getirdi. Davutoğlu, şunları kaydetti:

Ortadoğuda tek hayırlı haber budur. Suriye, Yemen, Irak etnik ve mezhebi temelde parçalanırken, Türkiyede bir başarı hikayesi yazılıyor. Herkesin buna odaklanması lazım. Bu başarı hikayesini, nihai sonuca götürülecek şekilde davranması lazım. Bazı açıklamalarla eylemlerle Çözüm Süreci i provoke edebilirsiniz ama Çözüm Süreci de gelinen yeri tekrar inşa etmek çok zordur.

Buradan çağrıda bulunmak istiyorum. Sadece HDPye değil. Sayın Demirtaşın açıklamalarıyla orada yapılan açıklamanın içi boşaltılmaya çalışıldı. Doğru değil. Sahiplenin bu süreci, korkmayın. Türkiyede Kürt vatandaşlarımızı, bu sahiplenme konusunda kimse suçlamayacak, aksine kredi kazanacaksınız.

Aynı şekilde MHPden vatanı bölüyoruz diye bir iddia geldiğini bildiren Davutoğlu, yıllardır bu iddiada bulunulduğunu söyledi. Türkiye in aksine daha fazla birleştiğini ifade eden Davutoğlu, Öyle bir şey ki MHP in dili de bir şüpheden bir tehdit oluşturuyor. Tehditten çatışma ortamı. Hayır. Kimse artık şehit cenazesi görmek istemiyor, kimse Türkiye in birliği beraberliği üzerinde spekülasyon yapılmasını istemiyor dedi.

Biz, bu toprakların öz çocuklarıyız diyen DavutoÄŸlu, sözlerini şöyle sürdürdü: HDP ve MHPliler son olarak bize karşı iyi iÅŸbirliÄŸi yaptılar. Demek istediklerinde yapıyorlar, negatif olduÄŸunda yapabiliyorlar. Gelin, pozitif de iÅŸbirliÄŸi yapın. Sadece bir ÅŸeyleri engellemek için iÅŸbirliÄŸi yapmayın. Åžu güzel ülkeyi birlikte inÅŸa etmek için iÅŸbirliÄŸi yapın.

Bir taraftan çok memnun oluyorum HDP ile MHPyi Meclise yan yana otururken gördüğümde. Bu Meclisin temsil kabiliyeti açısından önemlidir ama sanki görünmez bir psikolojik duvar varmış gibi konuşmadan yan yana oturmak yerine, konuşun, paylaşın. Bundan hiç kimsenin zararı olmaz. Olumlu süreçte de işbirliği yapın. Biz, herkesle konuşur, kanaatlerimizi paylaşırız ama şimdi, 10 madde üzerinden, sanki bu 10 madde son yüzyılın bölünme deklarasyonuşmuş Sayın Bahçeli in açıklaması. Nereden çıkarıyorsunuz? aksine, biz yüz yıllık yaraları sararak geliyoruz.

Benim gönlümdeki Türkiyede MHP de gitsin Seçim Süreci de Hakkaride miting yapabilsin, derdini anlatabilsin, Diyarbekirde yapabilsin. Bu, demokratik siyaset açısından önemli. Hem bunu yapamayacak bir konjonktürdesiniz, zihnen Türkiyeyi bölmüşsünüz. Belli yerlere gitmeme gibi bir anlayış içinde hareket ediyorsunuz. Biz, her yerde varız.

Davutoğlu, seçim mitingleri sürecini Hakkaride başlatmayı planladığını belirterek, Yüksek Seçim Kuruluna listeler sunulduktan, seçim kampanyası başladığı andan itibaren tarihini tespit edeceğiz. Biz bu toprakların her yerine aşığız, her yerinde siyaset yaparız, her yerinde konuşuruz, sonu, bedeli ne olursa olsun. Hiçbir toprak parçasını, bütününden ayrı görmeyiz. Ankarada oturmak, bütün bu süreçleri bizi itham ederek konuşmak kolay. Öyle bir ortam olsun ki HDP de Konyada Kayseride siyaset yapsın. Herkes derdini anlatabilsin değerlendirmesinde bulundu.

Biz bu toprakları bütünleştiriyoruz. Bırakınız bu kardeşlik türküleri, atmosferi devam etsin diyen Davutoğlu, herkesin birbirine selamla barışla muamele etmesinin önemine değindi. Başbakan Davutoğlu, milletin derin irfanına, hikmetine her zaman güvendiğini vurguladı.

Çözüm Süreci e ilişkin okunan metinle ilgili Bakanlar Kurulu toplantısının ardından Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınçın Bu mutabık kalınan metin değildir diye bir ifade kullanmadığını belirten Davutoğlu, Bu metinde zikredilen hususlar herkesin tartışabileceği, konuşabileceği hususlar. Yeter ki bunlar konuşulsun. Silahlar, mermiler, molotoflar yerine bunlar konuşulsun. Türkiye in geleceği parlak diye konuştu.

İmralıya ilişkin sekretarya ile izleme komitesini oluşturacak isimlerin netleşip netleşmediğinin sorulması üzerine Davutoğlu, Hayır karşılığını verdi. Başbakan Davutoğlu, Bu konuyu Çözüm Süreci Kurulunda ele alırız, arkadaşlarla konuşuruz, ilgili bütün kesimlerle konuşur bir sonuca varırız. Bu nihayet, silahları bırakma sürecini de takip edecek olan bir heyettir. Geçen sefer olduğu gibi, Türkiyeyi terk edeceğiz diyerek de terk etmemeleri gibi bir durum da olsun istemiyoruz dedi.

Her şeyin başlangıcı silahların bırakılması olacak sözleri üzerine Davutoğlu, Tabii, silahların olduğu yerde neyi konuşabilirsiniz karşılığını verdi.

AÄžIR HASTA MAHKUMLAR

Ağır hasta mahkumların tahliye edilmesinin de atılacak adımlar arasında sayıldığına ilişkin değerlendirme üzerine Davutoğlu, şunları söyledi: Doğru, bu insani bir konudur. Biz bunu daha önce de yaptığımız düzenlemelerle buna imkan sağlamıştık. Ağır hastaların ailelerinin yanında, denetimli serbestlik veya diğer yöntemlerle kalması, buna olumlu bakıyoruz, insani bir konudur. Bunu ben daha önce de 1 Ekimde Sayın Demirtaş ile görüştüğümüzde de söylemiştim. Bazı hastalarla ilgili de adımlar atıldı. Ama tabii Türkiye bir hukuk devleti. Bu ağır hastaların hastalıklarının mahiyetinin adli tıptan deklare edilmesi, bu konuda herhangi bir engelin oluşmaması lazım. Bunlarla ilgili gerekli adımlar atılır.

DavutoÄŸlu, konunun kaç kiÅŸiyi kapsayacağına iliÅŸkin soru üzerine, bunun ağır hasta tanımının doÄŸru konulmasıyla ilgili bir husus olduÄŸunu belirtti. Bunun kararını doktorların vereceÄŸini ifade eden DavutoÄŸlu, konuya prensip olarak olumlu baktıklarını dile getirdi. 

SAYIN BAHÇELİ, KENDİ HAYAL ALEMİNDE YAŞIYOR

 Ã–calanın hapishane koÅŸullarının iyileÅŸtirileceÄŸine iliÅŸkin iddiaların hatırlatılması üzerine BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, ÅŸu yanıtı verdi: Åžu anda zaten Türkiyede hapishane koÅŸullarının tümünde çok ciddi iyileÅŸmeler saÄŸlandı. Bu görüşmeler esnasında da bu imkanlardan istifade etti Öcalan da genel iyileÅŸtirmelerden. Dolayısıyla burada ciddi bir problem olduÄŸu, çok zor ÅŸartlar, izolasyon böyle bir durum zaten söz konusu deÄŸil. Akrabaları veya diÄŸer görüşmeleri yapabiliyor, Türkiyedeki diÄŸer mahkumların istifade ettiÄŸi ÅŸartlardan, insani ve hukuki boyutlarda ne gerekiyorsa onlardan istifade edebiliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli in PKK ın siyasete taşınmasına, genel affa, Öcalanın serbest bırakılmasına evet denilmiştir ifadesini kullandığı belirtilerek, buna yönelik görüşü sorulan Davutoğlu, Sayın Bahçeli, kendi hayal aleminde yaşıyor karşılığını verdi. Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti: Buradaki psikoloji şu: Olumlu bir adım atıldı ya Türkiyede insanların kafasında şüphe uyandıracak, bu olumlu adımı meşkuk kılacak ifadelerle bu olumlu adımı durdurmak. Çünkü onun için çağrıda bulunuyorum özellikle de Sayın Bahçeliye çağrıda bulunuyorum: Hiçbir şey kaybetmezsiniz. Bu süreci sahiplenirseniz sizin oy aldığınız İç Anadoluda, Akdenizde, Egede daha oy potansiyeli olduğu kesimler sizden rahatsız olmayacaklar. Ben onlarla iç içeyim. Rahatsız olmayacaklar. Ama eğer bunu engellerseniz ve bunu sabote etmeye kalkarsanız ve yarın şehit cenazeleri veya başka çatışma ortamları ortaya çıkarsa vebali sizin üzerinizde kalır. Biz bu topraklarda bir tek annenin gözüne gözyaşı düşmesin, bir tek canımız, ciğerimiz gençlerimizin kanı dökülmesin diye çaba sarf ediyoruz. Bundan rahatsız olmaması lazım kimsenin.

TÜRKEŞİN GÜZEL VERDİĞİ ÖRNEKLERİ DE DÜŞÜNSÜN SAYIN BAHÇELİ

Davutoğlu, Şu anda Öcalanın serbest kalmasına yönelik herhangi bir şey yok sözlerine, Şu açıklamada böyle bir şey var mı? Nereden çıkartıyor? Bu açıklamanın itibarını düşürmeye çalışıyor karşılığını verdi.

Bahçeli, silahlara devam edilsin mi istiyor diye soran BaÅŸbakan DavutoÄŸlu, sözlerini şöyle sürdürdü: Silahlı mücadeleye gidilsin, yürütülse Türkiyede memnun mu olacak? Türkiye, Suriye gibi etnik ve mezhebi temelde karşıt grupların çatışma alanı haline gelse memnun mu olacak? Artık biraz basiret, akıl, izan diyebilmeliyiz. Bu anlamda Sayın TürkeÅŸin son derece güzel verdiÄŸi örnekleri de düşünsün Sayın Bahçeli. En zor ÅŸartlarda Ermenistan devlet baÅŸkanı ile görüşmesi var. Daha Ermenistan-Azerbeycan çatışmaları sürerken. Bu, Ermenistan taleplerine boyun eÄŸmek anlamına mı geliyor? Hayır, devlet adamlığı anlamına geliyor. Bir ülkenin karşısında zor ÅŸartlar varsa etrafı ateÅŸ çemberiyse artık o ülkede en çok önem verilmesi gereken husus sükuneti, suhuleti, barışı, iç huzuru diri tutmaktır. Bunun alternatifi, ÅŸu açıklamaya karşı çıkmak ÅŸu demektir:  Silahları bırakmasın PKK veya taraflar silahları bırakmasın. Asıl bu mu isteniyor? KılıçdaroÄŸlu da  CHPden birtakım olumlu mesajlar geldi ama daha ciddi sahiplenmesi lazım.

KAYBEDÄ°LEN HER CAN BÄ°ZÄ°M CANIMIZDIR

Bunun sadece AK Parti in değil, milletin meselesi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, 1980li, 1990lı yılların başlarında Diyarbakırda da İzmirde de Konyada da, Edirnede de Batmanda da bebekler doğdu. Birileri masum doğan o bebekleri, bu toprağın çocukları olan o bebekleri büyüdükçe karşıt taraflar haline getirdiler. Kaybedilen her can bizim canımızdır ifadesini kullandı.

Türkiyede 1980li yıllardan önce öğrenci hareketlerinde çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini, artık buna son verme zamanı olduğunu anlatan Davutoğlu, O bakımdan eminim eğer Sayın Bahçeli, Sayın Kılıçdaroğlu, Sayın Demirtaş halka giderlerse görecekler ki Çözüm Süreci i sahiplenmek onlara kazandırır, kaybettirmez değerlendirmesini yaptı.

Nevruzda Öcalanın bir çağrısı olması bekleniyor denilmesi üzerine Başbakan Davutoğlu, Çağrı oldu işte şimdi Nevruzda gereğini bekliyoruz diye konuştu.

Bunun görüntülü olacağına yönelik iddiaların hatırlatılması üzerine Davutoğlu, Bunların hepsi afaki karşılığını verdi.

Kandilden gelen Öcalan ile yüz yüze talebi var. Böyle bir şey mümkün mü? Gazetecilerin ve sivil toplum örgütlerinin İmralıya gideceği yönünde iddialar ortaya atılmıştı sözleri üzerine Davutoğlu, Bunlar hep zihni egzersiz türünde birilerinin kendi dünyası içinde yapılan şeyler. Bizim şu andaki planlamamız içinde bu adımlar yok görüşlerini paylaştı.

Silahsızlanma çağrısını zamanlıca yapılmış doğru bir adım olarak nitelendiren Başbakan Davutoğlu, şunları kaydetti: Burada tek boyutta alınmamalı. Silahları terk etme dışında demokratik siyasete de davet var. Bu demokratik siyaset içinde her şey konuşulabilir, söylenebilir, düşünebilir ama bir, insan haklarına aykırı bir şey teklif edilemez. Biz bir hukuk devletiyiz. O hukuk devleti sınırları zorlanamaz ve çatışmacı bir dil ile taraflar tekrar, Türk, Kürt, Sünni, Alevi veya kim olursa olsun, Türkiye in birliğini bozacak şekilde karşıtlık psikolojisine sokulamaz. Onun dışında her şey konuşulabilir, tartışılabilir.

GÜN OLUMLU BAKMA GÜNÜ

Akil Ä°nsanlar Heyeti in içinde gazetecilerin, sivil toplum kuruluÅŸu temsilcilerinin de olduÄŸunu, heyetin güzel bir kompozisyon oluÅŸturduÄŸunu belirten DavutoÄŸlu, ÅŸunları söyledi:  GeçmiÅŸte MHPye yakın çizgide durmuÅŸ olan da var, HDP in daha önceki versiyonları olan partilere yakın durmuÅŸ olan da var, geçmiÅŸi CHPli olan da var. DeÄŸiÅŸik siyasi kesimlerden gelen insanlar var. Hepsi çok saygın isimler. 11 saat kendilerini dinledim, ben de konuÅŸtum. Ne onlar yoruldu ne ben yoruldum. Åžimdi böyle bir havuzumuz, kotamız varsa bunun deÄŸerlendirilmesi üzerinde dururuz. Bunu geniÅŸletebiliriz, baÅŸka isimler katılabilir. Herkesle istiÅŸare ederiz, platformu geniÅŸletiriz. DoÄŸu ve GüneydoÄŸu Anadoludaki her kesimi sürecin içine katarız ama emin adımlarla Türkiyede yeni bir dönemin önünü açmak lazım. Gün olumlu bakma günü. Güzellik deÄŸildir sadece önemli olan, güzelliÄŸi görecek göz önemlidir. Burada bir olay yaÅŸandı. Bu kadar uzun badireli ÅŸeylerden sonra güzel bir geliÅŸme yaÅŸandı. Ama gözler güzel olsun o güzelliÄŸi görmek için. Yani bakan göz de önemli. Bakan göz orada kardeÅŸlik, dostluk, yeni bir Türkiye in iÅŸaretini görürse o gözler birbirlerine güzel bir ÅŸekilde bakar ve yeni bir Türkiye için inÅŸa edici bir rol oynarlar.

2023 SÖZLEŞMESİ

Nevruza kadar silah bırakma gerçekleşebilir mi denilmesi üzerine Davutoğlu, Tabii ilgili tarafların bileceği, yapacağı şeyler. Önemli olan bizim de kabul ettiğimiz bir mutabakatla silahları bırakma çağrısının yapılmasıdır. Bu güçlü, olumlu bir mesajdır dedi.

Ä°nsani, hukuki boyutu olan her konunun ele alınabileceÄŸini ifade eden DavutoÄŸlu, ÅŸunları söyledi: Bazı konular var ki o on madde içinde gerçekten entelektüel, siyasi tartışmaya açık konulardır, yeni anayasayı ilgilendiren konulardır. Ä°nÅŸallah 7 Haziranda öyle veya böyle nasıl bir parlamento çıkarsa çıksın hep beraber birbirimize söz verelim, Yeni anayasayı bu sefer birlikte yazacağız diye söz verelim. GeçmiÅŸte Sayın CumhurbaÅŸkanımızın baÅŸbakanlığı döneminde AK Parti olarak çok büyük bir fedakarlıkla her partiden 4 üyeyi kabul etmiÅŸtik. Åžimdi gelin bütün partiler birbirine taahhütte bulunsun, şöyle bir kavram geliÅŸtirelim: 2023 SözleÅŸmesi diye. Yeni Türkiyeyi beraber inÅŸa edelim. Bunun içinde MHP in kaygısı da HDP in özlemi de olsun, CHPlinin düşüncesi neyse hayat tarzını korumak anlamında o da olsun, AK Parti in kuÅŸatıcı felsefesinin unsurları da olsun. Başörtülünün hakları da olsun, başı açıkların hakları da olsun. Herkesin kendisini güvende ve özgür hissedeceÄŸi yeni bir Türkiyeyi birlikte inÅŸa ederiz. Ben Biz bir anayasa yazıp size dayatacağız diye dil kullanmıyorum. Hep beraber yazalım bunu ama hep beraber çaÄŸdaÅŸ bir anayasa yazalım. Eski Türkiye in korkularıyla 28 Åžubatın getirdiÄŸi zihniyetle anayasa yazılmasın. Nedir o zihniyet? Åžah Fırat Operasyonu yaparsınız, birisi çıkar açıklama yapar bir parti adına, Eskiden siyasi iradeye karşı çıkacak cesaretle komutanlar vardı der Genelkurmay BaÅŸkanımıza ve silahlı kuvvetlere hakaret eder. Bu da MHPden çıkan bir ses.

ÅžAH FIRAT OPERASYONU

Bunu eski Türkiye alışkanlığı olarak nitelendiren DavutoÄŸlu, ÅŸunları bildirdi: Yarın siz iktidar olun genelkurmay baÅŸkanı sizi dinlesin. Ben ÅŸimdiden söylüyorum: eÄŸer bir gün baÅŸka bir parti iktidar olursa ben genelkurmay baÅŸkanının, onların demokratik süreç içinde gelen talimatlarını, tavsiyelerini uymalarını beklerim. Çünkü nihayet ülkenin hesap veren makamı, halkın önüne çıkan makamı siyasettir. O direktifi Åžah Fırat Operasyonu un direktifini, alternatifli düşünceleri dinledikten sonra yazılı olarak ben verdim. Tarihin önünde hesap verecek olan benim, Genelkurmay BaÅŸkanımız deÄŸil. Genelkurmay BaÅŸkanımız baÅŸarılı bir ÅŸekilde uyguladı. Yanlış olsaydı da hesabı ben verecektim. Direktif benim imzamla çıktı, hesabı ben verecektim. Onun için de ben o hesabın gereÄŸini yüreÄŸimde hissettiÄŸim için 9,5 saat o karargahta bir an bile gözümüzü kırpmadan takip ettik. Buna saygı duymak gerekir. Ä°ÅŸte seçime gidiyoruz. Halktan onay alın MHP alsın, CHP alsın, kim alırsa alsın, Genelkurmay BaÅŸkanımızla demokratik bir iliÅŸkiyi siz kurun. Biz buna destek veririz, emin olun hiç de kıskanmayız.

İÇ GÜVENLİK PAKETİ YENİDEN MÜZAKERE EDİLEBİLİR Mİ?

İç Güvenlik Paketi in baştan sona yeniden müzakere edilebilir mi? Pervin Hanım, geçen tüm maddelerle ilgili değişiklik önergesi vereceğiz diyor. Geçen tüm maddelerle ilgili değişiklik söz konusu olabilir mi sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, Bakın o kadar ilginç ki yumurtanın son anı diye bir tabir kullanılır. Bu ana gelmemeliydik ifadesini kullandı.

6-7 Ekim olaylarına değinen Davutoğlu, Biz devlet yönetiyoruz. Bir olayı yaşadığımız zaman gözümüzü kapatıp günümüze devam edemeyiz değerlendirmesinde bulundu.

Olaylardan bir hafta sonra 15 Ekimde İçişleri Bakanlığına gittiğini, bütün ilgili yetkilileri topladığını ve izahat istediğini anlatan Davutoğlu, Niye kamu düzeni aksadı? Ne eksikti? Hangi ekipman eksikse alacağız, hangi hukuki düzenleme eksikse yapacağız ama ben bir daha bizim sokaklarımızda bu tabloları görmek istemiyorum, yanan binalar görmek istemiyorum, molotofkokteyli ile yanan Kuran kursları, okullar, iş yerleri görmek istemiyorum. Bana neyse gereken getirin dedim. Getirdiler. Tartıştık, talimatlarımı verdim, şunu yapacaksın, bunu yapacaksın ama tek bir şeyi yapmayacaksınız dedim. Hiçbir gelen hukuki düzenleme Avrupa Birliği standartlarına aykırı olmayacak, evrensel demokratik standartlara aykırı olmayacak diye konuştu.

Davutoğlu, paketin Bakanlar Kuruluna sunulmasının ardından içeriğini AK Parti Grubu da kamuoyuyla paylaştığını ve bu konuda herkesin düşüncelerini bekledikleri yönünde açıklamalar yaptığını, ancak bunu tekrar tekrar vurgulamalarına karşın kimsenin düşüncesini söylemediğini ifade etti.

Davutoğlu, şunları belirtti: Hiç kimse açıktan karşı da çıkamadı. Niye? O zaman 6-7 Ekim olaylarının görüntüleri daha tazeydi. MHP, CHP nasıl karşı çıkacaktı, çıkamazdı, HDP bile mahcup bir şekilde karşı çıktı. 23 Kasımda Bakanlar Kurulundaki istişareleri tamamladık, Meclise sevk ettik. Yine dedik ki: Herkes eteğindeki taşı döksün. Bu şehirler bizim şehrimiz, kimsenin şehirlerimizi yakmasına izin vermeyelim. Gelin beraber bunu yapalım. Ses çıkmadı. Komisyona gitti. 3 Aralıkan 28 Ocaka kadar zannediyorum komisyonda kaldı. Yine bir katkı yok. 3 günde geçti komisyondan. İtiraz yok. Sonra TBMM Genel Kuruluna indiğinde kıyameti koparmaya kalktılar. Peki neredeydiniz, şimdiye kadar? Ona rağmen ben her grup toplantısında dedim ki: Şiddet uygulayacağınıza TBMM in vakarına yakışmayan, küfürlü hakaretli bir şekilde oturumları bloke edeceğinize, kanaatlerinizi söyleyin, yapmaya, düşünmeye hazırız bu kanaatleri paylaşmaya. Bir kere bir şey gelmedi. Bir kere erteledik görüşmeleri bir hafta gelmedi, bir daha erteledik gelmedi. Onun üzerine Meclise gitti. Tartışmalı, bazen de hiç görmek istemediğimiz manzaralarla yaşananlar yaşandı. Geçtiğimiz hafta içinde bir defa teklifte bulunduk ve hafta sonu temayül yoklamalarımız var Anadoluda ve dedik ki cumartesi-pazar yani dün akşam için düşünün, tedbir-i müzakere dahil hepsini bize getirin dedik. Hiçbir şey gelmedi şu ana kadar. Bugün Grup Başkanvekillerimizle görüştüm. Size gelen bir şey var mı dedim. Hayır dediler.

Sadece basın üzerinden mi açıklamalar? sözleri üzerine Davutoğlu, Hayır. Çünkü mesele çok iyi biliyorlar ki bu maddeler AB normlarına, insan haklarına aykırı maddeler değil. Bunu bildikleri için yeni bir şey getiremiyorlar. Sadece otoriterleşme, sembolik bir dil kullanıyorlar. Bana desinler ki: Şu madde evrensel hukuka aykırı, tamam. Şu maddeye şu cümleyi ekleyelim, tamam. Ama yok böyle bir madde açıklamasını yaptı.

EĞER FARKLI BİR ŞEY GELİRSE BANA O BİLGİYİ VEREN O BÜROKRATI HESABA ÇEKERİM

DavutoÄŸlu, HDP in İç Güvenlik Paketi de özellikle gözaltı süreleri ve molotofkokteyliyle ilgili düzenlemeye karşı çıktığının belirtilmesi üzerine, DavutoÄŸlu, şöyle konuÅŸtu:  Polise deÄŸil 48 saat. Bakın bunları da bilmiyorlar. Åžu anda bizim polisin bir saat dahi gözaltı hakkı yok. Alacak, karakola götürecek, savcılığa gönderecek. Düşünün bu tecrübeleri. 6-7 Ekimde molotofkokteyli atıyor Batmanda. Yakalıyor polis, götürüyor, savcıya sevk ediyor, savcı diyor ki en bunda delil görmedim diyor. Savcı da delille karar veriyor. Delil için polisin o kiÅŸiyi gözaltında tutması ve incelemesi lazım. Ä°nceleyemiyor. Objektif delilin var mı? diyor. Yok.  O zaman çıkartıyor, tutuksuz yargılama. O kiÅŸi gidiyor bu sefer yine elinde motolofkokteyli, elimizde resimler var, gidiyor tekrar olaya karışıyor. Bu sefer katlanmış bir ÅŸekilde, güçlenmiÅŸ bir ÅŸekilde geliyor. Çünkü, ak diyor ben bunu yaptım, karakola gittim, hiçbir ÅŸey olmadı bana, siz de yapın diyor. Åžimdi biz bu psikolojiye izin verir miyiz? Peki ne yaptık biz? Polise 24 saat gözaltı hakkı verdik ki en azından olayları kontrol altında tutabilecek kadar bir süre. Olayın elebaşıları meydanda olmasın ve hukuki süreç içinde bir delil tanzimi mümkün olabilsin. Sonra da 24 saat ek olarak savcıya verdik. Polisin 48 saat deÄŸil.

Polisin gözaltı sürelerine ilişkin Avrupa ülkelerinden örnekler veren Davutoğlu, Avrupada bizimle birlikte en minimum sürede bulunan ülke Fransa. Almanyada 48 saat, İngilterede 36 saat, hepsi bizden daha fazla. Bazı yerlerde 4 güne kadar giden gözaltı süreleri var bilgisini aktardı.

O zaman bu maddede bir değişiklik öngörmüyor musunuz sorusu yöneltilen Başbakan Davutoğlu, Hayır yanıtını verdi.

Molotofkokteyline ilişkin düzenlemenin de açık olduğunu vurgulayan Davutoğlu, motolofkokteyli kullanımının bütün Avrupa hukukunda, Amerikan hukukunda yasak olduğunu dile getirdi. Davutoğlu, Türkiyede molotofkokteylini nasıl savunabilirsiniz? Hangi özgürlüklerin içine giriyor molotofkokteyli kullanmak? Onun için meydan okudum ben defalarca. Söylesinler, desinler ki: Şu madde, Avrupada hiçbir ülkede yok, bir tek bizde gelmiş, bakarız, değiştiririz ama böyle bir şey yok çünkü bizzat ben beyin fırtınası gibi bütün bu çalışmaların içinde bulundum. Hepsine sordum, eğer farklı bir şey gelirse bana o bilgiyi veren o bürokratı hesaba çekerim ifadesini kullandı.

Davutoğlu, Paketin bu haliyle kabulünün, Çözüm Süreci i sekteye uğratacağına dair endişeniz var mı sorusu üzerine, şunları kaydetti: Tersine. Provokasyon yapmak isteyenler, provokasyon yapamayacağı için, aslında HDP in bundan memnun olması lazım Çözüm Süreci de samimiyse. Çünkü, bu Çözüm Süreci nerede ilerleme sağlanabilir? Kamu düzeninin olduğu yerde. Herkes görevini yaptığı zaman, ama biri provokasyon yaptığı zaman, mesela Cizrede provokasyon yapıldı. Ne oldu? Bir anda bir grupla ismini de vereyim, HÜDAPARlı diyelim, HDPliler karşı karşıya geldiler. Peki böyle birkaç yerde karşı karşıya gelinse devlet de etkin olarak müdahale edemezse Çözüm Süreci başarıya ulaşabilir mi? Karşıt gruplar birbirine girse... Burada kimsenin bizim irademizden tereddüt etmemesi lazım. Ayrıca bunun içinde demokratikleştirici maddeler de var. Bütün bunlar bir paket. Bir teklif gelirse, makul bir teklifse kabul ederiz, yani yeni bir teklifse. Kimden gelirse gelsin, MHP getirsin, HDP getirsin, CHP getirsin, biz hiç at gözlüğü giymiş insanlar değiliz. Tartışırız ama o maddelerde bir şey diyeceklerse ki mesela dünyanın hiçbir yerinde bu yok. Bir tek Türkiyede. Avrupada hiçbir yerde yok. Tartışmaya hazırız. Meydan okuyorum. Bir tek maddeyle ilgili bunu söylesinler. Bir tek otoriterleşme maddesi göstersinler.

Soru üzerine, paketin askıya alınmasının söz konusu olmadığını bildiren Davutoğlu, Görüşmelerin seyri içinde, paket iç tüzük kuralları gereği, paket öyle veya böyle görüşme seyri içinde yeniden değerlendirilir, dediğim gibi tekliflerle vesaire. Ama bu yasama döneminde bu paketin geçmesi için her şeyi yapacağız dedi.

Mümkün mü çünkü çok az bir süre kaldı denilmesi üzerine de Davutoğlu, Mümkün tabii. Ayrıca bekleyen yasalar var. CHP ve diğerleri, sosyal içerikli yasalar çıkmadığı zaman onlar cevap vermek durumunda kalacaklar. Biz bütün bu süreçleri tamamlayarak gideceğiz yanıtını verdi.

FARKLILIKLAR, BİZİ DOĞRUDAN İLGİLENDİREN BİR HUSUS DEĞİL

DavutoÄŸlu, Çözüm Süreci de Kandil ve Ä°mralı ın birbirinden farklı düşündüklerine dair HDP in de kimilerine göre Kandil aÄŸzıyla konuÅŸtuÄŸuna dair yorumlar var. Siz bu görüşlere inanıyor musunuz? Ä°nanıyorsanız barış sürecini nasıl etkiler sorusuna,  Tabii zaten açıklamalardan da farklılıkları görmek mümkün. Bunun için ayrıca bir gözlem ya da istihbarata gerek yok. Herkes açıklamalara baktığında, bazı farklılıklar olduÄŸu ortaya çıkıyor. Bu bizi doÄŸrudan ilgilendiren bir husus deÄŸil. Biz, kendi yapmamız gerekenlere bakarız ve nihai olarak nereye gitmekte olduÄŸunu sürecin onu önemseriz. Burada da son açıklamaya kolay gelinmedi. Nasıl tartışmalar yaÅŸandığını biz biliyoruz, ama bu açıklamayla birlikte yeni bir dönem baÅŸladı. Bunun gereÄŸini herkesin yapacağına inanıyorum diye yanıt verdi.

DEMİRTAŞA TEPKİ: YAPILAN AÇIKLAMALARI PROVOKE ETMEMELİ

HDP in yeterince ÅŸu an itibarıyla destek olduÄŸunu düşünüyor musunuz sözleri üzerine DavutoÄŸlu, şöyle devam etti: HDP içinde de dikkat ederseniz açıklamayı yapan HDP milletvekilleri ile daha sonra yorum yapan Selahattin Demirtaşın yorumları arasında bir açı var. Farklı yorumlar yapabilirim burada ama onların kendi meseleleridir. BaÅŸka bir partinin iç meselesine girmek istemem ama bunu çözmeleri lazım. Ä°kircikli dille bu süreç zor yürür. Åžimdiye kadar yürüdü, çünkü bizde güçlü irade vardı. Ä°kircikli dil kullanmamak lazım. Biz silahları bırakırız ama... dememek lazım. Silahları bırakmanın aması olmaz. Hem barış dili diyeceksiniz, ÅŸiddet dili olmasın ama ÅŸiddetin bizatihi kendisini savunacaksın. Olmaz. DemirtaÅŸ, her yerde barış ve özellikle ÅŸimdi deÄŸiÅŸik kesimlere açılabilmek için. Bunun gereÄŸini yap. Orada barış dedikten sonra bu açıklamaya karşı çıkarsan kimse seni ciddiye almaz. EÄŸer Türkiyede sol liberal kesimlere açılayım, CHPden de biraz oy alayım, ya da deÄŸiÅŸik kesimlerden oy alayım diye bir dil geliÅŸtiriyorsun ama sonra silahları bırak diyen bir açıklamaya çeliÅŸkiye düşecek ÅŸekilde bir tavır takınıyorsun. Zaten Demirtaşın bütün bu yaÅŸananlardan alması gereken tecrübe bu. Bir partinin eÅŸ baÅŸkanı, baÅŸkanı ne derseniz deyin olduÄŸu zaman ilkeli duracaksınız. Emin olun eÄŸer 6-7 Ekim olayları olmasaydı, bugün geldiÄŸimiz noktaya biz Kasım itibarıyla gelirdik en geç.

Bunun sorumlusu Demirtaş mı sorusu üzerine de Davutoğlu, 6-7 Ekim olaylarında insanları kim tahrik etmişse o. Demirtaş da maalesef böyle bir şeyi takip etti. 1 Ekimde bizimle yaptığı görüşmeden sonra 6 Ekimde gönderdiği tweet, nasıl bir çelişkiyse ve Çözüm Süreci i provoke ettiyse Demirtaş, Cumartesi günü yapılan açıklamayı provoke etmemeli. Buradan açık söylüyorum: Kimse provoke etmemeli. Bu açıklamada Benim tuzum az diye düşünüp kimse provoke etmemeli. Herkesin tuzu var, herkesin çabası var. O açıklamadan sonra öğleden sonra eğer Demirtaş, bu açıklamanın içini boşaltacak bir şey söylerse her şeyden önce kendisine yazık olur değerlendirmesinde bulundu.

HDPdeki sizin tabirinizle ikircikli tutumu Kandille Öcalan arasında da görüyor musunuz? sorusuna yanıt veren DavutoÄŸlu, ÅŸunları kaydetti: DediÄŸim gibi farklı kanaatler var. Kendi aralarında her ÅŸeyi tartışabilirler. Bu emin olun bizi aha az ilgilendiriyor, önemli olan neticenin alınması.

Kobani in kurtarılması için fırtınalar kopartıldı değil mi? Kobani konusunda ben de defalarca mesaj verdim ve oradaki kardeşlerimize sahip çıkacağımızı söyledim ve Türkiye onları bağrına bastı. Sonra Kuzey Irakan da dahil olmak üzere Kobani in kurtarılması için de çaba sarf edildi. Peki Türkiye olmasaydı bu mümkün olabilir miydi? Türkiye olmasaydı Türkiye gibi demokratik bir ülke olmasaydı 197 bin kişi üç günün içinde geldi ya. Onlar DEAŞın insafına terk edilmiş olurdu. Gelin birlikte Türkiyedeki bu süreci öylesine başarılara götürelim ki bu Suriye için de Irak için de dünya için de güzel bir örnek teşkil etsin. Bu pozitif gündem üzerine söylem inşa etmek lazım. Orada bir söylem inşa edildi ama ben o resimde yokum. Dolayısıyla şüphe uyandıracak bir açıklama yapayım derse birileri, işte o zaman yanlış bir çizgiye girilir.

Silahların bırakılmasının şekli, sizin aklınızdan geçen nedir. Burada güvenlik güçlerine mi bırakılmalı, yoksa Iraka tamamen çekilip orada bırakılması mı sorusu üzerine Davutoğlu, Teknik detaylar Çözüm Süreci in ilgili kurullarında konuşulur ve konuşacağız. Önemli olan bu iradeyle birlikte Türkiye in dağında, sokağında Cizresinde, efendim Ağrısında hiçbir yerde silahlı bir yönetimin bir daha kullanılmamasıdır. Silah orada veya burada bir gün kullanırım düşüncesiyle barındılmamalıdır. Ondan sonra her şeyi açık yüreklilikle konuşuruz. Neler tartışılması gerekiyorsa tartışırız yanıtını verdi.

   

 

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024