Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2521 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Temmuz 2016 - 11:41

Sağlık bakanlığı uyardı Yoğurt sürmeyin

Büyüt
Küçült
Sağlık bakanlığı uyardı Yoğurt

Sağlık Bakanlığından, güneş veya sıcak çarpmalarının acil olarak tedavi edilmezse kalıcı hasara veya ölüme neden olabileceği uyarısı yapıldı.

SICAK ÇARPMALARI ACİLDİR TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLDÜREBİLİR

Bakanlığın internet sitesinden, Türkiye genelinde etkisini sürdüren aşırı sıcakların insan sağlığı üzerinde oluşabilecek etkileri konusunda vatandaşlar bilgilendirildi.

Güneş veya sıcak çarpmalarının aşırı sıcağa maruz kalma sonucu, beden ısısını ayarlayan terleme mekanizmasının bozulmasına bağlı olarak, vücut ısısının düşürülememesi sonucu ortaya çıkan bir durum olduğuna vurgu yapıldı. 

Vücut ısısının 10-15 dakika içerisinde 40-41 derecenin üzerine çıkabileceğine dikkatin çekilerek, güneş veya sıcak çarpmalarının acil olarak tedavi edilememesi durumunda kalıcı hasara veya ölüme neden olabileceğine işaret edildi. Ateşin 39,4 derecenin üzerine çıkması, derinin kuru, kırmızı ve sıcak olması, bulantı, kusma, baş ağrısı, baş dönmesi, göz çukurlarının belirginleşmesi ve görme netliğinin bozulması durumunda ise şuur bulanıklığı veya kaybı olabileceği belirtildi. 

Bu gibi durumlarda ilk yardım olarak kişilerin hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınması gerektiği, sıkı giysilerin gevşetilmesi, soğuk veya soğutucularla soğutulmaya çalışması, bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemesi ve en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerektiği uyarısında bulunuldu.

Bu kişilere gerekli durumlarda hava yolu açılabileceği ve suni solunum yapılabileceği de ifade edildi.

YOĞURT SÜRMEYİN

Güneş yanıklarına karşı da vatandaşların dikkatli olması gerektiği kaydedilerek, uzun süreli güneş ışığına maruz kalma sonucunda deride kızarık, ağrılı ve aşırı sıcak bir durum ortaya çıkabileceği belirtildi.

Bu duruma maruz kalan kişide ateş, su toplanması ve şiddetli ağrı varsa veya 1 yaşından küçükse en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği belirtilerek, güneş yanığından korunmak için güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılması gerektiği kaydedilerek, yanıklara karşı şu önerilerde bulunuldu:

Güneş yanığından korunmak için güneş ışığına maruz kalmaktan kaçınılmalı, güneş yanığı olan yerler soğuk su ile silinmeli, etkilenmiş bölgelere nemlendirici tıbbi losyon sürülmelidir. Yağ, salça, yoğurt ve diş macunu gibi maddeler kesinlikle sürülmemeli, büller patlatılmamalıdır.

Sıcak ve nemli havalarda aşırı terlemeye bağlı olarak, halk arasında isilik olarak bilinen ve en çok bebeklerde görülen durumların da ortaya çıkabileceği vurgulandı.

Genellikle boyun, göğüs, dirsek iç yüzü kıvrımlarındaki kızarıklıkların görüldüğü yerlerin kuru ve serin tutulmasının sağlanması gerektiği belirtildi. 

 

AA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024