Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3104 kez okundu. | Siyaset Haberleri
Haberin Tarihi :   28 Şubat 2018 - 12:11

4 Parti Taksimde Buluştu

Büyüt
Küçült
4 Parti Taksimde
CHP’nin 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’nde HDP’ye baraj atlatmasıyla başlayan ve basına iyi salladık selamlaşmasıyla yansıyan birliktelik süreci, 2019 seçimlerinde de iki partinin ittifak yapıp yapmayacağı sorularını beraberinde getirdi.

Hak ve Adalet Platformunca düzenlenen panelde bir araya gelen CHP, HDP, İyi Parti ve Saadet Partisi yöneticileri, 2019 seçimleri için ittifak sinyalleri verdi. Aydınlıkın haberine göre Hak ve Adalet Platformu adı altında  bileşen tarafından düzenlenen toplantıya HDP, CHP, İyi Parti ve Saadet Partisi den isimler katıldı. Toplantıyı, Merve Kavakçı ın eski eşi, KHKyla üniversiteden ihraç edilen Prof. Dr. Cihangir İslam yönetti. Konuşmalarda, “Tek Adama karşı birleşme” fikri ön plana çıktı. Toplantıya CHPyi, HDP ile ortak aday çıkartmasını öneren Mehmet Bekaroğlu, HDP Kars Milletvekili Ayhan Bilgen, İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz, Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Birol Aydın ve eski ANAP Genel Başkanı Nesrin Nas katıldı.

Toplantıda konuşan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, toplumun kimlikler üzerinden bölünmüş olduğunu savunarak, “Erdoğan ve küçük ortağı 2019u kendisinin var olma yok olma sorunu olarak görüyor. Eğer 2019 çevrilemezse herkesin çok ağır bedeller ödeyeceği süreç başlıyor. Eğer demokrasiyi tekrardan ayağa kaldıramazsak, toplum olarak kimlik siyasetinin içinde boğulacağız” dedi.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen ise şu değerlendirmede bulundu:

“Hepimizin muhasebe hesabıyla özeleştiri kararlılığında geçmişle yüzleşmeye ihtiyacı var. Bunu yapmadığımız zaman diktiğimiz bina üstümüze yıkılabilir. Çünkü muhatabımız algı siyasetini çok iyi yapıyor ve her hamlesiyle bizi yeniden başa çekecek araçlara sahip.”

Toplantıya CHP adına katılan isimlerden Parti Meclisi (PM) Üyesi Prof. Dr. Zeki Kılıçaslan oldu. CNN Türk e katıldığı bir programda konuşan Kılıçaslan, HDP ile ittifak yapılabileceğini söylemişti. HDP için, “Bu milletin helal oylarıyla gelmiştir” diyen Kılıçaslan, “HDP in ötekileştirilmesi doğru değildir. Gerekirse HDP ile de ittifak yapılabilir” ifadelerini kullanmış, hızını alamayan Kılıçaslan, “Bırakınız HDPyi” diyerek, PKK ile yürütülen “çözüm sürecine” atıfta bulunmuştu.

HDPYE OY İSTEMİŞLER, HATTA KENDİLERİ DE VERMİŞTİ

CHP ile HDP arasındaki ittifak tartışmaları CHP yönetimindeki dönüşümün bir sonucu. HDPye yakın isimlerin PMye, MYKya seçilmeleri, Genel Başkan Yardımcısı, danışman yapılmasıyla başlayan süreçte, parti tabanı da bir kısım dışında zamanla HDPye alıştırıldı. 2015 seçimlerinde İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak HDPye oy istemiş, dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik CHP in kapalı toplantısında “Ben ve çevremdekiler HDPye oy verdim” demişti.

BİRLİKTE YÜRÜDÜLER

2017 referandumu sonrasında CHP ile HDP, Hayır Cephesi i büyütmek söylemiyle temaslarını artırmıştı. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu un, İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu un tutuklanmasından sonra başlattığı Adalet Yürüyüşü e HDPden destek gelmiş, HDP ve CHPliler kolkola yürümüş, PKK elebaşlarından Mustafa Karasu Özgür Politikadaki yazısında yürüyüşü desteklemişti. Hak-Hukuk-Adalet sloganının atıldığı yürüyüş sonunda açıklanan manifestoda tutuklu milletvekillerine özgürlük istenmişti. CHP Milletvekili Tuncay Özkan Adalet Yürüyüşü için “Selahattin Demirtaşın çığlığının tezahürü” ifadesini kullanmış, Rudawa konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger de “Demokrasi ve barışın canlanması için gerek HDP, gerekse diğer taraflar, kim olursa olsun aynı platformda bir araya gelmemiz lazım” demişti.

Yürüyüş sonrasında hazırlanan rapordan da HDP ile ittifak çıktı. Raporda yer alan 12 maddede “Kürt fobisinden kurtulmalı ve HDP ile güçlü bir ittifak kurmalı. Demokratik bir ittifak ile seçime girilmeli. Bir seçimlik bile olsa kırmızı çizgilerden vazgeçilmeli” ifadesiyle HDP ile ittifak savunuldu. Dönemin HDP Sözcüsü Osman Baydemir de “Bütün bu ilkeler ışığında kim elini uzatırsa HDP adalet, eşitlik, barış çabasının yanında olacaktır” diyerek ittifaka yeşil ışık yaktı

AKŞENER 2. TURU İŞARET ETMİŞTİ

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, 2019daki Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tura CHP in adayı kalması durumunda destekleyeceklerini açıklamıştı. Akşener, “CHP in adayı kaldı, biz onu şartsız şurtsuz destekleyeceğimizi ilan ediyorum” demişti.

Toplantıda konuşan İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz da “Tek adama karşı demokraside birleşmek lazım” ifadelerini kullandı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024