Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3091 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   04 AÄŸustos 2016 - 18:59

Yazın sıvı tüketimine dikkat!

Büyüt
Küçült
Yazın sıvı tüketimine

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, kalp hastaları için tehlikeyi arttıran sıcak havalarda ne yapılması ve nasıl beslenilmesi gerektiğine ilişkin ipucu verdi. 

Havalar ısındıkça, insan vücudundaki sıvı kaybı da artıyor. Sıvı kaybının yarattığı tehlikeler ise göz ardı edilemeyecek kadar önemli. Uyguladığı Doğal Bypass tedavisi ile ülkemizde adından sıkça söz ettiren Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, kalp hastası olanlara şu tavsiyelerde bulunuyor: 

Başta kalp rahatsızlığı olanlar ya da risk altında bulunanların yanı sıra hemen herkesin sıvı tüketim alışkanlıklarını gözden geçirmesi gerekiyor. Susuzluk hissetmeyi beklemeden günde 2 ila 2,5 litre su tüketilmeli. Zir, sıcak havada aşırı fiziksel aktivite yapılmasa bile vücudunuz sıvı ve tuz kaybı yaşıyor.

Prof. Dr. Avcı sözlerine şöyle devam ediyor:

Kalp, tansiyon veya böbrek hastaları, sıvı ve tuz alımının yeterli olup olmadığını anlamak için, günlük vücut ağırlıklarını takip edebilirler. Bir diğer yol ise, idrar rengi takibi yapmak. İdrar renginin koyu sarı renkte oluşu, vücuttan fazla sıvı kaybı olduğunun ve yeterli sıvı alınmadığının işaretidir. Bu durumda sıvı alımını arttırmak gerekebilir.  

Prof. Dr. Günsel Avcı, kalp hastalığı olanlar için, bir konunun altını da önemle çiziyor; 

Sıvı alımına dikkat çekerken üzerinde hassasiyetle durmamız gereken bir durum daha var. Alınan sıvının vücutta birikmesi sonucu kalp yetersizliği riski doğuyor. Böyle bir durumun yaşanması halinde tuz ve sıvı alımının azaltılması gerekir. Diğer taraftan kan basıncı kontrolleri de bazen yanıltıcı olabilir. Zira vücutta meydana gelen su ve tuz kaybında kan basıncı düşebilir. Ama hayati organlara kan yönlendirmek için damarlarda oluşturulan spazm ile tansiyon yüksek de ölçülebilir. Yine, kan basıncı yükselmesi de kalp yetersizliğine sokabilir.

Sıvı ihtiyacınızı karşılamak için suyu tercih edin!

Prof. Dr. Avcı, Sıvı olarak suyu tercih etmek gerekiyor. Meyve suyu, gazlı içecekler, çay, kahve ve alkollü içeceklerden olabildiğince uzak durmalıyız. Ayrıca, terleme nedeniyle vücutta tuz kaybı meydana geldiğinden, günde 1-2 bardak maden suyu içerek veya yemeklere az miktarda tuz ekleyerek bu kaybı en aza indirilebilir dedi. 

Zeytinyağlı ve salatalara ağırlık verilmeli

Prof. Avcı, Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, beslenme düzeni ve tüketilen gıdalar ciddi önem arz ediyor. Yağ ve şeker yönünden zengin içeriğe sahip yiyecek ve içecekler, hayati tehlikelere gebe. Bu tür besinlerden uzak durmak, özellikle kalp hastaları için çok önemli. Büyük ölçüde zeytinyağlı sebze yemekleri ve salatalar tercih edilmeli. Meyve tüketimi ölçülü yapılmalı; kavun, karpuz ve şeker oranı yüksek meyveler kontrollü tüketilmeli. Aksi takdirde kan şekerinin yükseleceği dikkate alınmalı diye konuştu.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024