Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3521 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   15 Temmuz 2016 - 14:11

Yazın kbusu: El-ayak-ağız hastalığı

Büyüt
Küçült
Yazın kbusu: El-ayak-ağız

5 yaş altı çocuklarda daha sıklıkla görülmesine rağmen tüm yaş gruplarında rastlanan hastalık hakkında bilgi veren Gözde İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonnaz Ergün, hastalık virüslerinin son derece bulaşıcı olduğu uyarısında bulundu.

Özellikle salgınlar sırasında virüsün çocuktan çocuğa, hatta aile büyüklerine ve hamile anneden bebeğine bile bulaşabildiğine dikkat çeken Gözde İzmir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sonnaz Ergün, Bulaşma, ağız ve solunum yoluyla olabilir. Ağız yoluyla alınan mikrop 24 saat içinde lenf bezlerine oradan da 3-7 gün içinde ağız mukozası ve cilde yayılır. Mikrop, hastalığı taşıyan kişinin burun ve boğaz salgılarında, döküntülerin içindeki sıvılarda ve dışkısında bulunur diye konuştu.

HAVUZLARDAN VE SU PARKLARINDAN BULAŞIYOR

Hastalarla yakın temas, solunum salgılarıyla yakın temas, dışkı ile temas, virüs ile enfekte eşyalarla temasın, hastalığın başlıca bulaşma yolları olduğunu kaydeden Dr. Sonnaz Ergün, yüzme havuzları ve su parklarının enfeksiyonun en çok bulunduğu alanlar olduğunu vurguladı. Özellikle enfekte kişilerin dışkısıyla kirlenmiş sularda hastalık olasılığının daha yüksek olduğunu vurgulayan Ergün, toplu kullanım alanlarında hijyenin hayati önem taşıdığını söyledi. Hastalığın bulaşıcı evresinin bazı durumlarda 10 haftaya kadar çıkabildiğini aktaran Ergün, hastalığın genellikle yüksek ateş (38-40 derece) iştahsızlık, halsizlik, boğaz ağrısı, karın ağrısı ve hafif öksürükle başladığına dikkat çekti.

1-2 gün içinde tipik döküntülerin açığa çıktığını belirten Ergün el ve ayaklardaki lezyonlar ağrılı, 3-7 mm büyüklüğünde kırmızı, içi sıvı dolu bazen de sarı püstüler lezyonlardır. Sıklıkla avuç içi ve ayak tabanlarında görülürler. Kalça lezyonları genellikle içi sıvı dolu değildir. Ağız içinde, dilde, yanaklarda, boğazda saçılmış içi sıvı dolu lezyonlar vardır. Özellikle bu yaralar nedeniyle küçük bebeklerin beslenmesi bozulabilir. Bu döküntüler yaklaşık bir haftada düzelir dedi.

KORUNMAK İÇİN HİJYEN ŞART

Hastalığın nadiren de olsa beyni tutup ancephalit yapabileceğini, akciğerlerde kanamaya yol açarak şok ve özellikle küçük çocuklarda hızlı ölüme neden olabileceği uyarısında bulunan Ergün, hastalıktan korunmanın en temel prensibinin hijyen olduğunu dile getirdi. El yıkamaya özellikle önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Dr. Sonnaz Ergün, İçme suları ve havuzların temizliği özellikle önemlidir. Hastalarla yakın temastan ve ortak mutfak malzemesi, ortak havlu kullanımından uzak durulmalıdır. Özellikle toplu yaşanılan kreş gibi ortamlarda temizlik kurallarına dikkat edilmelidir dedi.

DHA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024