Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3056 kez okundu. | Saglik Haberleri
Haberin Tarihi :   14 Haziran 2016 - 13:24

Ramazan ayında diyabet hastalarına altın öğütler!

Büyüt
Küçült
Ramazan ayında diyabet hastalarına altın

ABD Georgiada Diyabet Eğitim Merkezi Direktörü, dünyaca ünlü Diyabet ve İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mahmoud İbrahimle oruç ve diyabet üzerine görüşen Sabri Ülker Vakfı, Ramazan ayı ve bayrama dair yol gösterici altın öğütler sunuyor.

Amerika Diyabet Derneğinin, içlerinde Dr. Mahmoud İbrahimin de yer aldığı çalışma grubunun özel olarak  hazırladığı ve British Medical Journalde de yayımlanan Diyabet Hastaları için Ramazan Rehberi diyabet ve oruç ile ilgili aydınlatıcı bilgiler içeriyor.

Bu konuda akılda kalan soruları  uzun yıllardır diyabetle oruç tutmak ve sağlığa etkileri konusunda çalışmalar yapan Dr. İbrahime danışan Sabri Ülker Vakfı,  diyabet ve oruç konusunda rehberlik edecek bir derleme hazırladı.
 
Oruç tutmadan önce ne yapmalı?

Diyabet hastalarının Ramazan başlamadan önce sağlık durumlarını değerlendirmeleri ve eğer ilaç kullanıyorlarsa ilaçların dozlarını ve saatlerini ayarlamaları tavsiye ediliyor. Diyet ve egzersizin yanında kan şekerini sık sık takip etmek de yapılması gerekenler arasında.
 
Hurmaya dikkat!

Hurma Ramazanda en çok tercih edilen kuru meyve. Suyu alınmış (kuru) hurma üzerinde yapılan analizler, bu meyvenin karbonhidratlar (toplam şeker: %44-88), tuzlar, mineraller, vitaminler, doymamış yağ asitleri (%0,2-0,5), proteinler (%2-6) ve lifler (%6-12) bakımından zengin olduğunu ortaya koyuyor. 100 g hurma, tavsiye edilen günlük lif ihtiyacının yüzde 50-100ünü karşılıyor. İçeriğindeki früktoz ve glikoz miktarlarının eşit olması da hurmayı fruktoz bakımından zengin bir meyve kılıyor. Fruktoz, glikozdan daha güçlü bir tatlandırıcı olduğu için şekerden daha hızlı emilir ve bu da glisemik endeksin (GI) daha düşük olmasını sağlar. Bu nedenle diyabetli hastaların hurmaya temkinli yaklaşmaları gerekir. Ancak hurmanın diyabetli hastalarda glisemi ve lipid kontrolüne yardımcı olduğu ve kardiyovasküler risk faktörlerini azaltabildiğine dair kanıtlar da bulunuyor.
 
Hipoglisemi yaşamamak için...

Ramazanda oruç tutan diyabet hastalarının öncelikle kan şekerlerini takip etmeleri çok önemli. İnsülin ve insülin sekretagogları (insülin salgılanmasını artırıcı) ile tedavi edilen hastaların kan şekerlerini, oruç tutmaya başlamadan önce, oruç tutarken ve oruçtan sonra ölçmesi gerekiyor (günde 2 - 4 kere). Doz ayarlanması için mutlaka diyabet uzmanına başvurmak, sahuru atlamamak ve zorlayıcı fiziksel aktiviteden kaçınmak tavsiye ediliyor. Hipoglisemi halinde ise atıştırmalık bir şeyler yenilmesi ve ilaç dozunu ayarlamak yapılması gerekenler arasında.
 
Aşırı hareketten kaçının

Ramazanda normal seviyedeki fiziksel aktivitelere devam edilebilir. Ancak aşırı fiziksel aktivite hipoglisemi riskini artırdığından özellikle iftar yemeğinden önceki birkaç saat boyunca bu tür aktivitelerden kaçınılması öneriliyor.
 
TİP 2 DİYABETLİ HASTALAR İLAÇLARINI NASIL ALMALI?

Dr. Mahmoud İbrahimin çalışma arkadaşlarıyla yaptığı araştırmaya göre, Ramazandan önce birebir eğitim alan Tip 2 Diyabetli hastalar, eğitim almayan Tip 2 diyabetli hastalara göre Ramazanda daha az riskli bir oruç dönemi geçiriyorlar. Özellikle oral antidiyabetik ilaçlar kullanan hastalara bu konuda daha dikkatli olmaları tavsiye ediliyor. Oral hipoglisemik ilaç kullanan hastalar yeterli sıvıyı ihmal etmemeliler. Sülfonilüreler günde bir defa alınıyors iftardan önce alınmalı; günde iki defa alınıyorsa sabah dozunun yarısını sahurda, normal dozu ise iftarda almak gerekiyor.
 
Peki ya bayram?

Ramazan sonrası için diyabetli hastaların bayramda yediklerine de dikkat etmesi gerekiyor. Pek çok kişi bu dönemde çok fazla yiyip içtiği için hiperglisemi (yüksek şeker) riski söz konusu. Ramazan ayı sona erdiğinde, hastaların tedavi rejimini yeniden ayarlaması tavsiye ediliyor. 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024