Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2591 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   23 Kasım 2015 - 14:39

Tavuk etinde arsenik var iddiasına yanıt

Büyüt
Küçült
Tavuk etinde arsenik var iddiasına

Bahçeşehir Üniversitesinden Dr. Ümit Aktaş, Ntv.com.trye yaptığı açıklamada, test edilen tavukların yüzde 50sinin karaciğerinde inorganik arsenik bulunduğunu ve bu maddenin kanserojen kimyasallar arasında en zehirli olanı olduğunu söylemişti.

Dr. Aktaşın gündeme getirdiği konunun medyada geniş bulmasından sonra yanıt niteliğindeki ilk açıklama Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu Danışma Kurulundan geldi. Kurul açıklamasında, Dr. Aktaşın yaptığı açıklamanın bilimsel olmadığı savunuldu.

Açıklamada, üretimin AB standartlarına uygun yapıldığı kaydedildi. Konu ile ilgili bir açıklama da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından geldi. Bakanlık açıklamasında, Ülkemizde roxarsone etken maddeli ilaç veya yem katkı maddesi ruhsatlı değildir. Bu ürünlerin ithalat ve satışı yasaktır denildi.

 

İlgili Haber Korkutan iddia: Tavuk etinde arsenik var!

 

Tartışmaya ilişkin son açıklama ise Uludağ Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayardan geldi.

VİZİTE ÜCRETLERİ VE KİTAP SATIŞLARI ARTIYOR

Bu tür iddiaları ortaya atan uzmanların bir süre sonra vizite ücretlerinin ve kitap satışlarının arttığını öne süren Tayyar, tavuk etinde arsenik bulunduğu iddiasının gıda terörü olduğunu söyledi. 

O İLAÇLAR TÜRKİYEDE KULLANILMIYOR

Tayyar, 2006 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) tarım politikalarıyla ilgili bir dergide, ABDde kullanılan yem katkılarının tavukların karaciğerinde arsenik kalıntısı oluşturduğu yönünde bir rapor yer almıştı. Burada arsenik kalıntıları normal seviyede olmasına rağmen, arseniğin korkutuculuğu sebebiyle ABDde 2013te üçü, 2015te ise biri tamamen yasaklandı. Habere bu gözle bakıldığında bundan 9 yıl önce ABDde böyle bir risk öngörüldüğü için, böyle bir ihtimal olabilir diye yasaklanmış. ABDyi ilgilendiren bir haberin, Türkiyede tavukta arsenik tehlikesi olarak yansıtılmasını doğru bulmuyorum. Sadece bu haberle ilgili internetteki arama motorunda yaklaşık 400 bin tane haber sitesi olduğunu görüyoruz. İnsanlarımız da bu haberleri görünce eyvah çocuklarımıza tavuk yedirmeyelim diye düşünüyor dedi.

9 YIL ÖNCE ABDDE YAŞANDI

Tavuk etinin beslenme açısından önemli bir protein kaynağı olduğunu savunan Tayyar, İnsan için olmazsa olmaz gıdalardandır. Türkiyede kanatlı sektörü çiftlikten sofraya kadar gıda güvencesi açısından kontrol ediliyor. Ayrıca altını çizerek söylüyorum, söz konusu yem katkı maddeleri Türkiyede kullanılmıyor. Hal böyleyken bu haberlerin gündeme gelmesi bana pek sağlıklı gelmiyor. O tarihte ABDdeki haberleri tararsanız, orada hiç bu kadar tartışılmamış, sadece tedbir alınmış. Ancak 9 sene önce ABDde yaşanan bir olayın biz Türkiyede 10 bin kat daha fazla üstüne gitmişiz. Bana sorarsanız bu bir gıda terörüdür. Bu tip haber çıkaran uzmanların bir süre sonra hasta sayılarında inanılmaz bir artış olduğuna, vizite ücretlerinde ve kitap satışlarında bir artış olduğuna dikkat çekmek istiyorum dedi.

BU DA GIDA TERÖRÜ

Tayyar açıklamasının devamında Her sene bir şeyleri kaybediyoruz. Yoğurt yemeyin, tavuk yemeyin, süt içmeyin gibi laflarla insanların en önemli besin maddelerinden, protein kaynaklarından uzaklaşması sağlanıyor.  Oysa bir ülkenin beslenme açısından gelişmişliği tükettiği protein oranıyla çok yakın ilgilidir. Nasıl bir terörist bomba patlatarak topluma bir korku yayıyorsa bu gıda terörü haberiyle de Türkiyede tavuk tüketiminin en az yüzde 10 azaldığını düşünüyorum. Bunun Türkiyedeki çocuklara yapılacak en büyük terör saldırılardan biridir diye düşünüyorum. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı şu anda ülkedeki bütün kanatlı ürünlerini çok daha hassas kontrol ediyor. Laboratuvarlarda yüzlerce arkadaş çok ciddi çalışmalar yapıyor. En ufak bir problem çıktığı zaman ise onlar çok daha katı ve acımasız bir şekilde müdahale ediyor diye konuştu.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024