Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2536 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   29 Haziran 2016 - 16:22

Uzmanlar uyarıyor: Anne adayları terör haberlerini izlemesin

Büyüt
Küçült
Uzmanlar uyarıyor: Anne adayları terör haberlerini

Terör olaylarının, hamileler ve tüp bebek tedavisi gören anne adayları açısından kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen, anne adaylarını bekleyen tehlikeler ve alınması gereken önlemler konusunda önemli bilgiler verdi:

YUMURTLAMA FONKSİYONUNUN BOZULMASINA NEDEN OLUR

Kadında terör olayları nedeniyle oluşan depresyon ve kaygı bozuklukları beyinde hormonları düzenleyen bölümleri etkileyerek adet döngüsünün bozulmasına yol açabilir. Bu da yumurtlama fonksiyonunun bozulmasına neden olur.

BEBEĞE DAHA AZ KAN VE OKSİJEN GİDER

Uzun süren stres durumunda, vücudunuz Savaş ya da savaşma moduna girer. Herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığımızda tepe noktasına ulaşan kortizol ve benzer hormonlar kanda artmaya başlar. Bu hormonlar kan basıncını artırır.

Annede artan kan basıncı, damarlarda daralmaya yol açarak bebeğe daha az kan ve daha az oksijen gitmesine neden olur. Bebeğin gelişimi yavaşlar.

ERKEN DOĞUM RİSKİ VAR

Eğer stres ile başa çıkabilir ya da uzaklaşabilirseniz, oluşan reaksiyon geriler ve vücudunuz dengeye geri döner. Aksi olursa stres, vücutta iltihabi yanıtı tetikler ve aşırı aktif hale getirir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek dış etkenlere hassas hale getirir. Rahim içinde kolayca enfeksiyon gelişir ve erken doğum ya da düşük doğum tartılı bebek sahibi olma olasılığı artar. Erken ve küçük doğan bebekler de ilerde sağlık problemleri açısından artmış riske sahiptir.

BEBEĞİN BEYİN GELİŞİMİNİ ETKİLER

Özellikle ilk üç ayda yaşanan kronik stress, olası erken doğum için önemli bir sebeptir.
Kronik stress, bebeğin beyin gelişimini etkileyerek ilerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite gibi davranış problemleri oluşturabilir.

DÖLLENMİŞ EMBRİYO RAHME TUTUNAMAYABİLİR

Kronik hal alan depresyon durumunda aşırı miktarda salgılanan stress hormonları kanlanmayı bozarak döllenmiş embriyonun rahme tutunmasını bile olumsuz etkileyebilir.

Bu yüzden hamileler ve tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının terör haberlerinden mümkün olduğunca uzak kalmasını sağlamak gerekir. Terör saldırısından etkilenen ya da saldırıya tanık olan anne adaylarının ise psikolojik destek alması şarttır.

PSİKİYATRİST YA DA PSİKOLOG İSTİHDAM EDİLMELİ

Bir destek planı oluşturarak bu konuda eş ve ailenin olaya olumlu katkılarının oluşturulması sağlanmalıdır. Çiftler, gerekirse profesyonel yardım alma konusunda cesaretlendirilmelidir. Bu konuda üreme sağlığıyla uğraşan hekimlere büyük sorumluluklar düşüyor. Ayrıca kamu ve özel sektördeki tüp bebek merkezlerinde psikiyatrist ya da psikolog istihdam edilmeli.

İSTANBUL, ANKARA, KİLİS, HATAY VE GÜNEYDOĞUDAKİ KADINLAR...

Op. Dr. Betül Görgen, terör saldırısı endişesinin yaşandığı İstanbul, Ankara; Suriyeden gelen roketlerin düştüğü Kilis ve Hatay ile terör operasyonlarının sürdüğü Güneydoğu illerindeki hamilelerin ve tüp bebek tedavisi gören anne adaylarının yakından takip edilerek profesyonel destek verilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.


 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024